Hem Filosofi Det Man Sår Får Man Skörda (Orsak & Verkan)

Det Man Sår Får Man Skörda (Orsak & Verkan)

Du har förmodligen hört ordspråket ”det du sår, får du skörda”, frasen har fått en ganska flummig mening och blivit associerat med ”lagen av attraktion” och dylikt. Men, ordspråket syftar på en verklig lag som vi alla lever efter – lagen om Orsak och Verkan. Det finns inget new-age med lagen, vetenskapsmannen Isac Newton namngav den.

Så vad innebär den?

Lagen säger att varje orsak måste ha en verkan. Utan orsak så finns det ingen verkan. Mening: allt vi gör skapar en viss effekt, och den effekten kommer leda till något – vi kan alltid vänta oss ett visst resultat av vårt agerande. Både gott och ont. Med varje mänsklig aktion följer en reaktion.

Lagen är neutral

Lagen väljer inte sida – gott eller ont, det spelar ingen roll. Om vi planterar pumpafrön i backen, då förväntar vi oss inte att vete kommer växa där. Vi tror inte heller att om vi sköter ett äppelträd väl, låter det växa sig stort och ståtligt – att det på något sätt kommer växa päron där. Vi får det vi planterar helt enkelt. Planterar vi nässlor, så får vi nässlor. Planterar vi rosor, då får vi rosor.

reklamannons

Eftersom vi vet att varje mänsklig aktion skapar en reaktion, och att varje verkan måste ha en orsak, så vet vi att om vi gör väl – agerar med vänlighet och omtanke, då kan vi räkna med att få precis det tillbaka. Om vi strör frön av god kvalité i vår trädgård, då kan vi räkna med att det växer vackra saker där.

Vill vi ha mer kärlek – då måste vi dela med oss av kärlek. Vill man tjäna mer pengar, då måste man betjäna fler människor – på ett effektivt sätt. Vill man leva med god hälsa, då måste man äta väl, dricka gott om vatten, träna, vila och sova väl. En sak är säker – man måste utföra arbetet – plantera fröna, vaka över dem, ta hand om dem; se till att vattna jorden, rensa bort ogräset och ge jorden näring – gör man det så kommer det växa fram saker där.

Det här betyder att vi inte är några offer som universum knuffar omkring, en slumpmässig tärning kastas inte. Vi konstruerar själva våra liv med de val vi tar varje dag. Små som stora. Gott som ont, positivt som negativt – allt skapar en effekt. Plantera det du vill se växa i ditt liv, vårda jorden och se hur goda ting träder fram i ditt liv.

-reklamannons-


Om du gillar mina inlägg så får du gärna gilla och dela med dig. Du kan hålla dig uppdaterad genom att skriva in dig på mitt nyhetsbrev. Lämna gärna en kommentar här nedanför eller på Facebook. Du kan också klicka din i på YouTube och prenumerera på min kanal där.

Önskar dig all framgång, lycka och kärlek.
Albin Karlsson.

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

2 KOMMENTARER

  1. Det du skriver stämmer i stora drag, men tyvärr finns det undantag. Allt är inte så enkelt och svart eller vitt. Man kan agera med stor omtanke och vänlighet, men bli utnyttjad och lurad. Det finns nämligen människor som gärna utnyttjar andra, och är en ”vän” så länge det finns en vinning av att vara det, men drar sig undan då vänskapen behövs som bäst. Dessa människor tycks ha en radar inställd på att hitta goda och snälla människor som är lätta att dra nytta av. Man kan också vara en renlevnadsmänniska som sköter sin kropp perfekt, men ändå drabbas av sjukdom. Kan ju nämna bröstcancer som ett av många exempel på vad man kan drabbas av även om man vare sig dricker alkohol, röker, knarkar, äter skräpmat eller motionsvägrar. Man kan ösa kärlek över en person man lever med, men den blir kär i någon annan och man blir lämnad. Att man ger kärlek är ingen garanti för att alltid få den tillbaka. Man kan så frön av fin kvalité i blomrabatten, men precis när dom har grott blir det en oväntad frostnatt och dom små plantorna klarar sig inte. Med detta sagt så är jag inte en person som tror att ödet styr våra liv, utan jag är fast övertygad om att vi som människor själva håller i vårt eget roder. Jag är bara inte så mycket för kraftigt förenklade lösningar och livssyner. Det är mycket i livet vi inte själva råder över. T ex våra gener skapas innan vi får en möjlighet att själva påverka någonting alls, och kommer åtminstone att ha en påverkan på oss, våra kroppar, våra personligheter och våra liv. Sen är det upp till oss att göra det bästa vi kan av det vi kan påverka. Ett annat exempel är att konjunkturerna i världsekonomin råder vi inte heller över, och vi kan investera hur mycket hårt arbete som helst i ett företag, men går det i konkurs så gör det, såvida man inte har en liten förmögenhet i byrålådan att låna ut till sin arbetsgivare i hopp om att den ska få företaget på fötter. Mvh Anna

    • Hej Anna! Tack för ditt svar. Jag behöver inte tillägga alltför mycket, för jag håller med om mycket av det du skrivit. Det är lätt hänt att inlägget framstår som en skönmålning av verkligheten, och jag förnekar inte att en mängd olika variabler påverkar våra liv – inte blott våra egna handlingar. Men min tanke är att lägga betoning på att varje Aktion faktiskt skapar en Reaktion, vilket det onekligen gör. Det kan växa allt möjligt i vår rabatt, men om vi vill ha en specifik blomma, buske eller dylikt, så måste vi självmant placera fröna i jorden. Det finns också företag som har frodas under ekonomiska kraschar och liknande (,men möjligtvis eftersom de livnärt sig på andras missöde i vissa fall, tyvärr). Vänliga hälsningar, Albin Karlsson.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

65,728FansGilla
22,133FöljareFölj
268PrenumeranterPrenumerera
Flow, Lev från hjärtat, kreativ, lycka, välbefinnande, välmående, tacksamhet, framgång, personlig utveckling, mänsklig tillväxt, motivation, inspiration, humör, attityd, livet.

Lev Från Hjärtat – Upplev Mer Flow I Vardagen

0
Det här inlägget borde jag kanske inte skriva, för jag har en hel del annat som behöver bli gjort. Jag har t.ex., påbörjat en...