Hem Personlig Utveckling/ Självutveckling Konsten Att Byta Spår - Hållbar Förändring

Konsten Att Byta Spår – Hållbar Förändring

Alla hamnar någon gång i livet vid vägskäl där man känner sig fast, och vid sådana tillfällen kan man ifrågasätta sin egen förmåga att skapa förändring. Det kan kännas som att ”karmahjulet” snurrar och snurrar, och man likt en hamster i ett hjul inte tar sig någonstans. Här nedan kan du läsa om vår förmåga att förändras, om positiv beteendeförändring och hur begränsade mönster kan hålla oss tillbaka.

Du är den du har lärt dig att vara

Med födseln kommer en uppsättning med hårdvara som styr hur vi är, det är vårt arv – vårt unika DNA. Men sen har vi också miljön, och oavsett om forskare pratar om människors lyckotillstånd eller midjemått, så uppkommer det alltid en flitig debatt om vad som har störts inflytande.

Men en sak kan vi vara säkra på: Miljön har ett  enormt kraftigt inflytande i en individs liv. Jag är en gammal datanörd. All den ”data” som kommer utifrån, från miljön, kommer lägga grunden för vilken programvara vår hårdvara bär på. Vad menar jag med det? Jo, vår hjärna är hårdvaran, och all den information vi matar den med, blir programvaran, operativsystemet.

Forskare har länge känt till att den mänskliga hjärnan är plastisk – det betyder att den är formbar, ständigt förändras och utvecklas som svar på erfarenhet.  Så vad vi säger till oss själva, och hur vi beter oss kommer forma det inre lanskapet i hjärnan – den ”organiska maskinvaran”, där vår ”personlighet” befinner sig.

reklamannons

Läs Mer: Vetenskapen Bakom Personlig Förändring

Gör något radikalt – byta spår och ändra programvara

Vi alla har lite dålig programmering, som vi samlat på oss under åren. Det är upp till en, som vuxen, att ifrågasätta tankar och idéer som håller en tillbaka. Som värdelösa idéer om vad man kan och inte kan, som inte har någon verklighetsförankring. Många sådana idéer är inte ens våra egna. Det kan vara tankefrön som slagit rot för länge sen – som en familjemedlem, gammal bekant, lärare eller arbetskollega planterat. Det kan bli som ett virus för hårdvaran.

[tweet]Iden av att man ”är den man är”, hindrar en från att vara den man skulle kunna vara.[/tweet]

Som jag påpekar i videon nedan, så är vår personlighet, och vår identitet, allt det vi samplat på oss med åren och gjort till ”mig/jag”. Jag har märkt i mitt liv, att vad som hindrar personlig förändring, livsstilsförändring och beteendeförändring som mest – är att man har byggt upp en identitet kring olika saker, och har upprättat vissa trossystem. Så att riva ner ens idé om vem man är, och programmera om programvaran är till stor hjälp.

Dags för miljöbyte

Nästa påverkbara faktor är att ändra miljö, ta sig ut på nya stigar – annars kommer man bara cirkulera runt runt. Mycket av det vi gör under en dag, som vi tror är viljestyrt – är inte riktigt det. Vi vaknar upp och har vissa rutiner, när vi utför dessa så triggas vissa beteende. Utspridda i vår miljö så finns det hundratals, om inte tusentals saker som aktiverar olika beteenden, tankar och känslor hos oss. Många av rutinerna är önskvärda. För mig så är meditation en sådan rutin, det ger sinnesro och klarhet.

En videoversion på min YouTubekanal:  Konsten Att Skapa Förändring (En Ny Hjärna)

Glöm inte att du kan prenumerera på YouTube: >Här<

-reklamannons-

Så om man vill se hållbar förändring i sitt liv, så måste man verkligen slita sig från det spår man är inkörd i, och ändra miljö. Läsa nya böcker, träffa nya människor, hitta nya lärare – läsa andra bloggar (lämna inte min dock…).

Ett uppskattat antal tankar vi tänker under en dag är hela 70 000, och så mycket som 90% av dessa är repetitiva (uppskattade genomsnitt, ingen ”fastställd statistik”), alltså gamla tankar som cirkulerar runt. Därför är det kritiskt att man ”programmerar om”, ger hjärnan ny data att processa – ny sinnesstimulans, och låta nya kablar dras i hjärna så nya nätverk kan konstrueras. Helt enkelt bryter mönstret.


Om du diggade inlägget och fann det lärorik, ta då gärna och dela det vidare. Vill du hålla dig uppdaterad och få tillgång till fler inlägg, mer inspiration och tips – anslut dig då till nyhetsbrevet.

All framgång, lycka och kärlek.
Albin Karlsson.

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

65,721FansGilla
22,133FöljareFölj
268PrenumeranterPrenumerera
Fokus, bra dag, hälsa, framgång, lycka, utveckling, personlig utveckling, självutveckling, personlig framgång, attityd, humör, glädje, planering, mål, målsättning, rutiner, vanor, intention.

Konsten Att Starta En Fenomenal Dag – Fokus

0
Okej, så vi kan inte styra allt som händer under en dag. Vi kan inte helt kontrollera vilka människor vi kommer stöta på, vilket...