Hem Inspiration Att Tro På Sig Själv - Självkänsla & Självförtroende

Att Tro På Sig Själv – Självkänsla & Självförtroende

Självkänsla – Självkritiken

Jag fick en förfrågan via mail nyligen, om hur man kan stärka sin tro i sig själv, så här kommer några tankar om det. Om du bara tar med dig en sak från det här inlägget, så ta med dig det här: vad vi tänker om oss själv är mer avgörande än våra omständigheter, och vad andra tycker, tänker och säger. Vår inre röst har den sista rösten. Så var din egen hejarklack, coach, guru och motivatör. 

Den största kritikern vi möter i vårt liv, är den inom oss själva. Andra kanske gapar högre, men ens inre röst kommer alltid ha högst talan. Så när det kommer till att stärka sin tro i sig själv – så är det sunt att börja där. Att prata snällt om sig själv. Att måla upp önskvärda målbilder i sinnet, där man ser sig själv lyckas. Sen agerar för att göra det till sin verklighet. Våra tankar och idéer är verkligen avgörande – så det är essentiellt att börja där.

Ett steg – momentum

Ibland när det känns trögt, så behöver vi bara ta ett steg, för att sedan komma i rullning och så rusar man snart framåt som av sig självt. Just Do It, som Nike säger. Om man på små sätt visar för sig själv att man kan göra saker och ting, där man känner en viss osäkerhet – så kommer man med varje litet agerande förstärka sin tro i sig själv.

reklamannons

Med varje genomfört agerande, så ser man att man är kapabel, man känner sig mer kompetent –  det leder sen till ökad motivation, som i sin tur leder till att man agerar mer och ökar sin kompetens – så har man skapat sig en loop och ens förtroende i sig själv ökar massvis. Jag har ett starkare förtroende när jag skriver dessa inlägg, och skapar videon nu, än för några år sen när jag startade upp Ett Positivt Sinne – helt enkelt för att jag gjort det ett tag. Blivit bättre och fått en känsla för det. Så ofta handlar det bara om att komma i rörelse och visa för sig själv att man kan.

Det är så läskigt – hur kan lilla jag?

Min brorsdotter var lite bekymrad häromdagen när hon skulle ner till stan. Hon ville veta i minsta detalj vad som skulle ske, så planerade hon en massa i sitt huvud, och kände sig ängslig. Hon behövde en nyckel till sin cykel och grejer. Det är ett stort ”fail”, något katastrofalt vi gör. Vi låter storleken av våra drömmar och projekt skrämma oss.

Om du t.ex., har som ambition att bli en författare och vill skriva en bok, och du sitter och tänker på 300 sidor, då kommer det kännas tungt. Det är alltför mycket att tänka på. Tänk i stället, att om du skriver blott en sida varje dag (som är genomförbart), så har du ha skrivit klart boken inom ett år.

Bryter vi ner det vi vill göra i små hanterbara bitar så är saker sällan så speciellt tungt och jobbigt att utföra som vi får det att upplevas. Om vi gör de där små hanterbara sakerna så bevisar vi för oss själva att vi faktiskt kan, och det ger oss ett förstärkt självförtroende.

Fem sekunder – go!

Författaren och föreläsaren Mel Robbins har en regel som kan få en att agera när man känner sig osäker, eller bara analyserar saker allt för mycket. Den heter Femsekundersregeln och går ut på man räknar från 5 till 0, och sedan agerar. Så 5, 4, 3, 2, 1 – så gör man saken. Kort och gått så ska man inte ge vika till en massa tankar. För ibland är det bara våra egna tankar som är i vägen. Tekniken aktiverar ens viljestyrda del av hjärnan (frontalloben), och räknandet gör så att man kringgår känslor och tankar som skulle kunnat blockerat en i vanliga fall.

-reklamannons-

Så var din egen inspiratör och motivatör, prata snällt med dig själv, om dig själv. Agera på små sätt, där du känner dig trygg och mindre trygg – så kan det bara bli lättare med tiden. Häng med människor som förstärker tron i dig – personer som hejar på dig och stöttar dig. Lyssna och läs säker som lyfter dig, och tänk inte så mycket utan agera på den där hjärtekänslan inre önskan. Tro på dig själv.


Gillade du inlägget? Dela det gärna vidare till en vän. Lämna gärna din åsikt här nedanför, så chattar vi lite. 😉 Om du vill hålla dig uppdaterad och få tillgång till fler tips och inspiration så kan du ansluta dig till mitt nyhetsbrev.

 

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

65,280FansGilla
22,133FöljareFölj
268PrenumeranterPrenumerera
Optimism, pessimism, välmående, lycka, glädje, hälsa.

Vad Optimism Är Och Hur Man Blir Bättre På Det

0
Vad handlar Optimism om? Optimism är inte bara en fråga om positivt tänkande. Det är ett lösningsorienterat mindset, där man ständigt strävar efter positiva lösningar...