Hem Inspiration Är Det Okej Om Jag Mår Lite Dåligt? - Psykisk (o)hälsa

Är Det Okej Om Jag Mår Lite Dåligt? – Psykisk (o)hälsa

Det här med att må dåligt är något som vi inte glatt pratar om i samhället. Vi har en lite anti-attityd till det jobbiga känslor, psykisk ohälsa och allt sådant som är av ett litet mörkare ”slag”. Även om vi verkligen, verkligen blivit mer öppna och mer förstående. Där jag bor, i Västervik, så hade vi under 1900-talet ett av Sveriges största vårdhem, Norra Sjukhuset. Då visste vi inte lika mycket om psykisk hälsa/ohälsa som idag.

För ett tag praktiserade man lobotomi där, vilket betyder att man skär ut en del av hjärnans pannlob. (Det var förmodligen ingen vanligt förekommande procedur.)  Det gjorde människor lugnare, men de blev också omotiverade. För det är trotts allt frontalloben (pannloben) och vår hjärnbark som gör oss till intelligenta tänkande människor. Sen om man ogillade någon, då kunde man få personen ivägskickad och inlåst på sjukhuset. Ganska knas!

Det är okej att må dåligt

Det sista jag vill göra är att skapa en bild av att allt måste vara positivt, ljust och glatt – hela tiden. För ibland får jag det intrycket av folk. Jag är då inte själv sådant som person, så det är ingen skev bild jag vill skapa. Har själv brottats med mitt mörker och mina inre monster, och tror inte alla mina skuggor är bortblåsta. Faktum är att det finns ingen sådan person, det skulle vara en robot.

reklamannons

Min inbjudan är denna: om du behöver gråta, så gråt! Om du är arg, så förtryck inte det – utan gå till botten till varför det är så. Jag tror att vi blir starkare som människor när vi tränar på att handskas med våra känslor, i stället för att skapa en massa skyddsmekanismer – och rymma från det som känns tungt. Det värsta är när man håller inne känslor – de är menade att flöda, uttryckas.

Först när man accepterar ett problem så kan man gå bortom det.

Vårt mörker skapar kontrast och gör det ljusa så mycket ljusare, så man vill inte bortse från allt som är mörkt och svårt. Det är ändå i våra svårigheter vi blir starka.

Det är där vi lär oss om ödmjukhet, förståelse, styrka och tålamod. Tror att vi i samhället ibland mår dåligt endast för att vi skapat en press på oss själva att må bra, göra bra och se bra ut – hela tiden. Du vet, manin över att framstå perfekt. Tänk vilken lättnad att inte ha den tyngden på sig!

När vi ser ner på saker som psykisk ohälsa, eller vad det än må vara, och skjuter det undan i någon mörk vrå – så skapar vi skam kring det, och det leder bara till trubbel.

Läs Mer: Glöm Positivt Tänkande 

Öppenhet & Förståelse

Jag tror det är viktigt att vi arbetar för att skapa en större öppenhet kring den psykiska (o)hälsan, i sin helhet. Den psykiska hälsan är lika viktig som den fysiska, och ingen undgår möjligheten att drabbas. Någon traumatisk upplevelse, en bortgång av en älskad, en kronisk sjukdom eller kanske b12 brist – så kan vi alla faktiskt vara där.

-reklamannons-

Så låt oss prata mer om psykisk ohälsa, vara förstående och inte vara så snabba i att döma – för vi alla lever i samma värld, men vi upplever den annorlunda. Ibland kan människor utkämpa strider på insidan som inte vi har en aning om. Och vissa som övervinner dessa inre strider, blir starkare än någonsin innan. 

Relaterat inlägg:


Hej där! Hur tänker du kring det här med psykisk ohälsa? Vad kan vi göra för att skapa öppenhet och ökad förståelse i samhället?

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

65,280FansGilla
22,133FöljareFölj
268PrenumeranterPrenumerera
Karma, personlig utveckling, självutveckling, filosofi, utveckling, personlig utveckling, hälsa, framgång, personlig framgång, depression, glädje, humör, attityd, välmående.

Konsten Att Skapa Bra ”karma”

0
Vi alla föds med en genetisk makeup, som avgör till viss del hur pass mottagliga vi är för att drabbas av depression, eller hur...
Roger Bannister

Det Är Möjligt

Tacksamhet Som En Praktik