Hem Blogg

Du Blir Som Du Umgås – Vikten Av Positiva Relationer

0
Ett inlägg om vetenskapen varför man blir som man umgås.

Man får ofta höra att man blir som man umgås, men det är nog inte så att vi greppar hur sant det faktiskt är. Våra relationer med andra människor påverkar våra egna liv i större skala än vi anar.

Gör dina vänner dig tjock!?

Det gjordes en studie, som kollade om det fanns någon länk mellan att ha överviktiga vänner, och själv bli överviktig. I studien som är publicerad i The New England Journal of Medicine, följde man 12 067 människor mellan 1971 och 2003. Man kollade om övervikt hos en person, också resulterade i övervikt hos vänner, personens partner, syskon och grannar.

Gissa vad? Jag citerar, ”en persons chans att bli överviktig ökade med 57% [..] om han eller hon hade en vän som blev överviktig.” Om en maka eller make blev överviktig under studiens gång, ökade sannolikheten att partnern själv blev överviktig med 37%. Wow! Så mycket för gener.

Du är genomsnittet av de fem personer du spenderar mest tid med. – Jim Rohn

Nu bryr inte jag mig om någon är överviktig eller ej. Det här inlägget handlar inte om det. Folk som rör på sig och är överviktig, kan fortfarande vara friska, sunda och må bra. Så det är inte det viktiga här. Men, studien ovan visar att vi blir som vi umgås, ganska så bokstavligt.

Starka människor stärker varandra

Tänk. Om vi kan hjälpa varandra på traven at bli tjocka – hur lätt smittar inte då våra ideal, attityder, normer och andra beteenden? Att ha människor i ens liv, som alltid är cyniska, pratar ned om andra, och har en allmänt grå livsåskådning – vilken påverkan kommer det ha i ens liv? Jag tror det har en enorm påverkan. Det är viktigt att omge sig kring människor som lyfter upp en. Som inte på något sätt känner sig hotade av att du växer, utan snarare ger näring och jublar när det hår bra för dig.

Positiva starka relationer

Har du människor runt omkring dig som ständigt skjuter ner dina ambitioner så har du en tuff och lång resa framför dig. Och tvärt om, om du inte tolererar sådant – och vänder dig till människor vars attityd är mer positiv och livsbejakande, så kan det blir ett riktigt jäkla kul äventyr.

Människorna runt omkring oss gör verkligen skillnad. De sätter normer, vad som anses normalt och åtråvärt. Så sträva efter att hänga med människor som lyfter dig högre, inte trycker ner och håller tillbaka. Och kanske allra viktigaste, att själv vara den personen för andra människor.

Värdera dig högra än att  låta cyniska människor nedvärdera dig och hålla dig ifrån att vara, och må så bra som du möjligtvis kan. Nätverket av människor vi beblandar oss med borde göra saker lättare och roligare, inte svårare och knepigare. Eftersom vi blir som vi umgås, så borde man sträva att gestalta sig efter människor som man vill bli som. Man hjälper ingen genom att stanna i negativa, destruktiva relationer.

Positiva relationer,, Vänskap, relationer, hälsa, övervikt, fetma, beteendemönster, beteende, framgång, personlig utveckling, självkänsla, självförtroende, depression, Ett Positivt Sinne, Positiva Vibbar

Livet är för kort för att göra saker som inte får en att må bra, som inte supportar en och hjälper en framåt. 

Du kan hålla dig uppdaterad och få tillgång till fler tips och mer inspiration genom att ansluta dig till mitt nyhetsbrev.


Gillade du inlägget? Dela det gärna vidare till en vän. 

18 Tänkvärda och Upplyftande Citat

0
20 inspirerande och upplyftande citat

Här nedanför kan du läsa 18 olika tänkvärda och upplyftande texter. Enjoy! 🙂

Att vara trött och frustrerad

Ibland behöver man nå botten, bli riktigt trött och frustrerad på allt – innan man tar de där valen som förändrar allt. Ofta så har man kraften att förändra det man står framför. Vår sanna styrka visar sig oftast då vi inte har något annat val än att vara starka, som någon sagt.

Ingens väg genom livet är helt lätt. Man kommer falla längs vägen, förmodligen många gånger. Och det är okej. Det är inget att vara hård mot sig själv över. Huvudsaken är att man reser sig upp igen, inte gör sig hemstad där nere. Som det japanska ordspråket lyder – fall sju gånger, res dig åtta. Att ge upp är inte ett alternativ. Ändra om, pausa, kursändring, kalibrera, söka balans, och ladda batterierna – ja! Men att ge upp, nej! Det är inte ett alternativ.

Var snäll, trevlig och allt – men låt dig inte bli överkörd av andra. Det finns inget respektabelt i det. Det är sunt att sätta upp gränser för sig själv, man får det man tillåter.

View this post on Instagram

Helt ok.

A post shared by Albin Karlsson (@albinkarlssons) on

View this post on Instagram

💙💙💙

A post shared by Albin Karlsson (@albinkarlssons) on

View this post on Instagram

Livet. 🌟 .

