Hem Personlig Utveckling/ Självutveckling Att Vara Och Förbli Motiverad - Inre Styrkan

Att Vara Och Förbli Motiverad – Inre Styrkan

Motivation är något man kan få kämpa med ibland, det kan vara svårt ta sig igenom vissa dagar, och göra alla de där viktiga sakerna. Vi säger puh, och gör något annat – vilket är okej vissa dagar. Men brist på motivation kan vara drygt och besvärligt. Det kan hindra oss från att lyckas med saker vi bryr oss om. Här nedanför kan du läsa mer om hur du kan upprätthåller motivationen i de flesta lägen.

Mammabjörn – En Meningsfull Anledning

Den starkaste motivationen upplever vi då vi har ett starkt motiv som är kopplat till våra djupaste värderingar, något som väcker starka känslor inom oss. Som för en mor t.ex., så är ett starkt motiv hennes barns hälsa och trygghet.

Instinktivt så vill vi att våra nära och kära ska må bra och vara säkra – och den inneboende önskan är som starkast mellan moder och barn. Stressresponsen då en kvinna instinktivt skyddar sitt barn, kallar psykologer för ”Tend and Befriend”. En teori som i princip hävdar att kvinnor i stressfulla situationer, i stor grad instinktivt väljer att vörda och skydda de i den sociala kretsen.

Så, det kan minst sagt vara ett värdigt motiv – att göra det man gör för ens ungars skull. För när det blir svårt, som det kommer bli i livet, och man ifrågasätter sig själv, då har man den där anledningen där bakom som hjälper en igenom det svåra.

reklamannons

Nu var barnet och föräldern bara ett exempel – vad som är viktigt för oss är otroligt subjektivt. Men principen är den samma – kopplar vi våra mål till saker som är meningsfullt och viktigt för oss – då kommer den där drivkraften infinna sig inom oss, och hjälpa oss framåt.

En av den viktigaste komponenten är känslor. Gör man sig påmind om saker som är värdefullt och väcker känslor inom en, så kommer man orka stå emot otroligt mycket. Tänk bara vilka saker vi kan genomgå för någon vi älskar.

Vad ska man göra när det är svårt?

Det här är kruxigt, för när vi upplever svårigheter, så är det lätt att vi låter oss uppslukas och konsumeras av problemen vi möter – vi får lätt tunnelseende och ser bara det som är framför oss. Som nämnts ovan, så kan det hjälpa en att identifiera sig mer med ens ”varför”, än själva problemen och svårigheterna. Se bortom problemet – se det man vill åstadkomma i motsats till att stirra sig blind på tillfälliga hinder.

Ens fokus borde främst vara på det man faktiskt vill ha och uppleva. Många gör tvärt om – tänker på allt som har att göra med vad de inte vill, som resultat upplever de ofta det de inte vill, för det är där fokuset är placerat.

Att Vara Motiverad – Målsättning och hjärnan

Som du säkert har märkt, så är det sällan som en springare saktar ner då denna lagt ögonen på mål, utan i slutfasen så brukar de flesta tillkalla alla sina krafter, och rusa ännu fortare mot mål. När en springare når den plats på banan där personen har ögonen på mål, det kallar författaren och forskaren Shawn Achor, The X-Spot.

Han menar att när springaren ser mål, så producerar hjärnan och kroppen mer av de hormoner och signalsubstanser som är nödvändiga för att ta sig dit. Kroppen rustar upp för utmaningen. Så bara det att ha små mål under dagen, veckan, månaden och året, kan sätta igång en rush av stresshormoner och ”måbrahormoner”, som hjälper oss att förbli motiverade – och kapabla att uppnå det vi önskar.

Dopaminet är inte bara ett ”njutningshormon, hormonets huvudsakliga roll, är att se till så att vi strävar efter saker – allt ifrån sex, mat, överlevnad och säkerhet. Genom en ”att-göra-lista”, visualisering och annan målsättning, likaså göra oss påminda om våra värderinga, så kan vi på sätt och vis ”lura” hjärnan för ökad energi och motivation.

När vi saknar motivation så har vi ofta bara sikte på fel saker i livet. 

Video: Hur Du Hittar Och Behåller Motivationen

-reklamannons-

Hur Du Hittar Och Behåller Motivationen

Fokusera på det som är viktigt

Om man ständigt håller koll på det som är betydelsefullt, och djupt meningsfullt för en själv, så kommer man ständigt, eller åtminstone för det mesta – vara motiverad och driven, för man är engagerad i något man bryr sig om.


Om du gillade inlägget så får du gärna dela det med en vän. Jag är intresserad av vad du tycker, så lämna gärna en kommentar här nedanför. Du kan hålla dig uppdaterad och få tillgång till mer inspiration och fler tips genom att ansluta dig till mitt nyhetsbrev.

All framgång, lycka och kärlek.
Albin Karlsson.

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

65,721FansGilla
22,133FöljareFölj
268PrenumeranterPrenumerera
Välmående, välbefinnande, lycka, glädje, framgång, humör, tacksamhet, mål, målsättning, personlig framgång, personlig utveckling, utveckling.

Saker Som Faktiskt Ökar Välmåendet

0
Det här med att må dåligt är något som vi inte glatt pratar om i samhället. Vi har en lite anti-attityd till det jobbiga...