Hem Inspiration Ta Kontroll Och Förändra Allt - Att Styra Sitt Eget Öde

Ta Kontroll Och Förändra Allt – Att Styra Sitt Eget Öde

Om det är något som jag har ett brinnande intresse för, och verkligen gläds av att se – så är det att se människor att växa som personer, och förändra sina liv till det bättre. Wow, det är härligt att se när det går bra för människor! Det är mindre roligt när spiralen går åt andra hållet.

Pojken Som Det Sket Sig För

Jag var ute och gick förut, med mitt paket som var smockat med drycken kombucha. Där utanför mig så hälsade jag på en bekant kvinna, och kort därefter så frågade hon om jag ville jobba hos dem, med människor neurologisk problematik som var i behov av hjälp och stimulering i vardagen. Men jag har ett trivsamt jobb, så jag var tacksam över möjligheten men berättade om hur det var.

Kvinnans son, är en bekant också, på avstånd – så det blev att hon pratade lite om honom. Det gick kast för honom i livet. Han hade hamnat fel, som så många unga kan göra. Med fel menar jag att han har gett sig in i flera slagsmål, och börjat umgås med mindre bra förebilder, halvkriminella snubbar.

Delvis var mitt starka intresse kommer från, som får mig att vilja skriva och babbla så mycket om den personliga utvecklingen, och mänsklig tillväxt – är för att jag har sett, och ser, så många människor vandra in på fel stigar i livet och sumpar sina chanser.

Vi spolar tillbaka lite.

Min far, Malte, som jag inte har alltför många minnen av – var en underbar man, men han hade sina bekymmer i livet. För han vände sig till flaskan under sina äldre år, hamnade även i finkan vid något tillfälle, för någon banal och onödig grej. Som sagt, han var en fin man – han var inte den våldsamma sorten. Han ”var” en så kallad ”periodare”.

Som med alla missbruk, så splittrar det familjer. Spelar ingen roll om det rör sig om beroende av porr, alkohol, hästar, online-spel, fuktsallad, eller något annat – så kommer det påverka ens relationer och sätta sina spår i ens liv. Så min mor skilde sig snart från honom. Tragiskt nog så dog farsgubben tidigt i livet, redan då han var femtiotvå. Jag var nio då. Hans hjärta växte för mycket, och det ledde till att det tillslut slutade slå när han vandrade ut till sin bil, så han hittades livlös i bilen.

Varför jag nämner det, är för att jag har lärt mig väldigt mycket från honom. Jag har till exempel en stor respekt för alkohol, och ett ganska litet intresse för att dricka överhuvud taget. Jag värdesätter livet, och de levande människorna i min närhet på ett djupare plan.

För det andra så kan jag se hur min fars dåliga val i livet, skapade en massa usla konsekvenser för honom, och även människor runt honom. Om han inte gav sig på flaskan, och tog en massa andra dåliga val – så kanske hans liv skulle sett annorlunda ut. Så jag registrerar och vördar över de fina minnena vi hade, och lär mig av hans felsteg – försöker att inte ta sådana val själv. Ser det som feedback.

Läs Mer: Allt Är Feedback I Livet

annons

annons

Karma – Lite Personligt Ansvar

Vid tidigare inlägg så har jag använda ordet ”karma” som illustration över hur vi styr vårt öde. Ordet har inget med kast att göra. I sin sanna mening, är det är inget bestraffning- eller belöningssystem för ens tidigare livs handlingar. Vad ordet i sanskrit betyder, är handling. Och tanken är, att varje handling skapar konsekvenser. Så om jag t.ex., slår till någon, så kan jag räkna med att det slaget kommer göra personen ledsen och arg, och personen kanske slår tillbaka – vilket skapar fler konsekvenser och reaktioner.

Så varje val har konsekvenser.  Ger jag någon en komplimang, säger att jag älskar någon, eller ger något – då kommer det skapa andra konsekvenser. Barnsligt självklart, men hur ofta ser vi hela kedjan av våra livsval? Och tar ansvar för dem? Den bekanta unga mannen jag skrev om ovanför – vart tar hans val och handlingar honom  just nu? Vilken sorts ”karma” (konsekvenser i nuet) skapar han för sig själv med det han pysslar med? Man kan klart och tydligt se att det går neråt för honom. Likväl tog min far klantiga val som påverkade honoms liv.

Nya Val Kan Få Allt Att Förändras

Einstein sa att det är galenskap att försöka lösa ett problem med samma tankesätt som skapade problemet. Man måste tänka om, och göra något annorlunda – ta andra val, för att se annorlunda resultat. Jag har tagit mina dumma val i livet, det är därför jag kan skriva ett inlägg om livsstil- och beteendeförändring. För jag lärde mig att jag kan ta bra och dåliga val. Vi alla har tagit bra och mindre bra val – men dessa styr inte vårt liv – utan det göra valen vi väljer att ta här och nu.

[tweet]Nya val leder till nya resultat – vi är alltid ett val ifrån att förändra allt. [/tweet]

Frågan är inte vem du varit, utan vem du väljer att vara nu. Vad du väljer att göra här och nu, i detta ögonblick. Ingen är dömd att leva på ett visst sätt. Ibland tar jag mina inlines och åker ner till stadsparken under sommaren, för att läsa lite i solen. Där på andra sidan sitter ”a-lagarna” (väldigt ärliga och trevliga människor), och jag tänker ofta – att de skulle inte behöva ha det så där. Ingen människa behöver ha det så där. Inte ens om man har en benägenhet, en genetisk disposition för att till exempel dricka, eller gå upp i vikt, eller få cancer – så måste det inte blir så!!

[tweet]Våra val styr våra liv, och vi styr över vilka val vi tar.[/tweet]

Forskare har till och med sett att vi kan aktivera och stänga av sekvenser av vårt DNA, beroende på hur vi lever – egigenitik kallar de detta för. Så våra val, livsval, har stor betydelse i hur livet ter sig. Vi, var och en, är verkligen kaptenen över vår egen skuta – vi navigerar igenom livet med de val och handlingar vi tar dag från dag. Från den sekund vi slår upp ögonen på morgonen, så har vi förmågan att skapa något vackert för oss själva, och människorna i vår närhet.

Vi, ingen av oss – är offer för våra omständigheter. Om man väljer att umgås med kriminella människor, så är det ett aktivt val. Ett annat val är att vända sig till mentorer, ta en onlinekurs, medverka i ett seminarium, läsa en bok, och vända sig till människor som lyfter upp en i livet.

De flesta av oss pysslar inte med kriminalitet, eller har något påtagligt missbruk – men vi alla färdas någonstans, och vi borde göra allt för att färdas mot vackra lovande destinationer.


Dela gärna inlägget vidare till en vän. Lämna en kommentar nedanför så chattar vi lite. I fall du vill hålla dig uppdaterad och få tillgång till mer inspiration och fler tips, då kan du ansluta dig till nyhetsbrevet.

annons

All kärlek, lycka och framgång. 😉
Albin Karlsson

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Var snäll och skriv din kommentar här
Skriv ditt namn här

annons

Jag Är Social

56,387FansGilla
18,233FöljareFölj
271PrenumeranterPrenumerera
Släpp, Självkänsla, självförtroende, framgång, självutveckling, personlig utveckling, välbefinnande, välmående, positiva vibbar, ett positivt sinne, lycka, glädje.

Släpp Taget Om Det Gamla – Ömsa Skinn

Man kan lära en gammal hund att sitta Förr i tiden så kunde man argumentera om det är möjligt för en människa att förändras, i...