A post shared by Albin Karlsson (@albinkarlssons) on

View this post on Instagram

Stämmer detta?

A post shared by Albin Karlsson (@albinkarlssons) on

Glöm inte att följa mig på Instagram ifall du gillade texterna/citaten.
Om du vill hålla dig uppdaterad och få tillgång till fler tänkvärda, peppande och inspirerande inlägg så kan du ansluta dig till mitt nyhetsbrev.

Saker Att Tänka På För Att Må Bra Och Undvika Att Bli Slutkörd

0
Hälsa, Utmattning, Utmattningssyndrom, Framsteg, Framgång, trött, trötthet, psykisk hälsa, psykisk ohälsa, välmående, välbefinnande, inspiration, motivation, personlig utveckling, influencer, Ett Positivt Sinne, Albin Karlsson,Slutkörd,
Bildkred: Pexels.com

Utmattningssyndrom är en riktig sak, inte bara någons psykologiska hittepå. Det är något som kan få en att inte vilja lämna sängen på morgonen, och helt enkelt göra en inkapabel att fungera normalt – på grund av alla de symptom det kan innebära att ha utmattningssyndrom sig.

Oroväckande många människor blir utmattade idag, samt att vi verkar ha en trend att fler och fler verkar lida av psykisk ohälsa. Speciellt unga. Sen finns det de som menar att det är sant att statistiken för stressrelaterade sjukdomar, psykisk ohälsa och utmattningssyndrom ökar, men att det kanske inte bara rör sig om att fler blir drabbade – utan att vi blir bättre på att diagnosticera, och att mindre tabu gör så att fler och fler får hjälp.

En sak är dock säker: Det finns mer att göra, vi behöver göra mer!

Hur som helst. Här nedanför kan du läsa om fyra saker som är viktiga för att vi ska må bra – fysiskt och psykiskt.

Allt behöver inte vara perfekt

Allt behöver inte vara perfekt. Låt det sjunka ner. För idén att allt ska vara perfekt, och att man måste ha 1000 järn i elden, är förmodligen en av de större anledningarna till att många idag kör sig själva rakt in i den berömda väggen och blir utmattade.

Kör inte slut på dig själv i hopp om att göra alla andra nöjda.

Många kör bara på, utan att ge sig själv lite andrum och utrymme för återhämtning. Tar med sig den mentala stressen överallt – på jobbet, hemma, i sömnen – på så sätt så får man aldrig en lung stund.

Nej tack! – Sätt gränser

Säg nej, stå upp för dig själv, ditt mående och din hälsa. Många av oss har inte tränat på att säga nej, så det kan kräva en del arbete. Men det är absolut nödvändigt att veta var man står, och kunna säga nej och sätta sunda gränser. Vara snäll, omtänksam och hjälpsam – men samtidigt inte låta folk köra över en och trampa på en. Man kan vara hygglig, men med en viss integritet och självrespekt.

Personligen så tränar jag på att hjälpa och ställa upp – på mina egna villkor. För självklart vill man inte var en egocentrisk person som bara tänker på sig själv. Givetvis vill man finnas till för andra. Problemet är när man försummar sig själv, och glömmer bort att värdesätta sin egen tid, ens mående och hälsa.

Det är okej att säga nej, endast på grund av den enkla anledningen att man inte vill och måste.

Prestation & Återhämtning – Ta hand om dig

Man kan inte, och behöver inte, gå all-in hela tiden. Faktum är att det är ganska så kontraproduktivt. Vissa elitidrottare som presterar på en nästan omänsklig nivå, sover uppemot 10 + timmar! Medan många av oss ”mänskliga”, knappt är villiga att ”unna” oss 6. Vill man må bra i längden så måste man skapa någon sorts balans.

Gör din återhämtning till något heligt.

Prestationsexperter och forskare, vet att om man vill prestera på topp, så måste man prioritera återhämning. Man kan höra motivationstalare och anda drivna människor, uttrycka sig med fraser som, ”sova gör man i graven”. Det är sådana trams! Man hamnar tidigare i graven om man inte sover, och lever som en zombie om man inte tar hand om sig själv. Vilket i slutänden får en att prestera sämre.

Vi människor är väldigt starka, driftiga och kapabla – så länge vi tar hand om oss själva i processen. Det är inte antingen eller. Man behöver inte bli en flummare och nöta soffan hela dagarna, utan man kan köra på i en stabil fart – resa sig i karriären, lyckas utåt sett, och allt annat så många av oss strävar efter – men samtidigt ta hand om sig själv. Man behöver inte offra sin hälsa för det.

De mest briljanta människorna i världen, tror jag gör just det! För annars, vad det lider, så kan man inte prestera på topp i längden, och kör helt enkelt slut på sig själv.

Värdelös arbetsmiljö? – Säg upp dig!

