Hem Livsstil Så Här Mycket Tid Spenderar Vi Online . . .

Så Här Mycket Tid Spenderar Vi Online . . .

Funderade på hur mycket tid vi spenderar vid datorn och på sociala med, så jag sökte runt lite. Under en viss tid i min tonår så satt jag som fastklistrad framför datorn och lirade online-spel. Även om vissa tror att teknologin är vår undergång, så hjälper den mycket, och man kan faktiskt lära sig mycket.

Unga som spelar online, och är tvungna att kommunicera och samarbete – förbättrar sina språkliga kunskaper, och lär sig avancerade problemlösningar, och mycket annat. Så man vill inte kasta ut barnet med födelsevattnet. Men allt det onlinevärlden innefattar kan orsaka väldigt många problem också – som dålig självkänsla hos unga, knasigt socialt beteende och en osund livsstil (egen erfarenhet).

Tonåringar framför skärmarna

På vilken som helst given dag, så spenderar amerikanska tonåringar (mellan 13-18 år), i genomsnitt hela nio timmar framför skärmar. Då räknar man med TV-tittande, Youtube, Playstation, Xbox, Instagram, Netflix, Snapchat, Facebook – ja, allt. Facebook är favoriten. Men, snopet nog så lyssnar de hellre på musik och tittar på TV än att kika på sociala medier. Det kom organisationen Common Sense Media  fram till i en undersökning.

 • I genomsnitt så spenderar tonåringar nio timmar framför skärmar dagligen. 
 • Tonårstjejer spenderar  1:32 timmar på sociala medier dagligen. (Snapchat, Instagram, Facebook, etc.) 
 • 1/3 av pojkar spenderar ungefär  2 timmar åt att spela tv-spel (konsol; Xbox, PS, etc..). 

Referens: Common Sense Media 

reklamannons

Under ett helt liv spenderar vi så här mycket tid online. . .

Sidan MediaKix räknade på hur vi dagligen använder sociala media som Facebook och Youtube, och beräknade hur mycket vi tid vi spenderar online i ramen av ett helt liv. Jag måste säga, att det är lite skrämmande när man ser siffrorna från det perspektivet. Åtminstone för mig, som spenderar en hel del tid framför datorn.

Sammanlagt så kom de fram till att vi spenderar hela fem år av vårt liv, yep du läste rätt – fem långa år. Sen om du är Amish, så kanske du inte använder någon som helst sofistikerad teknologi – så det gäller självklart inte alla. Sen är det här också tid där vi lär oss många nya saker, blir underhållna, stärker relationer och mycket annat. Så det är ju inte bara tid nerspolad i toaletten. Men det får en att tänka när an ser det från det stora perspektivet.

Dagligt genomsnittligt användande av olika plattformer

 • YouTube: 40 minuter
 • Facebook: 35 minuter
 • Snapchat: 25 minuter
 • Instagram: 15 minuter
 • Twitter: 1 minuter

En persons livslängds genomsnittliga användande av olika sociala plattformer

 • YouTube: 1 år, 10 månader
 • Facebook: 1 år, 7 månader
 • Snapchat: 1 år, 2 månader
 • Instagram: 8 månader
 • Twitter: 18 days

Referens: MediaKix 

Wow! Det är en hel del tid! MediaKix gjorde den uträkningen 2016, och jag vet inte hur pricksäker den är, speciellt i relation till svenskars användande. Sen vet jag inte, tror få av den äldre generationen spenderar 40 minuter framför YouTube? Har jag fel? Men en sak är säker, vi sitter väldigt mycket framför skärmar om dagarna, unga som vuxna.

-reklamannons-

Rör på dig efter ett tag

Om du känner dig slö och omotiverad efter en längre tids surfande eller stillasittande arbete, så tar en promenad. Eller gör något annat fysiskt som aktiverar kroppen, syresätter hjärnan och får hormonerna att sprudla i kroppen. Som vana kan man röra lite på sig efter 45 – 60 minuter framför datorn, eller då man varit stillasittande på andra sätt. Det gör stor skillnad.

Läs mer: Tre Saker Psykologiskt Starka Människor Gör Varje Dag

Återigen, alla av oss kommer inte spendera flera timmar framför skärmar. Vad är dina tankar kring det här med hur vi interagerar med teknologin? Det kommer både gott och dåligt med teknologin, men sen rör det ju sig om hur vi själva väljer att använda verktygen. Eller vad säger du?


Kul att du läste ända hit! Klicka gärna på dela-knappen, och lämna en kommentar här nedanför. Du kan hålla dig uppdaterad och få tillgång till mer vardagsinspiration genom att ansluta dig till mitt nyhetsbrev.

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

65,718FansGilla
22,133FöljareFölj
268PrenumeranterPrenumerera
Bekymmer, oro,Problemlösning, problem, konflikthantering, framgång, lycka, glädje, personlig utveckling, utveckling, personlig framgång, självutveckling, attityd, humör, livsfilosofi.

Hur Du Eliminera Dina Bekymmer

0
Problem stöter vi alla på i livet, mängder - men många gånger så möter vi fler än nödvändigt. Vissa fabricerar vi, vissa existerar inte ens - en...