Hem Personlig Utveckling/ Självutveckling Konsten Att Vara Motiverad (Enkla steg för mer motivation)

Konsten Att Vara Motiverad (Enkla steg för mer motivation)

När man pratar om motivation så tänker de flesta förmodligen på någon person som står på scen och ryter, och försöker peppa en klunga med människor. Personen ropar förmodligen något som ”Om du kan tänka det så kan du göra det.” Jag tänkte prata om en annan sida av motivation.

Ett Motiv – Mål och Syfte

Om man dissekerar ordet motivation så får man motiv – så motivation handlar om motiv. En person har inte käkat på ett antal timmar, personen blir hungrig, känner en drift, och äter – motivet, eller målet, är att äta och stilla hungern.

När vi låser fast oss vid meningsfulla mål, som är grundade i värderingar, då känner vi drivkraft (motivation), vilket får oss att röra oss framåt mot det önskade ändamålet. Vi är väldigt reserverade med vår energi som människor, när det inte känns meningsfullt för oss, så engagerar vi oss sällan, och vi presterar inte mer än vad som behövs.

Gör det enkelt – Röj undan hinder

Jag skrev en del av det här inlägget på biblioteket. Som jag har nämnt i andra inlägg så är det ett ypperligt sätt för mig att minska distraktioner. I den här miljön så finns det inte så mycket annat att göra än att läsa, eller skiva. Reducerar man alla tankemoment, möjliga viljekonflikter så får man oerhört mycket mer gjort.

reklamannons

Vår miljö triggar och prajmar oss till att utföra en mängd med saker varje dag. Ibland, på ren automatik, så gör vi saker som vi inte vill eller borde göra, enbart för att något stimulerade oss till att göra saken.

Läs mer: Gör de små sakerna rätt. 

Undvik Skafferiet

Du kanske är motiverad att gå ner i vikt, men varje gång du vandrar in i köket och öppnar upp till skafferiet, så möts du av en salig blandning av frestelser – så du agerar på vana och häver i dig. Det är enklare om man inte öppnar skafferiet, eller rensar ut skafferiet – på så sätt minskar man de möjliga triggarna som genererar ett oönskat beteende.

Vill du äta mindre? Laga mindre mat och placera den på mindre tallrikar – ett litet knep som lurar din hjärna att du är mätt och ätit tillräckligt. Att hålla sig motiverad och få saker gjort, handlar mycket om att förenkla och skapa struktur.

Psykisk Energi

Många ser människan uppdelad i olika delar. Huvud, armar, kropp, ben och så vidare. Men faktum är att kroppen är en enhet. Att tänka och använda sina kognitiva förmågor, förbrukar precis samma bränsle som resten av kroppen använder. Vilket gör att man tappar förmågan att utföra andra liknande uppgifter. Tänk själv, en tuff påfrestande dag på jobbet, eller plugget –  när du då kommit hem vissa dagar, så har du förmodligen haft problem med att vara den förälder, partner eller person som du vet att du inners inne är.

Välj Dina Strider

Genom att t.ex. tänka på komplexa frågor inom mattematik, eller om du måste använda din viljestyrka för att motstå någon dryg chef på jobbet, reglera dina känslor eller stå emot frestelse av något slag – så töms dina energireserver (glukos) och därmed din ”motivationsenergi”. Egodepletion, har psykologen Roy Baumeister namngett fenomenet. Kort och gått så blir du en sämre version av dig själv, när du tömt din psykiska energi, som kontrollerar dina ”jagfunktioner”.

Ingen Gillar En Diva – Ät något

-reklamannons-

Att utnyttja ens kognitiva förmågor tömmer kroppen på kraft. Det är samma resurser som utnyttjas – glukos. Så om du vill förbli motiverad, vara produktiv och effektiv under dagen, försumma då inte vikten av mat (energi/glukos). För vi blir kinkiga och tar dåliga beslut då hjärnan inte har det nödvändiga bränslet för att utföra sitt arbete.

Ett motiv, utan de  nödvändiga resurserna för att få saker att hända är ofruktbart. När man trycker på pedalen, så måste hästkrafterna och energin finnas där – annars så hamnar man inte i rörelse. Då förblir det personen på scenen säger mest örongodis, man blir taggad, men det leder inte så mycket mer än så.

Liknande inlägg:


Hoppas du fann inlägget intressant. Dela det gärna vidare. Glöm inte att du kan hålla dig uppdaterad och få tillgång till mer inspirerande och upplyftande information genom att ansluta dig till nyhetsbrevet.

All framgång, lycka och kärlek.
Albin Karlsson. 

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

65,284FansGilla
22,133FöljareFölj
268PrenumeranterPrenumerera
20 inspirerande och upplyftande citat

18 Tänkvärda och Upplyftande Citat

0
Här nedanför kan du läsa 18 olika tänkvärda och upplyftande texter. Enjoy! 🙂 Att vara...