Många sjukskrivningar sker på grund av stressrelaterade orsaker, och inte sällan eftersom man arbetar i en väldigt kass arbetsmiljö. Så finner man sig i en riktigt rutten arbetsmiljö, så kanske det kan vara värt att blicka efter något annat. För tänk på det – vi spenderar nästan uppemot en tredjedel av vårt liv i något sorts arbete – så i den bästa av världar så borde det arbetet vara något meningsfullt och givande.

Relaterat inlägg: Gör ditt arbete dig utmattad?

Hoppas du fann några guldkorn i det här inlägget, vilket tips skulle du vilja ge någon annan? Dela med dig i kommentarerna.

Du kan hålla dig uppdaterad och få tillgång till fler tips och mer inspiration genom att ansluta dig till mitt nyhetsbrev.

3 Saker Att Tänka På När Livet Är Svårt

0
Ett Positivt Sinne, Positivt, Albin, Albin Karlsson, hälsa, välmående, Motivation, Framgång, Framsteg, Hälsa, Välbefinnande, Glädje, Psykologi, Blogg, bloggare, Influenser, citat, texter, livet, Ensam, Ensam Är Inte Stark, Stark. Ibland faller vi och går sönder, för att sedan läka och resa oss starkare än aldrig tidigare.
Bildcred: Simon Hajducki - Unsplash.com

Vi alla möter motgångar då och då i livet, det är oundvikligt. Det händer oss alla. Här nedanför kan du läsa om tre saker värda att tänka på då man möter en svår tid i livet. 3 saker för att återvinna sin styrka och underlätta processen.

Ensam är inte stark

Jag vet inte hur du är, men rent biologiskt och instinktivt så kan jag backa undan när jag mår dåligt, och inte vilja ”vara i vägen” för andra. Sluta mig som en mussla. Sköta mitt. Som ett skadat djur lämnar flocken. Men det är helt värdelöst. Så det försöker jag gå emot och undvika. Ensam är inte stark. Ensam är bara ensam. Tillsammans är vi starkare. Det är bättre att vända sig till andra för stöd när man möter motgång i livet, oavsett vilken form den motgången visar sig som.

Det varar inte för evig

När det är som mörkast så kan det kännas som att det ska vara så för evigt, och det är väldigt farliga vatten – det är ofta då man ger upp. Har man tålamodet att kämpa vidare, härda ut, söka lösningar, så möts man av ljuset en dag. Det blir ljusare, det blir bättre. Livet går i faser och säsonger; livet kan vara ett rent helvete i stunden, men, det blir också bättre om man inte stannar där i det helvetiska, utan fortsätter framåt.


Du är en stark jäkel

När man finner sig i en svår säsong i livet, så är det lätt hänt att man glömmer bort hur pass stark man är. Hur ihärdig och kapabel man är. Man har säkert redan tagit sig över och igenom omåttligt många hinder och svårigheter redan – så det är ingen idé att ge upp – vi klarar så mycket mer än vi anar.

Vi får lära oss saker som att ensam är stark, men det är inte sant! Vi behöver varandra, och speciellt när livet utmanar oss. Och inget varar för evigt, även om det ibland känns så. Allt förändras med tiden, om man gör något för att det ska förändras – och undviker att fastna i en spiral. Och vi är så otroligt mycket starkare än vi anar! Först när man blickar tillbaka så ser man hur långt man tagit sig.

Läs mer: Du Blir Som Du Umgås – Vikten Av Positiva Relationer

Om du vill hålla dig uppdaterad så kan du ansluta dig till mitt nyhetsbrev.
Dela gärna inlägget vidare till en vän. 

3 Saker Som Får Oss Att Må Bättre Online

0

Att scrolla på Facebook och titta på bilder på Instagram, det kan vara en källa till ökad glädje, men det kan också få oss att må sämre. Här nedanför kan du läsa om tre saker som man kan göra för att må bättre online.

Sluta jämföra – Det mesta är fake!

Vi jämför oss alldeles för mycket med varandra online. Problemet är att vi jämför oss med en falsk bild av andras verklighet. För online visar vi mest upp våra glansdagar – så när vi jämför oss med någon online, så jämför vi vår vardag, vårt verkliga, med någons utvalda ”perfekta”. Självklart får det oss att må dålig, känna brist och otillräcklighet.

Personligen är jag lite trött på den smaklösa fasaden som man kan se online, där man målar upp allt så perfekt. Givetvis är ingens liv perfekt. Alla har sina trubbel och svårigheter i livet. Så det är inte värt att titta på andras andars liv online och jämföra med sitt eget, för det är vi visar upp online är ju bara en fraktion av verkligheten.

Den enda man borde jämföra sig med, är den person man tidigare varit.

Unga tjejer jämför sig med tjejer som Kim Kardashian, och sedan får en massa ätstörningar och grejer. Det kan ha fräcka konsekvenser, jämförandet. Och grejen är den, att dessa tjejer är ofta Photoshopade. Totalredigerade och retuscherade. Mycket av det vi ser online är helt enkelt inte äkta!

