Hem Inspiration Det Som Inte Dödar Dig Gör Dig Starkare (Posttraumatisk Tillväxt)

Det Som Inte Dödar Dig Gör Dig Starkare (Posttraumatisk Tillväxt)

Det citatet är nog de flesta bekanta med, men Nietzsche hade också rätt i det han sa – i vissa fall. Filosofer har länge talat om styrkan som kan komma ur svårigheter, nu studerar man även det inom psykologin. Vi har länge känt till det psykologer kallar för Posttraumatisk Stress. Men nu under senare år, så har man också lagt märke till det man kallar Posttraumatisk Tillväxt. 

Posttraumatiskt Stressyndrom innebär att man som svar på en svår händelse, en traumatisk händelse som krig – så upplever man stressfulla psykiska symptom. Som soldaten som kommer hem från ett krig, han kan vara skärrad av olika oönskade upplevelser, som skapar oro och ångest; får personen att bli instängd, och försvårar det för personen att fungera i samhället.

Posttraumatisk Tillväxt

Motsatsen, som man nu under senare år uppmärksammat – kallar man för Posttraumatisk Tillväxt. Många soldater kommer hem utan större problem, och en del, kommer hem trots svårigheter de mött – som starkare personer. Detsamma är sant hos vissa människor med olika former av sjukdom, som t.ex. cancer – somliga faller offer, blir ledsna, bittra och låter sina liv ruineras (vilket är fullt förståeligt) – medan andra växer som resultat av att behöva kämpat mot sjukdomen. 

reklamannons

Växa Sig Starkare Av Svårigheter

Svårigheter som medföljer en sjukdom som cancer, eller något som att genomgå en tung operation – kan medföra små vinster – som en bättre relation med nära och kära; ökad optimism och en känsla av mening, samhörighet och en ny koppling till livet. Det kan också leda till en ny hälsosammare livsstil. Många behöver få höra att de har diabetes eller dylikt, innan de är redo för förändring – frustration och rädsla kan vara ett kraftfullt bränsle för positiv förändring.

Personligen så var jag deprimerad i en period i livet, håglös och hopplös – en helt annan Albin än den som skriver det här. Från den perioden så har jag fått perspektiv på saker och ting – som förmodligen resulterat i att jag är mer förstående och empatiskt, än vad jag annars skulle vara. Ingen person förtjänar något sorts lidande – vårt mål bord alltid vara att reducera lidande och öka varandras välmående. Men, när det väl sker – när folk möter svårigheter så kan det medföra många goda ting – vissa blir starkare.

Deprimerade Ledare – Starka Ledare

Som jag nämnde i ett tidigare inlägg, så har många stora ledare genom tiderna, genomgått svårigheter och levt med mental ohälsa. Det har gjort dem till starkare ledare, Lincoln led t.ex. av depression. Teorin, som författaren Nassir Ghaemi lägger fram i sin bok A-First-Rate-Madness, går ut på att vissa människor är mer kapabla att leda i svåra tider, för att de är vana och mer stabila att operera och navigerar i en kaotisk miljö. Där många andra skulle bryta samman. Fenomenal tankeväckande bok och teori.

Med allt detta sagt så ska man inte förneka vilka följder som kan komma med svåra livshändelser. Vissa saker kan skärra och följa med människor för livet. Men ofta så är inte så fallet, i vissa all så kommer folk ut starkare ur de mörkaste av omständigheter. Vi har ett starkt ”psykologiskt immunförsvar”, är starka som få, och kan ta oss igenom det mesta.

Referens:

-reklamannons-

Läs MerKonsten Att Gå Sönder (och växa sig starkare)


Fann du inlägget intressant? Du får gärna dela det vidare. Om du vill hålla dig uppdaterad och få tillgång till mer inspirerande och upplyftande information, passa då på att skriva in dig på nyhetsbrevet. Jag läser gladeligen din åsikt här nedanför i kommentarerna.

All välgång, lycka och kärlek.
Albin Karlsson.

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

65,280FansGilla
22,133FöljareFölj
268PrenumeranterPrenumerera
Posttraumatisk Tillväxt, Eckhart Tolle, Självutveckling, Inspiration, motivation, svårigheter, motgångar, mental styrka, positivavibbar, positiva vibbar, Ett Positivt Sinne, framgång, framsteg, självutveckling, självkänsla, självförtroende.

Varför Svårigheter Gör Dig Starkare

0
Något som cirkulerade i mitt huvud häromdagen, var tanken att många människor växer som personer av svårigheterna de möter. Många stora människor som vi ser...