Hem Inspiration Den Inre Kritikern - Var Snäll Med Orden

Den Inre Kritikern – Var Snäll Med Orden

Hur vi pratar med oss själva har stort betydelse, och hur vi pratar med varandra. Med orden så kan vi bygga upp oss själva, och andra människor. Men vi kan också ruinera relationer, och förstöra någons självkänsla med vårt sätt att uttrycka oss.

”Tungan har inga ben, men är stark nog att få ett hjärta att brista, och en människa att lyfta.” – Okänd

Jag tror att vårt självprat har en stor påverkan i vår självkänsla. Självkritik, i den negativa formen, kan vara katastrofalt för självkänslan. Du vet, när man pratar ner sig själv, undervärderar sig själv och minimerar sig själv, genom att säga att man inte kan det ena och andra. Att man kanske inte duger och annat struntprat.

Självkritik – Det är något man lär sig!

Grejen är den, vi kallar det ”självkritik” – men i de flesta fall så kom inte ens kritiken från oss till att börja med. Utan det var något vi lärde oss utifrån. Tänk dig ett bebis, tänk vilken larvig tanke att ett barn skulle kritisera sig själv när bebisen faller under sina försök att lära sig att gå, och sen sluta med det. Som kid så har vi värsta grymma attityden, tror ofta på oss själva och vår förmåga. Vi kan erövra världen och bli precis vad vi vill.

reklamannons

Den Inre Kritikern

Vad jag observerat, så är de flesta barn inte rädda för att synas, visa upp sig och göra sin grej – utan det är något man lär sig att undvika med åren. När man fått höra, ”NEJ! Gör inte så!”; ”är du dum eller!?”, ”du kan inte”, ”det går inte” – etc, etc, etc. Speciellt skadligt är det när man får höra sådan som liten, av någon som man verkligen ser upp till. Skadligast är det att säga något nedvärderande som är kopplat till en persons egenvärde.

Det är till exempel skillnad på att säga, ”det var inte speciellt snällt gjort av dig”, och ”du är inte snäll!” Den förstnämnda pekar på beteendet, det andra på personen. Du definieras personen som en stygg person. Som barn, eller ja, alla människor över lag – får man höra negativa saker ofta så kan det bli ens inre röst.

Blir ledsen och frustrerad när jag hör sådant riktat mot barn! Grymt tråkigt. Får ett barn höra sådant, så är det klart att barnet snart säger sådan till sig själv. ”Du är inte snäll!”, blir – ”jag är inte snäll!”, i barnets sinne. Så det blir en del av personens identitet, det ger form och ton till den inre rösten. Även vuxna påverkas av orden, även om vi har ett kraftigare filter. Så låt oss vara snälla med orden, speciellt mot kidsen.


Du är fantastisk som du är

I grund och botten så är vi alla ganska så fantastiska. Låt aldrig någon annan få dig att tro något annat, speciellt inte den ”inre kritikern”. Var din egen coach och inspiratör – tro på dig själv, och prata med dig själv på samma sätt som du pratar med en vän. Tillåt inte andra människor pratar ner dig, förlöjliga, minimera och undervärdera. Sök dig till människor som inspirerar och lyfter upp, bygger upp i ställer för att riva ner.


Gillade du inlägget? Gör mig då gärna en tjänst, och passa det vidare till en vän. Om du vill hålla dig uppdaterad och få tillgång till fler upplyftande inlägg, och annan information för en enklare vardag – då kan du ansluta dig till mitt nyhetsbrev.

Följ mig på Sociala medier: 

-reklamannons-

#Instagram: Ett Positivt Sinne
#Snapchat: @positivavibbar
#Twitter: @positivavibbar

All kärlek, glädje och frihet.

Albin Karlsson

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

65,280FansGilla
22,133FöljareFölj
268PrenumeranterPrenumerera
Hälsa, magen, livsstil, probiotika, bakterier, fasta, välbefinnande, måbra, personlig utveckling, mänsklig tillväx.

Hur Magen Läker När Du Fastar

0
Forskare har länge vetat att det är bra att hålla tillbaka på kalorierna, att det till och med är länkat till en förlängd livsläng...