Hem Böcker Internet: Vad Dånar I Din Megafon?

Internet: Vad Dånar I Din Megafon?

Det diskuteras mycket om sociala medier, Internet, robotar och om teknologin över lag är bra för oss – eller om det till och med är farligt att teknologin har en sådan framfart, och att vi människor kanske inte riktigt hänger med.

Personligen så tror jag att vi har kommit till en fas där vi faktiskt behöver teknologin – speciellt Internet och allt det medför. Jag älskar Facebook, Instagram och andra medier – det är plattformer som kan amplifiera människors röster.

Pusha iväg meddelanden som annars, förr i tiden inte skulle bli hörda. Konst som inte skulle nått en handfull människor, kan nu nå tusentals med ett knapptryck. Förtryck och fuffens på andra sidan jorden, som inte skulle nå dagsljuset förr, kan idag streamas i samma ögonblick som det händer och nå miljontals människor. Vi lever i en grymt fascinerande tid. Eftersom Internet är så nytt, så är det svårt för oss att förstå hur grymt kolossalt det faktisk är.

Den negativa sidan – Troll, näthat och osanningar

Vi människor opererar utifrån något som psykologer kallar för negativity bias, det betyder  att vi i större grad reagerar på saker som är negativt, i större utsträckning än det som är positivt och upplyftande.  Så ”katten dog nästan”, fångar förmodligen din uppmärksamhet mer än ”katten överlevde”. Det är något som hjälpt oss överleva förr i tiden. Det är bra att se världen genom ett pessimistisk perspektiv, när det kommer till överlevnad.

reklamannons

Men när det kommer till sociala medier, så vill man inte att det systemet, det negativa förhållningssättet, ska ha överhanden. Det leder lätt till näthat, separation och att fel och osanna meddelanden går viralt och når en stor massa av folk. Dessa kan lätt reagera ur ilska, och skicka det vidare, så reagerar ytterligare personer – så tänds en eld som blir svår att släcka.

I praktiken så kan det se ut så att ett ”nättroll” (som kanske sitter i sin mammas källare och luktar svett och ostbågar), klipper ut en händelse ur sitt sammanhang i en video, som en fredlig demonstration, sen publicerar det på ett sätt så det ser ut som om att videon handlar om ett oroväckande upplopp. Lägger personen sen till en upprörande rubrik på det, då tänds lätt folks stubiner, så smäller det av både här och där. Folk hoppar på, och blir ilskna över något som inte riktigt är sant. På nätet får man helt enkelt vara lite källkritisk, och använda sitt sunda förnuft.

Vad dånar i din megafon?

Det var den negativa sidan av sociala medier. Det vackra är att alla får uttrycka sig fritt. Så vad vill du säga till världen? Vad vill du dela med dig av? Det är det fina med Internet – det är fritt! Du får vara precis som du är där! Så det är min uppmaning: Uttryck dig själv, var som du är och dela med dig av dina intressen. Pusha på sådant som du älskar och vill se mer utav i världen. Våga vara dig själv online! Vem vet vart din post når; vem vet vilken förändring ditt förslag kan åstadkomma, eller vem din text kommer beröra?! (Puh, en tanke: tänk om Jesus eller Buddha hade internet. Vilken tanke. Lol!)

Du får mer av det du gillar

Facebooks algoritmer är gjorda så, att du får mer av det du gillar. Det är lite som i livet, vi har en tedens att få mer av det vi fokuserar på, och engagerar oss i. Så om du inte gillar det du ser på din vägg, då har du gillat fel saker. Facebook, Instagram, Google och alla andra sidor – ger dig sådant som de (”koderna”) tror att du gillar, baserat på det du visat intresse för. Personligen så får jag oftast väldigt relevant information i mitt flöde – för jag gillar bara det jag gillar. En annan sak, är det att vi alla skapar kultur – vi är medskapare i den miljö vi lever i. Så det vi pushar på skapar kultur.

Vill du lära dig mer om sociala medier, och konsten att synas online så rekommenderar jag den briljanta boken #Digitalsuccé, skriven av Frida Boisen. En lättförståelig och intressant bok där du lär dig alla grunder om hur sociala medier fungerar.

Köp boken här: #Digitaluccé – Så lyckas du med sociala medier (affiliate)

-reklamannons-

Slutsats: Internet, sociala plattformer och andra verktyg – är just det: verktyg. De kan användas på ett bra och dåligt sätt. Välj att använda det för att lyfta fram sådant som du brinner för. Sådant du tycker är viktigt och intressant. Jag brukar ofta bjuda in folk till att starta upp en egen blogg – det är apenkelt. Och inte mist sagt hur kul som helst, och lärorikt! Så, Internet, och de sociala plattformerna, är inte bättre eller sämre än vad vi som använder dem är. Vi kan använda dem för att inspirera, informera och lyfta upp varandra.

Vad är din tanke om Internet, och sociala medier? Missbrukar vi dem? Är de bra för oss? Dela gärna med dig.


Kunde du relatera till texten? Dela den gärna vidare. Vore kul att chatta lite här nedanför. Om du vill hålla dig uppdaterad och få tillgång till fler tips och inspirerande inlägg, då kan du ansluta dig till mitt nyhetsbrev.

All kärlek, lycka och frihet.
Albin Karlsson

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

65,720FansGilla
22,133FöljareFölj
268PrenumeranterPrenumerera

Tacksamhet Som En Praktik

1
I torsdags den 26 firades det tacksägelse (Thanksgiving) i Nordamerika. Du vet, högtiden då släkt och vänner samlas för att äta kalkon i en varm...