Sluta följa människor/sidor du inte gillar

Sidor som Facebook använder algoritmer för att visa oss sådant som vi gillar. Så när vi klickar på gilla, kommenterar eller delar – så kommer mer av dessa inlägg poppa upp i våra egna flöden.

Se därför till att gilla sådant som du faktiskt på riktigt gillar. Sådant som får dig att må bra. Om någon bara skapar irritation och frustration hos dig, sluta följa personen, eller sidan – du har tillåtelse att göra det! Var selektiv.

Som Knark För Hjärnan – Informationsdieten

På Facebook scrollar jag oftast ungefär en tre gånger, sen är jag nöjd. För det mesta. Alla dessa sociala plattform, är beroendeframkallande. De påverkar vår psykologi. Precis som sex, alkohol, spel, godis och liknande saker gör – så påverkar dessa sociala plattformer vårt belöningssystem.

Sociala medier har liknats med spelmaskiner, men problemet är att man ”vinner” hela tiden på sociala medier. För varje gång vi får en like på vår profilbild, någon kommenterar oss eller då vi tittar på halvnakna influensers på Instagram, eller skrattande bebisar – så blir vi belönande med dopamin – som får oss att vilja fortsätta.

Det verkar vara dopamins främsta roll, att få oss att vilja fortsätta. Dopamin motiverar oss till att fortsätta med det som är belönande. Hormonet får oss att utforska och sträva efter mer.

Tips: Scrolla mindre. Titta på de utvalda saker som får dig att må bra. Klicka på ”följ” på de vänner och sidor som du vet sprider glädje, inspiration och kunskap, kika på de videos från sidor du vet levererar sådant som får dig att må bra – ignorera resten. Man behöver inte klicka, se och läsa allt i ens flöde. Det leder till mental utmattning.

Jag vill gärna veta hur du tänker, vad gör du för att må bra online? Lämna en kommentar här nedanför vetja.

Du kan hålla dig uppdaterad och få tillgång till fler tips och mer inspiration genom att ansluta dig till mitt nyhetsbrev.

3 Saker Psykologiskt Starka Människor Gör Varje Dag

1
Psykologi, tacksamhet, hälsa, Ett Positivt Sinne, Motivation, Inspiration, Framsteg, Depression, Mentalt Stark, Mental Träning, Influenser, Självkänsla, Självförtroende, glädje,Psykologiskt Stark

Här nere kan du läsa om tre saker psykologiskt starka personer gör varje dag för att må bra och vara på sin topp.

De säger tack!

Vi människor kommer alltid vilja ha mer, alltid blicka mot horisonten, mot nya äventyr. Inget fel med det. Det leder till progress, och utveckling. Men psykologiskt starka människor, väljer självmant att stanna upp, och vara tacksamma.

Tacka för det de har, tacka för det som går bra. För, vi har ändå allt att vara tacksamma för – för vi är i liv! Kolla pulsen, ta ett andetag. Livslevande ju! Visst är det ganska så fett ändå?

I brist på bättre ord, så är vi ganska ”välsignande”. Alla fick trots allt inte vakna upp till den här dagen. Somliga fick inte ens en chans, de typ spolades ner i toaletten. Psykologiskt starka människor registrerar både det som går dåligt, och det som går bra. 

Tips: Säg tack innan du somnar, och precis när du vaknar – för vad som helst. Vaknar du upp bredvid kärleken i ditt liv, säg tack för det. Vaknade du också upp i ett relativt tryggt land? Säg tack för det. Gick det bra på tentan? Var stolt över det. Mat i kylskåpet? Säg tack.

När vi utgår från ett perspektiv av tacksamhet, så kommer det ha ett positivt inflytande i allt vi gör, och människorna vi kommer i kontakt med. Genom att börja och sluta dagen med tacksamhet, så tar man med sig känslan, eller tankesättet – in i dagen. 

De rör på sig

Att sitta som en säck potatis i soffan kan vara skönt ibland, äta lite choklad och se på Netflix. Det är najs! Är själv lite nördig och arbetar mycket vid datorn, så det blir att man sitter mycket. Men, det är inget varken hjärnan eller hjärtat uppskattar i det långa loppet. Och, en stark hjärna, är helt avgörande för att ha ett starkt sinne, ett gott välbefinnande och en god psykologi.

Om man sitter och är inaktiv länge, så blir det grötigt i huvudet, du vet den där hjärndimman. Så fort vi är i rörelse, börjar andas mer och aktiverar våra muskler – så får hjärnan tillgång till mer glukos och syre (energi),  och samtidigt så producerar kroppen signalproteiner som BDNF, som kan leda till ökad cellbildning i hjärnan, vilket gör den mer stresstålig, lär sig och minns mer.

Så utsöndras en rad ”må-bra-hormoner” så klart, vi blir helt enkelt belönade av att röra på oss – för det har varit något som hållit oss i liv i hundratusentals år.

