Hem Inspiration Släpp Taget Om Det Gamla - Ömsa Skinn

Släpp Taget Om Det Gamla – Ömsa Skinn

Man kan lära en gammal hund att sitta

Förr i tiden så kunde man argumentera om det är möjligt för en människa att förändras, i stora drag i livet – personligt och beteendemässigt. Jag tror, tyvärr, att många, speciellt hos den äldre generationen, lever kvar med en gammal kollektiv inbäddad idé – och det är att ”man är som man är, man är den man är”. För ett tag sedan så skickade jag iväg ett medborgarförslag, med förslaget att bjuda experter och forskare, som Torkel Klingberg, in i skolan för att föreläsa om hjärnan och ungas förmågor att lära sig och utvecklas.

Du är formbar som lera

Du och jag, vi är lite som modellera – vår hjärna är lite lik lera i alla fall. För den är i ett föränderligt formbart tillstånd under hela livets gång. Jag tror det är otroligt viktigt, speciellt för unga, att ha vetskap om deras egen ”potential”. Unga barns ”modellera” är mer formbarn än oss vuxnas – därav är dem som svampar när det kommer till lärande.

För mig är det en ganska så optimistisk tanke: för om man kan förändra det inre landskapet i ens hjärna, dra om de neurologiska nätverken som utgör vem vi är, och vad vi kan, och minns – då finns det stora möjligheter i livet för oss alla. Att vår hjärna förändras kallas forskare för neuroplasticitet.

De brukar säga, och då är det är väldigt förenklat: att nervceller som skjuter tillsammans i hjärnan, alltså kommunicerar med varandra genom elektriska signaler – kommer ansluta sig tillsammans. På så sätt  bygger vi nya nervbanor och ändrar om miljön i hjärnan. Vi förändras alltså hela tiden.

reklamannons

Läs mer: Flickan som lever med en halv hjärna.

Du är inte fast, du är inget träd

Så, jag ville nämna det där om neuroplasticitet ovan, för att göra det klart att det mesta som håller tillbaka oss i livet – är våra egna idéer om vad vi kan och inte kan. Sen låter jag lite smartare när jag använder komplicerade ord. Möjligheterna är många, men ibland rotar vi oss där vi är och fastnar – ofta för att vi har blivit sålda på idén att ”vi är som vi är”, vilket är råttskit.

Vi må vara den vi är för tillfället, men om vi vill expandera, växa och förflytta oss till nya destinationer – då kan vi också det. Vi är formbara. Vi är den vi är, för tillfället, men det är inte så att vi behöver vara den vi är. Hänger du med? Mycket av ”den vi nu är”, är bara en gammal story som har blivit väldigt familjär, och accepterad som vår egen sanning. Det är ingen absolut sanning. 

Okey, så jag började skriva en hel rad om en sinnesböjande insikt, som jag kom till för ett tag sedan – men efter två stycken så förstod jag att det skulle bli för mycket text. Så, låt oss säga så här i stället – vi alla bär på en massa begränsande berättelser om oss själva. Även jag. Det kan vara en lite förvriden självbild som håller oss tillbaka, eller en idé om vad som är möjligt för oss. Eller en idé om vårt värde som person, eller vår kompetens.

Ömsa Skinn – Släpp Det Gamla

YouTubevideo: Släpp Det Gamla – DU ÄR INGET TRÄD

Glöm inte att prenumerera på min kanal för fler videoklipp.

Ömsa skinn för att växa

Idéer blir fysiska, på så sätt att de kan kontrollera vårt beteende. Som sagt, så kom jag till insikt över en sak för ett tag sen (kanske pratar om det i en video framöver i stället)  – och direkt därefter så förändrade jag mitt beteende. Jag gled ur ett gammalt skal, ömsade gammalt skinn som inte längre var gynnsamt.

-reklamannons-

Faktum är att ibland så håller vi kvar i en berättelse, ett gammalt skinn som gjort sitt, och underhåller idéer som hämmar vår tillväxt. En orm, måste lämna gammalt skinn för att ge plats åt det nya. Så måste vi också göra ibland. Men vi måste utmana och lämna gamla idéer bakom oss, så vi får utrymme att växa in i en ny form.

Så ett övervägande (som är ämnat även till mig själv): Släpp det gamla, ömsa skinn. Träd ut ur det gamla, och in i det nya. Vi borde inte vara bundna till en gammal ogynnsam story om oss själva, fasta i rutiner, det förflutna. Det hindrar oss från att växa, expandera och uppnå alla saker vi är kapabla att nå, åstadkomma och uppleva. Om vi inte håller kvar i vår gamla berättelse, om vem vi är, vad vi kan – vem vi varit, så öppnas genast nya möjligheter upp för oss. Var ditt bästa själv. 🙂


Hej vännen! Gillade du inlägget? Du får mer än gärna dela det vidare. Jag skulle verkligen digga att chatta lite här nedanför. Vill du hålla dig uppdaterad och få tillgång till fler inspirerande inlägg så kan du ansluta dig till mitt nyhetsbrev.

All kärlek, lycka och framgång.
Albin Karlsson.

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

65,280FansGilla
22,133FöljareFölj
268PrenumeranterPrenumerera
Momentum, motivation, inspiration, prestation, lycka, framgång, personlig framgång, utveckling, personlig utveckling, självutveckling, hälsa, humör, attityd, glädje, träning.

Gör De Små Sakerna Rätt [Ökad Motivation]

0
När man ger sig på ett nytt projekt, en ny utmaning eller ger ut för att realisera sina drömmar - så möts man alltid av...