Hem Filosofi 2 Principer För Effektivitet Och Minskad Oro

2 Principer För Effektivitet Och Minskad Oro

Jag läste nyligen ur boken Få det gjort: Svart bälte i vardagseffektivitetLa den åt sidan, och gav mig på något som var mer passande för tillfälle. Men två viktiga saker fick jag med mig från det jag läste, något som jag tror du kan dra nytta av och relatera till.

Hjärnan är ingen hårddisk

Författaren till boken, David Allen, hans filosofi och system går ut på att man inte bör använda sinnet (hjärnan) som någon sorts lagringsenhet. Om vi ska kunna arbeta effektiv och vara uppmärksammade på sådant som är viktigt för oss, så måste arbetsminne vara tomt. Annars kommer vi ständigt vara hemsökta av tankar om saker som måste bli gjort, borde bli gjort och så vidare.

Skriva ner tankarna

Jag kan relatera till detta. Här hemma så har jag ett block i varje hörn i princip. En lite bok vid sängen, ett par i köket, vid datorn, i vardagsrummet  – post-it-lappar vid skrivbordet och två små whiteboardtavlor. (Det är tomt på toan dock.) Minnet är otroligt bra, men det är kort.

reklamannons

”Töm ditt sinne, var formlös, oformlig, som vatten. ” – Bruice Lee

Det kan vara otroligt befriande att skriva ner sina idéer på papper: för det första så blir det enklare att bearbeta alla tankar och idéer; man ger utrymme åt nya tankar, och för det andra så får man en klarare bild över saker och ting. Så varför inte skriva ner dina mål, planer och idéer. För jag vet att du har ett helt vattenfall med inspiration inom dig. Så ner med dina kompulsiva, men briljanta tanker på pappret.

Dessutom, för att nå sina mål – så behöver man vara fokuserad, och ofta göra sig påmind om det man vill – och det är lätt att man glömmer även sitt hjärtas önskan då vardagens brus gör sig hört. Alla distraktioner, sociala medier, små vardagliga aktiviteter, och dylikt kan lätt bli ett hinder – trivialiteter som fångar upp ens uppmärksamhet och tystar ens hjärta.

Att skriva ner sina tankar och idéer kan vara första steget innan de tar verklig form.

Tvåminutersregeln

Han delar även med sig av en intressant regel som kan förenkla det för en i ens vardag. Tvåminutersregeln. Många gånger så tänker vi mer på hur, när och vad vi ska göra – mer än vi faktiskt gör saker. Det är lätt hänt att fastna i tankeprocessen. Ska jag, ska jag inte. Det skapar frustration och oro inom oss. Så regeln säger då, om saken tar mindre än två minuter att göra – gör den. Tänk inte igenom saken, gör saken. Gör det medan det är enkelt.

https://www.youtube.com/watch?v=yTVAPzwI674

Det frigör otroligt mycket energi. Slippa övervägandet och velandet. Varje aktivitet som måste göras kräver ”aktiveringsenergi” från oss. Att ta beslut är krävande, och skapar mentalt motstånd ju mer vi står och trampar och funderar på saken. Med regeln så har du alltså redan i förväg bestämt dig att göra saken.  Så tvåminutersregeln, som man kan tumma en hel del med – kan få en att vara mer effektiv och minska oro i vardagen.

-reklamannons-

Du kan köpa boken här: Svart Bälte I Vardagseffektivitet (Affiliate)


Om du gillade inlägget så får du gärna dela vidare. Vill du hålla dig uppdaterad och få tillgång till inspirerande och upplyftande information så kan du skriva in dig på nyhetsbrevet.

All framgång, lycka och kärlek,
Albin Karlsson – Peeace! 

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

2 KOMMENTARER

  1. Väldigt bra och nyttiga tips och lärdomar! Kändes direkt att det är bra verktyg för att börja jobba med önskade förändringar! Inspirerar till nytänkande!

    • Vad roligt att du gillade det Anne-Christine. Härligt! Passande med hjälpande verktyg ny till det kommande årets alla utmaningar. Ha en god fortsättning! 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

65,729FansGilla
22,133FöljareFölj
268PrenumeranterPrenumerera
Välbefinnande, lycka, glädje, välmående, framgång, personlig framgång, personlig utveckling, hälsa, blogg, bloggare, positiv psykologi

Kan Man Påverka Sitt Välbefinnande?

0
Inlägget innehåller annonslänk från Bokus Är det möjligt att påverka ens lycka, du vet, få ens personliga lyckotermometern att stiga. Det är en...