Tips: Om du är personen som arbetar mycket sittandes, eller bara en nörd som mig kanske? Så ta en promenad, eller aktivera dig på något annat sätt ungefär varannan timme då du varit fysiskt inaktiv. Då kommer du vara mer fokuserad och utföra ett bättre jobb efteråt. Möjligtvis så kan du sätta ett alarm om du vet att du ska sitta länge.

Relaterat: Hur du får en starkare hjärna

De är sömntutor

Psykologiskt starka personer, vet att det inte är supermänniskor, som står över naturens lagar. Så de gör va de måste göra, de sover. Tillräckligt! De flesta behöver runt 7-9 timmar. Bara lite sömnbrist sabbar blodsockret; ökar risken för diabetes, fetma och kognitiva trubbel som alzheimers, och gör en grymt hungrig, och för att inte glömma, bitchig.

När vi sover, så sätter hjärnans reningsverk igång, och börjar rensa ut hjärnans metaboliska biprodukter. Man måste helt enkelt sova för att ha en ren miljö i hjärnan, så man kan vara mentalt stark. Sen balanseras hormoner, som bland annat reglerar vår hunger (ghrelin) när vi sover, så vi äter mindre om vi fått en god sömn, och minskar risken att slänga oss efter godis och energidricka.

Det var tre väldigt fundamenta saker som gör så att hjärnan är i toppskick, mår bra, är på humör och ha en bra attityd under dagen – tre saker som gör en psykologiskt stark.


Gillade du inlägget? Dela det vidare och lämna en kommentar här nedanför. Om du vill hålla dig uppdaterad så kan du ansluta dig till mitt nyhetsbrev.

5 Fördelar Med Att Vara Högkänslig

1
Högkänslig, Högsensitiv, Highly Sensitiv Person, HSP, Psykologi, Psykisk hälsa, Psykisk ohälsa, Motivation, Inspiration, Livsstil, Depression, Självkänsla, Självförtroende, insluencer, Albin Karlsson, Ett Positivt Sinne, Positiva vibbar
Kredit Unsplash.com

Blir du väldigt påverkad av hur andra känner? Eller av höga ljud och kraftiga dofter? Vem vet, då kanske du är en av de 20 % som förväntas vara personer med en ”högkänslig personlighet”. 

Högkänslig personlighet (highly sensitiv person), eller sensorisk bearbetningssensitivitet som det heter på fackspråk, är ett personlighetsdrag som är associerad med ökad känslighet och respons för den yttre miljön och social stimuli.

Det är helt enkelt individer som kan vara lite extra känsliga för vad som händer runt omkring dem, som tar åt sig lite extra intrycken de blir utsatta för.

De kan bli påverkade mer i sociala sammanhang, andras sinnesstämningar, av dofter, ljud och andra intryck. Man beräknar att minst 20 % av befolkningen, och 100 olika arter i djurriket kan klassas som högkänsliga. Här nedanför kan du läsa om fem fördelar med att vara högkänslig/högsensitiv. inlägget innehåller reklamlänkar från Bokus*

De är goda vänner

Det här är människor som bryr sig, och som är väldigt mottagliga gentemot vad som händer i deras omgivning. De snappar upp ”vibbarna”. Om du råkar hamna i en högkänsligs omloppsbana, så ska du se att du har funnit en vän som bryr sig. Inte bara om ytligheter. Utan om hur du mår, vem du är och vad som försiggår i din inre värld.

Högkänsliga, inklusive människor med drag av inversion, kan vara knepiga – men när de väl får vara sig själva, så kan de vara ovärderliga vänner, ledare, kreatörer, och så vidare. De måste bara få operera och leva på sitt eget sätt som fungerar för dem.

De är empatiska

De tål sällan orättvisa och våld. De har också ett stort hjärta. Många gör en stor ansträngning för att ”avskärma” sig från våld i filmer och dylikt. I studier så har man påvisat att hjärnområden som är relaterat till empati visar en extra kraftig aktivering hos högkänsliga.

I en värld som kan vara ganska så kall, så kan man minst sagt säga att det är en styrka att känna mycket, bry sig mycket och vara empatisk. Inte vara så tolerant gentemot det som är fel. När så många krafter försöker separera oss, splittra och gruppera – så är det inte så dumt om några faktiskt bryr sig lite mer och är lite extra”känsliga”. Känslighet behöver inte vara en svaghet.

Högkänslig, motivation, inspiration, hälsa, livsstil, må bra, framsteg, blogg, självkänsla, självförtroende, depression, psykisk hälsa, psykisk ohälsa

”You’ve got a heart as loud as lions So why let your voice be tamed?” – Emeli Sandé

Öga för detaljer

I en liten studie skannade man hjärnan på högkänsliga personer, med hjälp av fMRI. När personer som hamnat högt på skalan för högsensitiva, fick titta på foton med ledsna och arga ansikten, så kunde forskarna observera en starkare aktivering i områden i hjärnan som är associerade med medvetenhet, känslighet, handlingsplanerande och empati.

Åter igen, det är alltså delvis en fråga om hur hjärnan bearbetar och reagerar på sinnesintryck. Högsensitiva har ett djup till sin kognitiva bearbetningsprocess – de har ett öga, en känsla, för detaljer.

