Hem Livsstil Glöm Positivt Tänkande, Ta En Promenad Istället

Glöm Positivt Tänkande, Ta En Promenad Istället

Många kan svära till gudarna att positivt tänkande ger färg till dagen och förbättrar ens liv, och det är inte så att jag förnekar det – det är bara det att jag inte själv har så stor betoning där. I vetenskap inom t.ex. sportpsykologi, så har man länge känt till att visualisering, eller ”mental träning” alltså att se en bild, eller sekvens av bilder i sinnet – som en filmsnutt – kan öka en persons prestation avsevärt.

Försökspersoner har till exempel lärt sig spela piano, även att de inte fysiskt spelat på ett piano, utan helt enkelt övat i huvudet – spelandet i tankevärlden har skickat signaler till de motoriska delarna av nervsystemet och i viss mån byggt upp en verklig färdighet av att spela instrumentet. Så, visst kan visualisering, positivt tänkande och mental träning ha en positiv effekt i ens liv. Men det är inte alla gånger en vettig och önskvärd väg att gå.

Göra sånt som är roligt – Biologisk feedback

Till skillnad från positivt tänkande, så ger konstruktivt handlande en direkt (biologisk/kemisk) feedback – speciellt när det kommer till fysisk aktivitet. Menat, att som ett direkt svar på det man gör, upplever, åskådar och så vidare – så får vi kroppslig feedback i ögonblicket.

All sorts fysisk rörelse kommer ge en direkt feedback. Som svar på att man dansar och tittar en person i ögonen, eller klättrar på ett berg, observerar djur, och upplever spänning – eller springer och låter hjärtat slå några varv fortare, i den stunden forsar det ut endorfiner, dopamin, noradrenalin, oxytocin, vasopressin och andra kemiska substanser i kroppen, som i ögonblicket ändrar ens tillstånd.

reklamannons

Vi alla vet vad en promenad kan göra med oss när vi känner oss uppjagade, eller någons leende. Vårt eget leende kan rentav ändra vårt mående faktiskt – alltså leendet i säg, inte bara saken/människan vi ler åt.

Ta En Promenad – Medicin För Hjärnan

Träning har visat sig vara dämpande när det kommer till depression, och, tro det eller ej – det är den mest påverkbara enskilda sak du göra för att förbättra din intelligens, och hålla dina kognitiva förmågor i trim. Anledningen kan vara att fysisk träning och rörelse, ökar blodcirkulationen, blodvolymen, och får mer blod att cirkulera och syresättas, vilket leder till mer syresatta hjärncellerna.

En annan anledning kan vara att hjärnan producerar mer av materialet Myelin, som lägger sig kring nervcellerna och låter signaler transportera mycket snabbare mellan nätverken. Konditionsträning kan till och med visa sig vara lika effektivt för vissa människor med depression, som medicinering och samtalsterapi (även om det inte är lösning för alla).

Intressanta och lärorika böcker om hur rörelse är naturens medicin: 

Relaterat

-reklamannons-

Konstruktivt beteende

När man känner sig lite under vädret, lite nere, så kanske det är mer lönt att slänga sig ut i en spännande aktivitet – prata med en vän, se på en rolig film, spela musik, rita, eller göra något annat skojigt, i stället för att ”tänka positivt”.


Hoppas du diggade inlägget. Klicka på dela vetja.  Lämna gärna en kommentar här nedanför, och mer än gärna dela det vidare.

Vill du hålla dig uppdaterad och få tillgång till mer inspiration och fler tips så kan du ansluta dig till nyhetsbrevet.

Referenser:

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

65,721FansGilla
22,133FöljareFölj
268PrenumeranterPrenumerera
Mål, ett positivt sinne, målsättning, vision, visualisering, personlig förändring, personlig utveckling, lycka, framgång.

Målsättning På Rätt Sätt

0
Det är sällan ens önskade tankar slår rot i sinnet, såvida det inte är något som hela ens hjärta brinner för. Våra mer banala mål...