Hem Böcker Att Förstå Sig På Sig Själv & Få Vara Som Man Är...

Att Förstå Sig På Sig Själv & Få Vara Som Man Är (Personlighetstyper)

En vän skrev en sak som fick mig att grubbla över en tanke en del igår. Jag brukar dela med mig av en text, eller många texter i denna stil, där jag skriver om balansen mellan att vara utåtgående, aktiv – och gå in och vara inaktiv. För mig är det ett behov. Ett viktigt behov för att jag ska fungera optimalt.

Tror även att det är något vi i samhället, speciellt just nu, är i stort behov av att anamma – vårt behov av att upprätthålla balans i våra egna liv. Min tanke, tro – är att om vi är ärliga mot oss själva, och organiserar våra liv efter våra individuella och personliga behov – så kan vi slippa en rad sjukskrivningar i utmattningssyndrom, depression och dylikt.

Att Sätta Gränser

Min väns tolkning av texten, var i princip att jag hade svårt att sätta mina egna gränser, och säga nej till människor. Lät hennes påstående ligga och grädda i mitt sinne under dagen, bara för att undersöka om hon kanske hade rätt – kanske var något jag missat!

reklamannons

Jag har trott saker många gånger, som visat sig vara fel, om världen, och mig själv. Så vem vet!? Det är sunt att ifrågasätta sin ”valda verklighet”. Men, hon har helt fel där! Helt fel! Som person är jag lite av vad man kan kalla en ”ambivert”. Personligen så tror jag att det är essentiellt att förstå sig på sig själv, hur man är funtad, för att leva ett balanserat liv.

Personlighetstyper – HUR är Du?

Extraversion och introversion är grundläggande egenskaper för personligheten inom psykologi. Begreppen lanserades av Carl Gustav Jung i boken Psykologiska typer (1921). Enligt Jung är alla psykologiska sidor — tänkandet, kännandet, förnimmelsen och intuitionen — indragna i den psykiska energins flöde som antingen rör sig inåt mot det inre tanke-, känslo- och fantasilivet (introversion) eller utåt mot omvärlden med dess ting, situationer och människor (extraversion). [1; wikipedia]”

Att vara ”ambivert”, är att hamna någonstans i mitten av dessa personlighetsdrag. Ingen person är direkt antingen eller, utan man hamnar någonstans på ett spektrum. Det finns en rad testar på nätet du kan göra, där du svarar på frågor för att se var du hamnar. Kan vara lite intressant. I samhället så prisas extraversion extra mycket, i arbete och i skolor. Men introversion är lite av en superkraft – underskatta inte tysta människor.

Tror det är viktigt att känna till hur man är, så man kan förhålla sig till livet på rätt sätt, och ”kanalisera” sina energier på ett konstruktivt sätt. På så sätt kan man skapa rutiner som främjar ens välbefinnande, kreativitet och energi. Relationer kan stärkas för att man vet hur man ska förhålla sig till varandra; på arbetat kan man vara mer produktiv om man får utrymme att arbeta efter sina egna förutsättningar. Vissa är innovativa och kreativa när de får arbeta i stora grupper, andras tankemaskineri fungerar bäst då de får lite eget space.

Forskare har sett att vårt belöningssystem skiljer sig mellan en introvert och en extrovert – så ens persons känslighet för stimuli kan skilja sig åt, beroende på om man är en introvert eller extrovert. Så våra behov kan skilja sig åt dramatiskt. Mer om det i ett kommande inlägg.

Den tysta revolutionen

Är du en introvert, ambivert, eller bara vill lära dig mer om dessa personlighetstyper och alla fantastiska egenskaper som kommer med på köpet – så rekommenderar jag Susane Cains fantastiska bok, Tyst: de introvertas betydelse i ett samhälle där alla hörs och syns.

-reklamannons-

Vad är din superkraft?

Var hamnar du? Extrovert, introvert eller ambivert? Kommentera här nedanför.


Diggade du inlägget så får du gärna dela det vidare till en vän.

Om du vill hålla dig uppdaterad och få tillgång till mer upplyftande inspiration, och fler vardagstips, så kan du ansluta dig till mitt nyhetsbrev.

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

65,280FansGilla
22,133FöljareFölj
268PrenumeranterPrenumerera
Känslor, Depression, Framgång, personlig utveckling, personlig framgång, ett positivt sinne, lycka, självutveckling, hälsa, pessimism, optimism, mindset.

Det Finns Inga Rätta Känslor

0
Det är lätt hänt att kasta en snabb blick på Ett Positivt Sinne, och säga - "ahh, Albin är en sån där positiv tänkare." Men...