Hem Livsstil Att Inte Vara En Blåögd Välgörare - Vikten Av Gränser

Att Inte Vara En Blåögd Välgörare – Vikten Av Gränser

Ingen människa bär ett ansvar och har en plikt att vara till lags med alla människor. Så kallade ”Do-gooders”, kan leva med den känslan. Att personen måste göra gott för precis alla, även om det i vissa situationer går ut över det egna välbefinnandet och hälsan.

Vikten av personliga gränser

I sin bok When The Body Says NO, så förmedlar bland annat författaren och doktorn Gabor Maté, budskapet att människor som inte står upp för sina gränser, råkar i större grad ut för sjukdom än människor som har hälsosamma gränser. Även i många artiklar om utmattningssyndrom och dylikt, så ger läkare och andra rådgivare samma tips – gränser är essentiellt!

När man tänker på det så är det inte så konstigt – vårt psykologiska tillstånd kommer påverka vår fysiologi. Ta bara en sån fundamental sak som vår hållning.  När vi inte mår bra, så håller vi oss på ett visst sätt – är vi alerta, starka och självsäkra, då håller vi oss på ett helt annat sätt.

Stress påverkan på kropp och själ

När vi mår bra så sätter vi kroppen i ett tillstånd där hälsa kan frodas. När man tar hand om sig själv, ser till så att en själv mår så optimalt som möjligt, så ändrar man såklart den inre biokemin – och den inre kemin kommer påverka vår hälsa. Hormoner som oxytocin, som utsöndras i hypofysen, kan t.ex. hjälpa verka positivt på hjärthälsan.

reklamannons

Oxytocin kan hjälpa till att vidga våra blodkärl, vilket kan sänka blodtrycket, och stimulera den parasympatiska grenen av nervsystemet. En massa liknande processer sker ständigt som svar på vårt psykologisk och fysiologiska tillstånd.

Läs Mer: Avslappningsövning

Stress i en”utmanande” situation, då det är en intensiv upplevelse, men kortvarig – det är en normal respons på utmaning som kroppen är förbered på, och van med. Det hjälper oss i knepiga situationer, hjälper oss att vara i ett lämplig tillstånd för att hantera den situation vi står framför.

Men om man utmanar sig själv, non-top, ständigt är igång och är alla till behag – så låter man kroppen gå på övervarv. ”Do-goodern”, den vänliga samariten, som alltid är ”on”, överpresterar och ska behaga – kör lät slut på sig själv. Tömmer sitt eget batteri.

Att få det att blomstra

Paradoxalt nog, så är det svårt att vara andra till lags, om man inte har sina egna sunda gränser och pauser för återhämtning, rekreation och lite extra self-love (fri tolkning) mellan varven. Den blåögda välgöraren beger sig ut för att göra gott – men mår snart inte själv optimalt, och då i sin tur så blir det svårt att vara till nytta för varken sig själv eller andra.

”Jag är inte i denna värld för att leva upp till dina förväntningar.” – Peter Tosh

Jag tror på den här idén, att man borde göra allt för att själv frodas som person, för att sedan låta det blomma över i andras liv. Så man hjälper och inspirerar personer på ett indirekt sätt. Man är inte praktfull och dygdig, ingen ”do-gooder” – utan man tar helt enkelt hand om sin egen trädgård. Sen råkar det bara vara så att det naturligt kommer att man som en trädgårdsmästare med en blomstrande trådgård, gärna hjälper ens granne.

Så, ett övervägande – ta hand om dig själv. Få det att blomstra hos dig själv – ha gränser och ta inte på dig mer ansvar än nödvändigt. Den viktigaste personen i ditt liv, är du. När du mår bra så mår människorna i din närhet bättre. När du tar hand om dig och låter din låga brinna starkt, men lugnt och stadigt – så kan du tända tusentals ljus runt omkring dig. 

-reklamannons-


Hej där, om du gillade inlägget så får du gärna dela det vidare, och lämna en kommentar nedanför.

Vill du hålla dig uppdaterad och få tillgång till fler tips och mer inspiration, så kan du ansluta dig till mitt nyhetsbrev.

All kärlek, lycka och framgång.
Albin Karlsson.

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

65,282FansGilla
22,133FöljareFölj
268PrenumeranterPrenumerera
Mindset, misslyckanden, framgång, utveckling, personlig framgång, personlig utveckling, hälsa, attityd, humör, glädje, lycka, depression, tankesätt.

Misslyckas Tills Du Lyckas (Vägen till framgång)

0
För ett bra tag sedan så gjorde jag en video där jag pratade om vikten av misslyckanden, speciellt då man är ung. Vilket jag...