Hem Böcker Kan Man Påverka Sitt Välbefinnande?

Kan Man Påverka Sitt Välbefinnande?

Inlägget innehåller annonslänk från Bokus

Är det möjligt att påverka ens lycka, du vet, få ens personliga lyckotermometern att stiga. Det är en vettig fråga att ställa sig. Det snabba svaret är ja, och i inlägget nedan kan du läsa mer om den saken.

Hur mycket kan man påverka?

Den tråkiga nyheten är att vår lycka avgörs till 50 procent av vår genetiska anlag. Men vänta nu, det var bara femtio procent. Häpnadsväckande nog, så är endast 8-14 procent av vår lycka resultatet av våra livsomständigheter – ekonomiskt status, etnicitet; vart man är född, vilken skola man gått i och allt sådant. Resterande ungefärliga 40 procent är påverkbar genom aktivt agerande – alltså genom vårt beteende.

Hedonisk Anpassning

Vad forskare sett är att vår lycka till vis del är låst – att vi har en så kallad ”set-point”, i princip en låst punkt som vi har en benägenhet att fall tillbaka till. Efter extrema händelser, då människor mött svårigheter, eller då de haft turen med sig och vunnit på lotto eller liknande – så efter en tid återvänder de i stort sätt till sin normala lyckonivå där de var innan händelsen inträffade. Lite som en termostat.

reklamannons

Hedonisk anpassning, eller hedoniskt löpband (fritt översatt) har två två forskare, Brickman och Campbell, namngett det fenomenet – vår förmåga att anpassa oss till livets omständigheter. Möter vi svårigheter så ”syntetiserar” vi glädje och när det går bra så vänjer vi oss lätt – så vi återkommet till vår”normala” nivå av lycka, vår ”bestämda punkt”.

Våra omständigheter är inte så otroligt avgörande som man kan tänka sig. Dan Gilbert delar med sig av intressanta illustrationer om den hedoniska anpassningen och hur extremt dåliga vi kan vara på att skatta vår egen lycka, i hans Ted-Talk: Varför är vi lyckliga? Konstigt nog så skattar förlamade rullstolsbundna och lottovinnare som vunnit miljontals kronor sin lycka ganska så lika efter en viss tid.

Men det som går att påverka

Men som sagt, det var ju dem där 40% som var i vår kontroll – om man aktivt arbetar för det, så kan man radikalt öka ens personlig lycka, förändra ens livsstilsförhållanden och främja ens välbefinnande – men som allt annat i livet, så krävs det aktivt arbete.

Att vinna miljontals kronor på lotto gör en inte med alla säkerhet lyckligare, inte om man inte ändrar sin livsstil och förhållningssätt till livet – för snart har man anpassat sig till de nya förmögenheterna och skapat sig en ny standard. Det är inget man gör en gång, så kan man backa undan, för då sinar den där kultiverade lyckan ut i sanden, och man når med tiden sin ”happiness set point”.

Under senare år har också forskare börjat studerat det som kallas för epigentik – vilket handlar om hur miljön (kost, träning, hormoner, alkohol, stress, ect) kan påverka generna.  Även om en person till exempel har anlag till depression,  så är det inte säkert att det slår ut – stress och traumatiska upplevelser kan vara en sådan sak som triggar gener att aktiveras. Så generna styr mycket – men inte exakt allt.

Ökat välbefinnande

Man kan göra massivs för att öka sitt subjektiva välbefinnande. Det har till och med öppnats upp en psykologiform för just det ändamålet – positiv psykologi, vars uppgift är att inte bara få folk att må bra, utan att också frodas som personer. De där 40 % är väldigt avgörande. Många saker som vi tror skapar långsiktig lycka, gör inte det, eller gör oss bara föga lyckligare.  I nästa inlägg kan du läsa om några saker som faktiskt gör oss lyckligare – på riktigt. 

-reklamannons-

Läs mer: Saker Som Faktiskt Öka Välmåendet

Rekommenderad bok: Lycka på fullt allvar – En introduktion till positiv psykologi (Katarina Blom & Sara Hammarkrantz) En intressant faktabok om positiv psykologi. Med massvis med fascinerande information och praktiska knep för ett ökat välbefinnande och rikare liv. 


Om du diggade inlägget, dela det då gärna vidare till en vän. Vill du hålla dig uppdaterad och få tillgång till mer inspiration och tips kan du ansluta dig till nyhetsbrevet.

All lycka, kärlek och framgång.
Albin Karlsson. Peeeaace!

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

65,721FansGilla
22,133FöljareFölj
268PrenumeranterPrenumerera
Positivt, positivitet, tankesätt, lycka, glädje, välmående, hälsa, humör, glädje, depression, tankar.

Glöm Positivt Tänkande – Ta In Det Goda

0
Vi kan inte förändra precis allt här i världen, och få det precis som vi vill. Jag skulle vilja att vi sluter världsfred och att alla...