Hem Psykologi Bygga En Stark Viljestyrka (4 principer)

Bygga En Stark Viljestyrka (4 principer)

Notera namnet, viljestyrka – det är en stryka. Något som du kan stärka. Och om vi ska stärka något, då måste vi använda det – vare sig det är våra fysiska muskler eller våra mentala förmågor. Det finns otroligt många sätt att stärka sin viljestyrka, och det finns många års forskning kring ämnet. Här i inlägget kan du läsa om några fungerande principer som stärker ens vilja.

Använd det eller förlora det
Det är en term man ofta får höra i situationer där man pratar om hjärnan, speciellt då man pratar om neurologi och hjärnans formbarhet (neuroplasticitet). Ju fler signaler man skickar i hjärnans nätverk, desto starkare blir nervbanorna där signalen sänds – med tiden så krävs det mindre mental energi för signalen att transporteras igenom just den nervbanan.

Detsamma är sant då vi tränar, ju mer musklerna används – desto mer signaler skickas genom nervsystemet. Efter att muskelfibrerna bryts samman, så stärks dem. Och ju mer vi tränar vårt nervsystem att göra komplexa rörelser, desto smidigare och enklare blir det med tiden.

Så – det är sant. Om vi använder vår vilja ofta, då kommer det bli enklare och enklare för oss med tiden. Forskare har studerat folk som använder sin vilja och slutar med en dålig vana. De ser att samma viljestyrka kan skapa en vågeffekt och påverka andra delar av ens liv. Personen som bygger upp viljestyrkan att träna, brukar också använda samma styrka i andra situationer – som då personen står emot skräpmat – eller kanske till och att röka.

reklamannons

Använd inte viljan för mycket
Det är otroligt viktigt att använda sin viljestyrka så mycket man kan. Forskning visar att folk som använder sin viljestyrka på ett framgångsrikt sätt – lyckas bättre i livet. Vårdslösa val, som att slå någon, köra för fort och dylikt – det är ofta en fråga om en klen vilja. Impulsen var starkare än viljan. Viljan att motstå fanns inte – så man gjorde något man inte borde ha gjort.

Men om man använder viljan allt för mycket, som då man använder all sin viljekraft för att motstå en frestelse, som godis – då har det visat sig att folk som har kämpat för att motstå godsaker, kontra folk som fått äta det goda – hade det svårare att utföra komplexa uppgifter efteråt. I ett experiment så placerades två skålar på ett bord, i ena skålen var det godis, i den andra så var det rädisor. En grupp fick uppgiften att äta godiset och undvika rädisorna, och vice versa. De som var tvungna att motstå godiset, de hade hade större problem med att upprätthålla fokuset på en komplex uppgift – de hade ingen viljekraft kvar så de gav upp (de gnällde, och tyckte experimentet var slöseri med tid). Vad de inte visste, var att uppgiften var olöslig. De flesta av dem som fått äta godis, och som därmed hade kvar sin viljekraft, de fortsatte tills forskarna bad dem sluta.

Personen som måste använda sig av sin viljekraft på jobbet t.ex., när den personen kommer hem så kan den personen välja att prokrastinera och spendera sin tid åt onödiga ting – döda tid och slösurfa – enbart för att viljekraften är förbrukad. Vad vi än gör under vår vardag, så kommer det kräva en viss viljekraft från vår sida. Att diska, att städa; läsa mailen, lyssna på chefen –  allt kräver vår uppmärksamhet och vilja – så, det kan göra oss väl att välja våra strider. Minimera tillfällena då det krävs en stark viljestyrka. Om du konstant känner impulsen att kolla Facebook på telefonen t.ex. – stäng då av det ”plingande” ljudet som kommer med varje meddelande/avisering. Det kommer reducera den totala energin du förbrukar under dagen.

Glukos och viljan
Det visade sig i ett experiment att domare i en domstol, faktiskt nekade fler åtalade innan de har fått i sig sin lunch. Galet ju. De gjorde det för att deras glukosnivåer, som är hjärnans huvudsakliga bränsle – var förbrukat. Om inte hjärnan har de nödvändiga resurserna som krävs för att driva hjärnan, för att de mentala aktiviteterna ska fungera korrekt – då kommer den inte kunna ta vettiga val. Så man bör alltid se till så att man har fyllt på med mat innan man ska ta viktiga val, och under ett långt möte, eller i skolan, så kan det göra en väl att snacka på något.

Meditation
Tro det eller ej, men att inte göra något alls är ett av de bästa sätten att stärka sin vilja på. Vem hade trott det? Anledningen är den, att när vi mediterar så får vi aktiviteten i prefrontala kortex att öka, mer blod drivs mot den främre delen av hjärnan. Med tiden så kan man se hur den här delen av hjärnan faktiskt växer, som svar på långvarig meditation. Prefrontala cortex är en nyare del av hjärnan, den delen står för de viljestyrda och medvetna aktiviterna som gör oss till människor. Så – tänka sig, en så ”simpel” praktik som medveten närvaro, eller någon annan form av meditation, kan stärka din viljestyrka.

-reklamannons-

Genom att ha disciplin att inte göra något alls, så kan vi kultivera styrkan att göra otroligt mycket.

Man skulle kunna nämna tusen saker till. Sömn, att se till så att man är utvilad är oerhört viktigt när det kommer till vår förmåga att ta bra val och motstå frestelse. En känsla av kontroll. Vårt självprat genererar eller minimerar vår viljekraft. Men, om man arbetar på några få av dessa små principer, en i taget, då kan man garanterat kultivera en stark viljestyrka.

Och, viktigast av allt. Vi borde inte vara allt för hårda mot oss själva. För är det något som kan krossa ens vilja, så är det press – pressen att vi inte klarar av det. Ångest och frustration kommer inte göra saken bättre. Så var inte hård mot dig själv. Misslyckas man och återfaller i gamla vanor, det för en inte till ruta ett igen. Så, upp på hästen och börja om igen. Det tar sin tid att etablera nya vanor – för vissa så kan det ta några dagar att hamna i goda rutiner, för andra så kan det ta veckor, innan det blir något man gör med enkelhet. Men så länge vi ger saken tid – så kommer vi lyckas! Lycka till.


Om du vill hålla dig uppdaterad och få tillgång till mer intressant och inspirerande information, då kan du skriva in dig i mitt nyhetsbrev som du hittar här på sidan.

All framgång, lycka och kärlek.
Albin Karlsson.

Föregående artikelDet Är Möjligt
Nästa artikelVilken Personlighetstyp Är Du?
Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

65,287FansGilla
22,133FöljareFölj
268PrenumeranterPrenumerera
Mål, ett positivt sinne, målsättning, vision, visualisering, personlig förändring, personlig utveckling, lycka, framgång.

Målsättning På Rätt Sätt

0
Det är sällan ens önskade tankar slår rot i sinnet, såvida det inte är något som hela ens hjärta brinner för. Våra mer banala mål...