Hem Hälsa Meditation 101 (No Bullsh#t!)

Meditation 101 (No Bullsh#t!)

Det finns mycket missförstånd när det kommer till det man kallar för meditation, så jag tänkte försöka klara ut det lite. Många new-age folk har fått det att framstå som något som har med andar, väsen, och andra knasigheter att göra. Men det är långt ifrån sanningen. Så låt oss se om vi kan avmystifiera det en aning.

Vad Fasen Är Meditation?

Som det är konstaterade ovan, så har det inte med en massa flummigheter och övermänskliga saker att göra. Meditation kommer inte få dig att levitera, kommunicera med andra världar eller uppleva några andra supernaturliga fenomen. Nope, det är ett ganska så naturligt tillstånd.

Mindre Tjatter, mer koncentration

Har du märkt att vi människor kan vara ganska fördomsfulla? Vi ser en person, och boom, så klistrar vi fast en massa etiketter. Utan att ens tänka på det. I sinnet har vi alla möjliga filter som vi ser på världen igenom. En massa åsikter om alla möjliga saker. Meditation handlar om att för en stund se världen för vad den är – utan filter. Att meditera är att ta sig förbi egots dravel, meningslösa tjatter. Det handlar om att se världen med en mer finslipad lins. I sin helhet så handlar det om att kontrollera sin uppmärksamhet.

annons

Meditation handlar om att lugna ner den kompulsiva tankeverksamheten.

Så att meditera, och vara i ett ”meditativt tillstånd”, handlar om att inte vara så värst identifierad med sina tankar. Förstå att tanke och den du är, är två skilda saker – du är inte dina tankar. Vi ger alltför stor kredit åt våra tankar; är vi stressade så tar vi dem på blodigaste allvar.

annons

Men de är bara ett flöde av tankar, som är på genomresa innanför vårt skallben. Meditation handlar om att se det som så, att inte ge tankarna alltför stor vikt – utan låta dem flöda fritt. Det spelar ingen roll om man tänker positivt eller negativt, är ens tanker alltför kompulsiva så är det påfrestande, mentalt och fysiskt.

Bra för din hjärna

När man studerat människor som mediterat i under en längre tid, så kan man se att deras neurologi skiljer sig väsentligt från det ”normala”. Områden i pannloben växer sig större, som områden som t.ex. hjälper till att reglera positiva emotioner. Man kan också mäta mer av hjärnvågorna gamma hos erfarna meditatörer. Gammavågor är associerade med inlärning och andra högre mentala förmågor.

annons

annons

Så hur kan det se ut att praktisera meditation?

Man behöver inte göra det svårare för sig än att låta sig uppslukas av vad det än är man gör. Att diska eller städa kan bli en form av meditation (mindfulness). I de flesta fall så fokusera folk sin uppmärksamhet på andetaget, för det är något väldigt konstant, rytmiskt som man kan kontrollera. I andra fall så kan man placera uppmärksamheten på ett yttre objekt som en mugg; eller inre förnimmelser och känslor.

Huvudsaken är att man inte identifierar sig med det man tänker och känner, utan tankarna och känslorna är bara något som är på genomresa. Varje aktivitet kan som sagt bli en sorts meditation på så sätt. Äldre kvinnor har fått målarböcker med mandalas att sälja explosionsartat – det har blivit otroligt trendigt, målandet leder till samma sak  – tankarna vandrar fritt, och man är bara där i aktiviteten. Det leder ofta till kreativitet och nymodigt tänkande.

De flesta sätt, förutom dynamisk meditation och liknande varianter, innefattar att man andas lugnt och rytmisk, och gärna försöker upprätthålla en rak ryggrad – så man inte blir trött. De lunga och djupa andetagen kan få kroppen att stimulera det parasympatiska nervsystemet, som hjälper kroppen att arbeta emot stress. Vill du veta mer om frågor som detta? Lämna då en kommentar nedanför.


Gillade du inlägget? Du får gärna dela det vidare. Genom att skriva in dig på nyhetsbrevet så kan du hålla dig uppdaterad och få tillgång till mer upplyftande och inspirerande information.

All framgång, lycka och kärlek.
Albin Karlsson.

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Var snäll och skriv din kommentar här
Skriv ditt namn här

Jag Är Social

52,758FansGilla
17,063FöljareFölj
271PrenumeranterPrenumerera
Ego, självutveckling, välmående, hälsa, lycka, framgång, personlig framgång, utveckling, personlig utveckling, depression, mående.

Hjälp! Hur Dräper Jag Ego?

Återigen ett inlägg om det där tjattret vi alla har innanför skallbenet - du vet, Ego(t). Vi alla har ett, och då det härjar...