Hem Personlig Utveckling/ Självutveckling Prata Med Varandra, Inte Om Varandra

Prata Med Varandra, Inte Om Varandra

I livet så kommer man möta på konflikter av alla sorter. Med vänner, familj, på arbetet, i relationer – ja, överallt så kommer det uppstå konflikt. Men man kan göra mycket för att minska konflikt, eller rentav ducka och komma undan konflikter.

Två öron en mun

Som det är sagt, så fick vi två öron och en mun, för att lyssna dubbelt så mycket än vi pratar. I sin grund ligger större delen av konflikter i att vi inte lyssnar in och bekräftar varandra. Bristfällig kommunikation. Intressekonflikter.

Vi tror, att vi vet vad den andre vill. Men oftast gör vi inte det. För hur skulle vi? Det är inte lätt att förstå sig på en annan person. Med sin egen historia, värderingar, drömmar och önskemål. Men om man åtminstone lyssnar in, för en liten stund, så kommer man undan väldigt mycket konflikt.

reklamannons

Även om man inte samtycker med varandra, så kan man undvika en konflikt bara genom att lyssna in och acceptera varandra. En ilsken person, blir lätt lugnad bara genom att man lyssnar in på personen, bryr sig och bekräftar. Det är som balsam för själen. Alla gillar det.

I boken Barking up the Wrong Tree, så nämner författaren Eric Barker, att den större delen av problem i parrelationer – är sådana som man inte löser. Så om man vill få det att fungera, så måste man helt enkelt få det att fungera – acceptera varandras som man är, med tillkortakommanden, brister och allt. Mötas där man står, bygga på det man kan.

”Tänk så många problem vi skulle kunna undvika om vi pratade med varandra i stället för om varandra.” – okänd

Att vinna är ibland att inte ta striden

Man kan vinna, eller undgå, de flesta konflikterna genom att inte ge sig in i dem. Anledningen till att vi har konflikter, är för våra intressen inte gå ihop. Jag vill en sak, du vill en annan sak, få försöker vi övertyga varandra varför den ena har mer rätt än den andre.

Argumentera inte med en dåre, åskådare kanske inte kan peka ut skillnaden. – Mark Twain

Man kan tillåta den andre att ha ”fel”, huvudsaken är att man själv håller kvar i sin egen sanning. Tänk, så mycket krig och lidande i skapar genom intressekonflikter. ”Allah är den rätta att tillbe”, som möts med, ”nej, Krishna är det ultimata”. Sen hoppar en kristen in i debatten. Så börjar man smutskasta varandra. Sen kastar man granater på varandra.

Visst, krig är en extrem. Men vi ”krigar” i våra relationer också. Genom intressekonflikter i vardagen, där vi inte förmår att acceptera varandras beteenden, trosföreställningar, och allt annat som skiljer oss åt. Om vi möter varandra med mer respekt, acceptans och förståelse – så kringgår vi alla de där konflikterna. Och kan mötas någonstans mittemellan där alla får leva som de vill.

Definiera problemet

Så när vi slutar leva i skilda världar, och lyssnar på varandra mer – så skapar vi konturer kring våra problem. De blir definierad, formade och mer klara, så de blir lättare att lösa.

-reklamannons-

Ibland så vet vi inte ens vad vi bråkar om, för att vi har hamnat i vanan att prata i mun på varandra, sträva efter att ha rätt och ha sista ordet. Vissa konflikter kommer man inte undan, och alla problem kan man inte lösa – men väldigt mycket kan man lösa om man bara lyssna och försöker förstå varandra.

”Försök först att förstå, sen att bli förstådd” – Stephen R Covey

Vad är ditt bästa tips för att lösa och undvika konflikter? Dela med dig i kommentarerna. 


Gillade du inlägget? Najs! Dela det gärna vidare så fler får läsa. Om du vill hålla dig uppdaterad och få läsa fler smaskiga inlägg, så kan du ansluta dig till mitt nyhetsbrev.

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

65,273FansGilla
22,133FöljareFölj
268PrenumeranterPrenumerera
framgångstänk, tankesätt, framgång, personlig utveckling, personlig framgång, utveckling, attityd, mindset, lycka, glädje, humör, tacksamhet, perspektiv.

Från ”Katastroftänk” Till ”Framgångstänk”

0
Framgångstänk Den största delen av vår "framgång" i livet styrs av vår psykologi - vårt tankesätt. Hur väl man organiserar och använder sina tankar, kommer...