Hem Hälsa 5 Positiva Effekter Av Att Ta Kalla Duschar

5 Positiva Effekter Av Att Ta Kalla Duschar

Visste du att det kan medföra vissa hälsofördelar att exponera sig själv för kyla, som då man tar en kall dusch? Vissa menar att det också kan förändra många andra delar av ens liv, och göra en mer mentalt stark. Här nedanför kan du läsa om fem positiva fördelar från att ta kalla duschar. 

Inlägget innehåller annonslänkar från Bokus*

Woah! Värsta energiboosten!

Några sekunder i en kall dusch, lämnar dig med förbluffande mycket energi. Du ger kroppen en liten sund chock som får dig att vakna till och ta djupare andetag, så sprudlar det en massa hormoner i kroppen, och ämnesomsättningen ökar drastiskt.

annons

I en studie som gjordes mars 2015, så skriver forskarna så här:

”Den vanligast rapporterade fördelaktiga effekten var en ökning av upplevda energinivåer (inklusive många rapporter jämförelser med effekten av koffein).

Friskare och starkare

I samma studie så såg man en 26 % minskning i sjukfrånvaro hos de som duschat varmt- till kallt, och exponerat sig för kyla i minst 30 sekunder varje dag . De började alltså med en varm dusch, för att avsluta den i kyla. Många upplevde också en högre livskvalité.

Man mår bättre

Många påpekar att de mår bättre efter att de har utmanat sig att ta kalla duschar under en längre tid. Finns mängder med personliga anekdoter på Youtube, där personer, ofta unga män (men även tjejer) upplevt att de mår mycket bättre då det gjort detta ett tag.

Kalla duschar, aktiverar det sympatiska nervsystemet, och med det så följer en massa hormoner och signalsubstanser – möjligtvis så kan det vara en orsak till att många mår bra av den kanske lite bisarra utmaningen. Har du bekymmer med depression, sök runt lite. För många prisar det och lyfter det till höjden. Annars, testa vetja?

Ett lugnare Sinne – Medveten Närvaro

Där i en kall dusch, så blåser man rent huvudet på onödiga tankar. Ens uppmärksamhet blir riktad till det som händer i nuet, mot sensationen av kyla. Man börjar andas djupare och blir mer alert.

Få kontroll över sig själv

Självkontroll är viktigt. När man har kass självkontroll, och inte kan kontrollera ens impulser – det är då man hamnar framför datorn och masturberar till porr 13 gånger om dagen, och äter ett kilo kanelbullar till frukost. Eller gör andra saker, man i det långa loppet inte vill. Så att träna självkontrollen är ingen dum grej, det kan förändra ens liv på många sätt. Och viljan, den är som en muskel – stärks när den används, och vittrar när den inte utnyttjas.

annons

Författaren till boken Marshmallowtestet, Walter Mischel, undersökte barns självkontroll i experiment som har kallats marshamlowtesten. Barnen fick möjligheten att få en marshmallow och äta den på en gång, eller hålla sig i några minuter och bli belönade med två. Efter att följt upp barnen som ingick i dessa test, så visade det sig att barn som kunde distrahera sig, och kontrollera sig själva – lyckades bättre i skolan och i det vuxna livet.

Att skjuta upp belöning lönar sig – ingen hållbar framgång i något, uppnås om man alltid slänger sig efter den snabba belöningen. Jag själv tränar jättemycket på att inte falla offer för det som känns lätt och bäst för stunden, som att skjuta på att skriva det här inlägget.

annons

Du kan köpa den fascinerande boken här: Marshmallowtestet. 

När du tar en kall dusch, så upplevs det som ett hot för kroppen, och varje fiber av din kropp vill att du springer där ifrån. Många menar att när de tar kalla duschar, och motstår impulsen att skruva upp värmen eller springa ut från duschen – så stärks deras vilja, och det har sen i sin tur en positiv effekt i resten av dagen. Vissa menar till och med att de får bättre självkänsla.

Varning

Disclamer: Om du är sjuk på något sätt, så bör du prata med en läkare innan du testar kalla duschar. *

Referenser:

Har du testat på detta någon gång? Vad är dina tankar? Skulle du våra anta utmaningen att duscha kallt i några dagar? Man behöver inte starta kallt, utan man kan börja varmt, och avsluta kallt, i 30 sekunder, eller upp till några minuter. Jag kommer fortsätta min utmaning ett tag.

Om du gillade inlägget så får du gärna dela det vidare. Ifall du vill hålla dig uppdaterad, och tillgång till mer vardagsinspiration, så kan du ansluta dig till mitt nyhetsbrev.

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Var snäll och skriv din kommentar här
Skriv ditt namn här

annons

Jag Är Social

44,139FansGilla
15,050FöljareFölj
265PrenumeranterPrenumerera
Karma, personlig utveckling, vision, framtidsvision, lycka, glädje, framgång, självutveckling.

Konsten Att Skapa En Ljus Framtid

Säsonger snurrar på, får åren att gå. Runt runt runt. Sommar leder till höst, vinter till vår - så börjar det om. Lagar sköter...