Hem Inspiration Sjuksköterskans Fem Lärdomar Från De Äldre

Sjuksköterskans Fem Lärdomar Från De Äldre

Äldre människor kan lära oss mycket – inte minst sagt vad vi behöver göra, och sluta göra, för att leva ett rikare, lyckligare och mer tillfredsställande liv.

Broonie Ware är en Australisk författare, som skrivit ett gäng böcker. En av hennes böcker är titulerad: The Top Five Regets of the Dying. Hon jobbade som en sjuksköterska och fick vaka över äldre som väntade på att möta döden. Under hennes arbete så fick hon höra många insiktsfulla tankar från de äldre.

Alla hennes observationen sammanställde hon i den här boken. I det här inlägget så kan du läsa om fem huvudsakliga punkter. Med hjälp av de äldres berättelser, så kan vi nog lära oss mycket.

 1. Jag önskar att jag hade modet att leva ett liv där jag var sann mot mig själv, inte det liv andra förväntade sig av mig.

Enligt Broonie så var det här den vanligaste ångern de äldre kände. Många hade inte ens levt ut en bråkdel av sina drömmar påpekade hon, och det var något de ångrade starkt. Att de inte gjorde de där sakerna de önskade, medan de kunde. Hon nämner, (fritt översatt) ”hälsa medför en frihet som väldigt få inser, först då de inte längre har hälsan i behåll.”

Många har sagt det på olika sätt, saker i stil med: Det är inte våra misstag vi ångrar i livet, utan alla de saker vi inte gjorde medan vi hade chansen. Speciellt om man är ung, som mig, så borde man sträva efter att leva ut sina önskningar, och inte fastna i rutiner, och ”glömska” – där man försummar sina drömmar, och intressen, helt enkelt för man lägger uppmärksamheten på andra oviktigare saker.

reklamannons

2. Jag önskar att jag inte arbetade så hårt.

Tydligen så nämnde männen den här ångern i större utsträckning. Hon skriver, ”de saknade deras barns barndom och deras partners sällskap sällskap”. Och, ”alla män som jag omvårdade ångrade djupt att de spenderat så mycket av deras liv på löpbandet av arbetsexistens”.

Tror det är lätta att fångas upp här, i arbete, och prestationer av olika slag. Sen tåls det att nämna, att ens arbete, kan vara en del av ens dröm. I det fallet så kanske det är befogat att lägga ner väldigt mycket tid där. Men arbetar man endast för högre lönecheck, då kommer man förmodligen ångra tiden man la där, i arbetet, vilket tog från andra viktiga delar av ens liv.

3. Jag önskade att jag hade modet att uttrycka mina känslor.

Sköterskan nämnde att många äldre undertryckte sina känslor för att behålla freden med andra människor. ”Som resultat, nöjde de sig med en medioker existens och blev aldrig den [person] de sannerligen var kapabla att bli”, skriver Broonie.

Idag vet vi att om man inte är sann mot sig själv, och har en sund relation till sina känslor – så kan det leda till alla möjliga psykosomatiska sjukdomar. Att vara sann mot sig själv, och det man känner, betyder ibland att man retar en och annan person.

Det är okej. Vi är över sju miljarder människor på jorden, vi måste respektera varandra – men vi behöver inte hålla med varandra.

4. Jag önskar att jag höll kontakten med mina vänner.

Många beklagade över att de inte hade hållit kontakten med gamla vänner. ”Alla saknar sina vänner när de är döende”, skriver hon. Det är något jag själv kan behöver arbeta på en aning, hålla en starkare kontakt med nära och inte vara så reserverad. Det är lätt att vi fastnar i vårt egna. Alla sorts relationer behöver underhållas, vördas över för att hålla sig starka.

5.  Jag önskar att jag hade låtit mig själv varit lyckligare. 

Det här var tydligen en vanlig en. Hon skriver så här: ”De insåg inte förrän i slutet att lycka är ett val. De hade stannat still i gamla mönster och vanor.”

-reklamannons-

Visst kan man gå och bli kronisk sjuk, och alla möjliga saker kan hända som påverkar vårt välbefinnande. Men psykologer är överens om att vårt välbefinnande är produkten av hur vi lever, och förhåller oss till livet.

Så vi borde tillåta oss själva att må bra. Det kan betyda att vi låter oss själva vara larviga; att bejaka det som är unikt med oss, och göra saker som är intressant och meningsfullt för oss – oavsett hur andra tycker, tänker och värderar det.  Strävan att vara autentisk – precis som vi är, det skapar en god grogrund för en rikare tillvaro, tror jag.

Lärdomar

Lärde du dig något från sköterskans punkter ovan? Lämna gärna en kommentar här nedanför.

Ref: Top five regrets of the dying


Om du tror att en vän skulle uppskatta inlägget, så får du mer än gärna dela det vidare. Vore kul att läsa vad du tyckte i här nere i kommentarsfältet.

Om du vill hålla dig uppdaterad, och få tillgång till fler tips och fler inspirerande meddelanden, så kan du ansluta dig till mitt nyhetsbrev.

All kärlek, lycka och framgång.
Albin Karlsson.

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

65,720FansGilla
22,133FöljareFölj
268PrenumeranterPrenumerera
Självkritik, Självkänsla, Självförtroende, Motivation, Inspiration, Välbefinnande, Välmående, Depression, Ångest, Glädje, Tankesätt, Mindset, Relationer, Vänskap, Livsstil, Blogg, Bloggare, Ett Positivt Sinne, Positivavibbar, Framsteg, Personlig utveckling, självutveckling.

Den Inre Kritikern – Var Snäll Med Orden

0
Hur vi pratar med oss själva har stort betydelse, och hur vi pratar med varandra. Med orden så kan vi bygga upp oss själva,...