Känsligare

Termen känslighet, har många negativa konnotationer till sig. Många ser det som en svaghet. Är man känslig så är man svag. Speciellt om man är man. Men så behöver det inte vara. En ökad känslighet kan vara en styrka. Både en förbannelse och gåva. Förresten, det anses vara lika många män som kvinnor som är ”högkänsliga”.

”De kreativa människornas öppenhet och känslighet utsätter dem ofta för lidande och smärta, men också stor glädje” – Mihaly Csikszentmihalyi

Ibland behöver man ett känsligare instrument för att uppleva, se och känna somliga saker. Vissa saker ser och hör vi inte med våra vanliga sinnesorgan, men som t.ex., hundar och andra djur snappar upp. På samma sätt, så kanske en högkänslig person känner på ett djup som många andra inte upplever, och därmed får uppleva mer glädje, och ja, ibland även mer sorg – mer av allt helt enkelt.

Kreativa själar

Högkänsliga brukar ha en ett rikt inre liv. Många kända artister och konstnärer har varit väldigt högkänsliga personer. Ta Micheal Jackson, med en otroligt elektrifierande, vild och väldigt karismatisk personlighet utåt på scen, hade en helt annan personlighet utanför scenen. Eftersom högkänsliga plockar upp många detaljer som andra kanske missar, och ser välden i andra färger – så kan många använda det som en kreativ fördel i sitt skapande. Deras bearbetningssensitivitet kommer till uttryck i deras skapelser, som i sin tur väcker känslor inom oss.

Så, är du en person som är högkänslig? Lämna en kommentar här nedanför. 

Om du vill hålla dig uppdaterad kan du ansluta dig till mitt nyhetsbrev.

Allt du förlorar är inte en förlust

0
Tålamod, mindfulness, meditation, hälsa, livsstil, må bra, välbefinnande, motivation, inspiration, livet, framgång, framsteg, blogg, bloggare, Ett Positivt Sinne, insikt, självkänsla, självförtroende, depression.

I livet kan allt förändras på ett ögonblick. 

Allt har sin plats i naturen, allt har sin tid och ordning. Likt blommorna, så blommar vi när vår tid är inne. Varken för tidigt eller för sent. Det är värt att påminna sig om: allt har sin tid. Har det inte skett ännu, så är tiden inte mogen – vi behöver lära oss något, byta miljö, testa på något annat – eller bara vänta.

Det finns en tid för att gro i mörkret, en tid för att ivrigt och ihärdigt kämpa för att nå ljuset; en tid för att växa, en tid för att blomma, och likt krabban i Vaiana – en tid för att glänsa.

Hur många har inte ”misslyckats”, och gett upp i förtid för att de försökt påtvinga och få livet att böja sig efter deras egen vilja? Allt man som person kan göra, är att göra sitt bästa – läsa av mönstren, studera säsongerna – förkasta det som inte fungerar, och göra mer av det som fungerar. Allt där emellan, är upp till andra krafter. Bara för att man inte ser resultatet av det man planterat ännu, så betyder det inte att ens handlingar är fruktlösa – det är bara inte rätt säsong för skörd.

Idag, där teknologin nog skapat en liten benägenhet till en mild ADHD inom oss alla, allt ska gå så fort – ge saker tid.

Det går vidare

Livet har sin perfekta tajming. Saker kommer och går. Säsonger kommer och går, solen kommer och går – människor, vänskap, relationer – ja, precis allt i livet kommer och går. Inget är beständigt och varaktigt för evigt.

”Om det vill komma, låt det; om det vill gå, låt det.” – Okänd

När något går, så gör det utrymme för något nytt. Allt vi förlorar är inte en förlust, ibland kan det vara en förklädd välsignelse – en möjlighet till att skapa något bättre. När livet är knas, upp och ner – så var redo, det är en sanering, en möblering, en utrensning – som ger plats åt något bättre. Men livet går inte vidare, om inte också vi gör det – om inte vi gör vårt. Vårda jorden, plantera och vänta – så växer det snart något där.

Allt du förlorar är inte en förlust; det ger utrymme åt något nytt.

Allt kan förändras på ett ögonblick

Livet är inget annat än en ofantlig samling med ögonblick. Under ett av dessa ofantligt många ögonblick så kan allt förändras – någon säger jag till ett giftermål, helt plötsligt så får man veta att man är sjuk, eller att ens Bitcoin-investering slog igenom och man är stormrik.

Hur som helst – allt kan förändras på ett ögonblick. Så man gör rätt i att alltid vara hoppfull och blicka framåt, för det är det fina med livet – ingen vet vad som väntar runt nästa hörn. Och om man gör sitt yttersta, så kan det vänta en hel del schysta överraskningar.

Ett Positivt Sinne, Inspiration, Hälsa, livsstil, framsteg, kärlek, självkänsla, självförtroende, motivation, inspiration, Albin Karlsson, glädje, framgång, depression,


Hej! Hoppas du gillade läsningen. Om du gjorde det skulle jag älska om du ville dela det vidare.

