Hem Hälsa Hur Magen Läker När Du Fastar

Hur Magen Läker När Du Fastar

Forskare har länge vetat att det är bra att hålla tillbaka på kalorierna, att det till och med är länkat till en förlängd livsläng hos både människor och djur. Att överäta däremot, och speciellt överäta onyttig mat, ”tomma kalorier”, kan leda till en rad problem som diabetes, övervikt och hjärtproblem. Ett gäng forskare ville undersöka vad som hände när vi fastar, och speciellt i tarmen. (Det kan bli intressant för dig som har trubbel med magen, som IBS.)

Inlägget innehåller annonslänk från Bokus*

annons

Stamceller

Hela tiden så förstörs och dör celler i kroppen, och nya skapas och tar dessas plats. Annars skulle jag ha trubbel nu. Var och badade för någon vecka sedan, och uppskattade inte riktigt djupet där jag skulle dyka, så körde ner kroppen i sanden och skrapade upp mig lite på höften. Klantarsle!

Men, kroppen är fantastiskt på att läka. Stamceller är icke-specialiserade celler i kroppen, som kan ta olika roller, och reparera vävnad. Det har visat sig, åtminstone hos råttor, att när de fastar i 24 timmar, så har det en positiv effekt på stamcellerna i magen. De börjar också utnyttja fett för energi.

Börjar bränna fett

”Denna studie gav bevis för att fastande inducerar en metabolisk förändring hos tarmens stamcellerna, från att utnyttja kolhydrater till att bränna fett.”, nämner David Sabatini, en av de delaktiga forskarna.

Intressant nog, påpekar Sabatini också, att när cellerna bränner fett, så förbättras även deras funktion. Forskarna undersökte vad som händer hos stamcellerna hos möss som fastat i 24 timmar, och det visade sig att deras regenerativa kapacitet fördubblades. Alltså bättre förutsättningar för tarmen att läka och stärka tarmväggen. Detta skulle kunna bara bra för personer med IBS och andra magproblem.

annons

annons

Nu arbetar forskarna för om man kan skapa samma resultat utan att fasta, för att utnyttja det i behandling för personer som är i riskzoner, som cancerpatienter eller människor som blivit infekterade, eller äldre människor som tappar sin regenerativa kapacitet.

annons

En renare tarm, en friskare kropp

Personligen så äter jag ofta, och ganska mycket. Det känns som att det behövs för att jag ska fungera. Men att fasta låter väldigt lovande för tarmen, och kroppen. Tidigare några år tillbaka när jag gjorde det så kändes det väldigt bra! För allt börjar ändå i magen. Mår inte magen bra, och bakterierna i magen, så mår inte vi bra.

Städpatrullen

Inte nog med fler och effektivare stamceller, när vi inte stoppar ner en masa mat i magen, så har tarmen tillfälle att städa. Den gör det genom att skapa kraftiga sammandragningar, peristaltiska muskelrörelser. Detta händer hela tiden.Men fyra till fem timmar efter intag av föda, startar en fas där magen utför dessa men mycket mer intensivt. Med dessa rörelser städar tarmen undan och förhindrar så att inte mat och bakterier ligger och jäser.

Slutsatsen

Så, jag kommer nog försöka få in några tillfällen av fasta då och då. Men samtidigt, om du som jag, behöver äta en helt del för att du har hög ämnesomsättning, har en känd sjukdom eller något – då kanske inte fasta är för dig. 

Rådfråga alltid experter. För att inte äta kan också bli en stress för kroppen, speciellt om man inte är förberedd. Skulle du vilja fasta, så informera dig själv först, och det är alltid lönt att successivt se vart ens gräns går, och träna kroppens tolerans försiktigt. Samtidigt tränar man sitt disciplin. Sen är mat en njutning, och visst ska vi njuta av livet!

Har du fastat någon gång? Har du några tips till någon som ska testa? Hur upplevde du det, och vilka resultat såg du? Dela med dig. 

Just nu läser jag en intressant, lärorik och rolig bok om magen: Charmen med tarmen. Väldigt fascinerande. Har själv haft en del trubbel med magen, så det är ett ämne av intresse.

Du kan köp boken här: Charmen med tarmen – Pocket

Du kan köpa boken här: Charmen med tarmen – Inbunden 

Gillade du inlägget så får du jättegärna dela det vidare till en vän. Lämna en kommentar nedanför.

PS!: Jag tror inte på att banta, kroppshets, extrema restriktiva dieter och dylikt – så att fasta borde man endast göra för att ge kroppen en liten paus, och inget annat. Vill absolut vara delaktig i skapandet av de snedvridna kroppsidealen vi ser i samhället idag.

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Var snäll och skriv din kommentar här
Skriv ditt namn här

Jag Är Social

56,387FansGilla
18,233FöljareFölj
271PrenumeranterPrenumerera
Drömmar, drömma, mål, målsättning, vision.

Håll Kvar I Drömmen – Kraften i Drömmar och Visioner

Jim Rohn pratar i ett föredrag om när man bör starta sitt projekt att bygga ett hus. Han hävdar att man måste börja när man är...