Hem Livsstil Allt Hamnar I lådan Igen - Pastorn Som Spelade Monopol

Allt Hamnar I lådan Igen – Pastorn Som Spelade Monopol

I ett intressant videoklipp så berättade en pastor om en insiktsfull upplevelse, om då han var en pojk, och spelade monopol med sin mormor. Hon var en underbar kvinna som lärde honom massvis med saker – inte minst sagt att spela monopol. Pastorn fick lära sig att spelet gick ut på att ta samla på sig så många tillgångar som möjligt, dominera marknaden.

Kvinnan var en rutinerad spelare, omgång efter omgång så roffade hon åt sig av pojkens pengar och tillgångar – snart var hela spelbrädet hennes. Efter varje vinst så tittade hon pojken i ögonen och sa, ”en dag så kommer även du vinna.”

En sommar på spenderade den blivande pastorn ett sommarlov åt att spela Monopol med en vän i grannskapet, de spelar i timtals! Med tiden så blev han oerhört skicklig. Snart så hade han bemästra spelet. Han kom till förståelsen, att om han skulle vinna så skulle han behöva vara fast besluten i att tillintetgöra sin motståndare.

reklamannons

I sluten av sommaren så var han en grymmare spelare än sin mormor. Och han ville hemskt gärna visa att han kunde krossa henne i spelet. Pojken var så fast beslutsam i att vinna att han till och med var villig att fuska om det så skulle ha behövts.

Vid sommarens slut så satte de sig ner för att spela, pojken och kvinnan – nu var han redo. Han ägde, dominerade, tog över alla hennes pengar, varje litet enskild hus, varje stor kåk – allt tog han ifrån henne. Han krossade henne både finansiellt och psykologiskt. Han kände sig glad och tillfredsställd. Dagen hade kommit då vinsten var hans!

Nya lärdomar – du vinner lite, du förlorar lite

Men nu hade kvinnan en till sak att lära pojken. Hon tittade på honom och sa: ”Nu går allt ner i lådan igen.” Men pojken ville inte lämna ifrån sig alla marker och pengar, de var ju honoms nu! Då sa kvinnan: ”Det var inte dina till att börja med, de var bara till låns. Spelare kommer, spelare går. Många spelare har spelat innan dig, och många kommer fortsätta spela långt efter vi är klara.”

Vad som verkligen betyder något

På det sätt vi använder saker, gör mer för vårt välbefinnande och tillfredsställelse än att endast äga och ha en massa saker. Saker, och pengar, gör oss lyckligare (ökar vår tillfredsställelse) – vetenskap hävdar även det, men det viktiga ligger främst i hur vi använder ägodelarna. Många använder saker som ett substitut för verklig lycka, men det ger mer en tillfällig kick än en behaglig tillfredsställande känsla.

Hållbar lycka och tillfredsställelse

Hållbar lycka ligger inte i att vara en maktdominant ”sak-junkie” som känner behov av att ha monopol på saker och ting (inklusive människor); utan i positiva relationer, intressanta upplevelser, att leka och utnyttja sina styrkor – förbrukad tid, och att dansa efter hjärtats melodi.

Hållbart vore det om pastorn satt och spelade, inte för att dominera och vinna, utan för att spela för spelandets skull. För den lovande upplevelsen de två kunde dela tillsammans. Vi alla hamnar ju trots allt i en låda en dag (om du nu inte väljer ett annat alternativ), och sakerna vi samlat på oss blir vi tvungna att lämna ifrån oss – så det är lika bra att vi har roligt medan vi spelar vårt spel (och samlar på oss en massa saker). Vi behöver inte känna behovet av att tävla mot varandra, spela ut andra, roffa åt oss. Livet är ett spel som alla kan vinna i – det är inte likt ett monopol där endast en vinner.

-reklamannons-

Pastorns föredrag (YouTube): It All Goes Back In The Box


Hoppas du diggade inlägget. Dela det gärna vidare till en vän. Du kan lägg hålla dig uppdaterad genom att ansluta dig till nyhetsbrevet, så får du tillgång till fler tips och mer inspiration.

All kärlek, lycka och framgång.
Albin Karlsson, peeeace!

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

65,282FansGilla
22,133FöljareFölj
268PrenumeranterPrenumerera
Flow, Lev från hjärtat, kreativ, lycka, välbefinnande, välmående, tacksamhet, framgång, personlig utveckling, mänsklig tillväxt, motivation, inspiration, humör, attityd, livet.

Lev Från Hjärtat – Upplev Mer Flow I Vardagen

0
Det här inlägget borde jag kanske inte skriva, för jag har en hel del annat som behöver bli gjort. Jag har t.ex., påbörjat en...