Dela gärna med dig av dina tankar nedanför i kommentarerna. Om du vill hålla dig uppdaterad kan du ansluta dig till mitt nyhetsbrev.

Hur Magen Läker När Du Fastar

0
Hälsa, magen, livsstil, probiotika, bakterier, fasta, välbefinnande, måbra, personlig utveckling, mänsklig tillväx.
Bild: Unsplash.com; Christopher Cmpbell

Forskare har länge vetat att det är bra att hålla tillbaka på kalorierna, att det till och med är länkat till en förlängd livsläng hos både människor och djur. Att överäta däremot, och speciellt överäta onyttig mat, ”tomma kalorier”, kan leda till en rad problem som diabetes, övervikt och hjärtproblem. Ett gäng forskare ville undersöka vad som hände när vi fastar, och speciellt i tarmen. (Det kan bli intressant för dig som har trubbel med magen, som IBS.)

Inlägget innehåller annonslänk från Bokus*

Stamceller

Hela tiden så förstörs och dör celler i kroppen, och nya skapas och tar dessas plats. Annars skulle jag ha trubbel nu. Var och badade för någon vecka sedan, och uppskattade inte riktigt djupet där jag skulle dyka, så körde ner kroppen i sanden och skrapade upp mig lite på höften. Klantarsle!

Men, kroppen är fantastiskt på att läka. Stamceller är icke-specialiserade celler i kroppen, som kan ta olika roller, och reparera vävnad. Det har visat sig, åtminstone hos råttor, att när de fastar i 24 timmar, så har det en positiv effekt på stamcellerna i magen. De börjar också utnyttja fett för energi.

Börjar bränna fett

”Denna studie gav bevis för att fastande inducerar en metabolisk förändring hos tarmens stamcellerna, från att utnyttja kolhydrater till att bränna fett.”, nämner David Sabatini, en av de delaktiga forskarna.

Intressant nog, påpekar Sabatini också, att när cellerna bränner fett, så förbättras även deras funktion. Forskarna undersökte vad som händer hos stamcellerna hos möss som fastat i 24 timmar, och det visade sig att deras regenerativa kapacitet fördubblades. Alltså bättre förutsättningar för tarmen att läka och stärka tarmväggen. Detta skulle kunna bara bra för personer med IBS och andra magproblem.

Nu arbetar forskarna för om man kan skapa samma resultat utan att fasta, för att utnyttja det i behandling för personer som är i riskzoner, som cancerpatienter eller människor som blivit infekterade, eller äldre människor som tappar sin regenerativa kapacitet.

En renare tarm, en friskare kropp

Personligen så äter jag ofta, och ganska mycket. Det känns som att det behövs för att jag ska fungera. Men att fasta låter väldigt lovande för tarmen, och kroppen. Tidigare några år tillbaka när jag gjorde det så kändes det väldigt bra! För allt börjar ändå i magen. Mår inte magen bra, och bakterierna i magen, så mår inte vi bra.

Städpatrullen

Inte nog med fler och effektivare stamceller, när vi inte stoppar ner en masa mat i magen, så har tarmen tillfälle att städa. Den gör det genom att skapa kraftiga sammandragningar, peristaltiska muskelrörelser. Detta händer hela tiden.Men fyra till fem timmar efter intag av föda, startar en fas där magen utför dessa men mycket mer intensivt. Med dessa rörelser städar tarmen undan och förhindrar så att inte mat och bakterier ligger och jäser.

Slutsatsen

Så, jag kommer nog försöka få in några tillfällen av fasta då och då. Men samtidigt, om du som jag, behöver äta en helt del för att du har hög ämnesomsättning, har en känd sjukdom eller något – då kanske inte fasta är för dig. 

Rådfråga alltid experter. För att inte äta kan också bli en stress för kroppen, speciellt om man inte är förberedd. Skulle du vilja fasta, så informera dig själv först, och det är alltid lönt att successivt se vart ens gräns går, och träna kroppens tolerans försiktigt. Samtidigt tränar man sitt disciplin. Sen är mat en njutning, och visst ska vi njuta av livet!

Har du fastat någon gång? Har du några tips till någon som ska testa? Hur upplevde du det, och vilka resultat såg du? Dela med dig. 

Just nu läser jag en intressant, lärorik och rolig bok om magen: Charmen med tarmen. Väldigt fascinerande. Har själv haft en del trubbel med magen, så det är ett ämne av intresse.

Du kan köp boken här: Charmen med tarmen – Pocket

Du kan köpa boken här: Charmen med tarmen – Inbunden 

Gillade du inlägget så får du jättegärna dela det vidare till en vän. Lämna en kommentar nedanför.

PS!: Jag tror inte på att banta, kroppshets, extrema restriktiva dieter och dylikt – så att fasta borde man endast göra för att ge kroppen en liten paus, och inget annat. Vill absolut vara delaktig i skapandet av de snedvridna kroppsidealen vi ser i samhället idag.

Varför Kaffe Är Bra För Dig

0
Kaffe, livsstil, hälsa, inspiration, vanor, rutiner, motivation, ett positivt sinne, positivavibbar, albin karlsson, influencer, lycka, depression, framsteg.

Kaffe är världens mest utnyttjade drog, som många aldrig någonsin skulle kunna tänka att vara utan. Är du en av dem? Själv konsumerar jag kaffe, för tillfället. Frågan är om det är bra eller dåligt för oss att dricka kaffe? Läs vidare så får du veta.

Minskad dödlighet?

Det har gjorts en del studier på kaffe. Så här skriver Tim Spector i sin bok Matmyten:

 En kombination av tjugoen enskilda prospektiva studier om kaffevanor hos över en miljon människor i Europa, USA och Japan, som följdes under flera år tills 128 000 av dem hade dött, gav kraftfulla data.

Det visade sig att måttliga kaffedrickare, tre eller fyra koppar om dagen, minskade risken att dö med cirka 8 procent och i hjärtsjukdomar med 20 procent. 

Andra studier har kommit till liknande slutsatser. Så det verkar som att kaffe absolut inte är farligt för oss åtminstone! Men det kan finnas många dolda anledningar bakom kaffevanorna och den ökade livslängen, som ökat socialt samspel, ekonomi och dylikt.

Glada bakterier

Bakterier är oerhört viktigt för vår hälsa. Det verkar som att bakterier i vår tarm gillar att mumsa på fibrer som finns i kaffet, och sedan i sin tur producerar dessa små organismer ämnet butyrat (smörsyra) som kan skydda mot cancer och inflammation.

Kaffe är fullsmockad med andra kemikalier, som polyfenoler. Som anses vara en antioxidant. Det visade sig att ett högt koncentrat av polyfenoler i urinen var associerat med minskad dödlighet i en italiensk studie. (Oliver/olivolja är rikt på polyfenoler och antioxidanter.)

Tim Spector påpekar också att stora intag av kaffe kan leda till ångest, dålig sömn och hjärtarytmier. Så man vill inte gå överbord med sitt kaffedrickande. Själv blir jag ganska så lätt stimulerad av kaffe, te och choklad.

Vad du behöver veta om koffein (Varning)

Koffeinet höjer ditt kortisol, kroppens ”stresshormon” som håller dig i liv, och aktiv under dagen. Konsumerar man mycket kaffe och ofta, så kommer kroppens respons på koffeinet bli lägre, så man producerar mindre kortisol .[1] Koffein blockerar också receptorer för signalsubstansen adenosin i hjärnan, som tvärtemot koffein, stimulerar trötthet.

Kaffe kommer oundvikligen tillfälligt öka kroppens kortisolnivåer,  vilket kan störa den naturliga dygnsrytmen. När jag var yngre så brukade jag sitta uppe med grabbarna och lira online, och häva i mig kaffe, cola och annan skit. Det är inget att rekommendera! För kroppen är inställd för sömn på kvällen, hormonellt, biologiskt  – och man går emot de evolutionära mekanismerna när man stör den normala hormonella cykeln. Man bråkar helt enkelt med kroppen.

Har man problem med utmattningssyndrom, eller dylikt, så kanske det är bäst att vara snälla mot binjurarna och inte dricka alltför mycket kaffe. Även om det är nyttigt. Te kan vara ett bättre alternativ, det innehåller mindre koffein.

Både det ökade koffeinintaget, som blockerar signalsubstansen adenosin genom att uppta dess receptorer i hjärnan, och utsöndringen av kortisol stör sömnen – så det är en anledning till att inte dricka kaffe alltför sent på dagen.

Även om man kan somna, så kommer inte kroppen och hjärnan vara speciellt entusiastiska över det. Ju mindre kaffe man dricker, desto starkare effekt får det på ens vakenhet och prestationsförmåga. Mindre är mer i det fallet. 

En ”hälsodryck”, vid rätt tider och i rätt mängder

Det verkar som att kaffe, i rätt mängder och vid rätt tider, möjligen är bra för hälsan, och till och med kanske kan öka ens livslängd. Men som allt annat, så räcker det inte med att pimpla kaffe ,eller ta ett piller – det är en fråga om att försöka utforma en ”sund” livsstil, som främjar ens hälsa och energi. För att dra nytta av de hälsosamma effekterna så rör det sig om en 3 till 4 (+-) koppar om dagen, och inte intagna alltför sent.

En intressant och läsvärd bok om kaffe, magbakterier, choklad och mycket därtill: Matmyten – Vetenskapen om vad vi äter och hur det påverkar oss.

Dricker du kaffe? Lämna gärna dina tankar här nedanför i kommentarerna. Vore kul om du passar inlägget vidare. Om du vill hålla dig uppdaterad och få fler uppdateringar, med maxad vardagsinspirations och livsstilstips för ökad välbefinnande och energi, så kan du ansluta dig till mitt nyhetsbrev.