Hem Hälsa Tacksamhet Som En Praktik

Tacksamhet Som En Praktik

I torsdags den 26 firades det tacksägelse (Thanksgiving) i Nordamerika. Du vet, högtiden då släkt och vänner samlas för att äta kalkon i en varm gemenskap, där de visar sin kärlek och tacksamhet för varandra och annat gott i deras liv. Jag tycker det är en fantastisk högtid. I Sverige har vi tacksägelsedagen, men det är något som få av oss firar – det är en kristen tradition.

Tacksamhet i vardagen

Jag tycker dock att man kan ha en ”tacksägelsedag”, där man kontemplerar saker man är tacksam för – varje dag! Så fort man slår upp ögonlocken så kan man giva ett tack, till vad vet jag – livet; att man har ens familj i behåll, hälsa och hushåll. Om du följt mitt arbete på Ett Positivt Sinne och läst tidigare blogginlägg så har du säkert märkt att jag har en stark betoning på det här med tacksamhet.

reklamannons

reklamannons

Det kan tyckas vara lite fjompigt, något som inte borde vara en medveten praktik som man utför – utan om man är tacksam, så är man det. Som om det vore ett tillstånd som slumpmässigt uppkommer då och då. Men jag kan tycka att man kan göra det till sin uppgift att stanna upp ibland och uppmärksamma både små och stora saker som man är tacksam över och för. På så sätt framkalla, eller generera, en känsla av tacksamhet. För övrigt så är tacksamhet mer en fråga om attityd.

Varför jag betonar det här med tacksamhet är för att jag vet att det kan ha en stor påverkan i ens liv. Några väl riktade tankar, som koncentreras mot något man är tacksam över – kan ha kolossala effekter i ens liv. Det får en att skifta perspektiv på saker och ting. Det finns även vetenskapliga studier som pekar på att tacksamhet kan öka ens välmående, likaså ens hälsa. Dämpa ens reaktioner på stress och göra en mer resistent då man möter motgångar.

Jag skriver inte det här som något som man ”borde” praktiserar. För det är ganska kontraproduktivt att hävda att någon borde vara tacksam över saker och ting, om de inte känner för det. Jag säger bara att det har sina fördelar att uppmärksamma det goda i ens liv. Det för med sig goda saker. Dessutom har vi alla något att vara tacksamma över.

-reklamannons-

Jag är enormt tacksam för att du tog dig tiden och läste det här inlägget.

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Var snäll och skriv din kommentar här
Skriv ditt namn här

-reklamannons-

Jag Är Social

61,135FansGilla
19,787FöljareFölj
271PrenumeranterPrenumerera
Shim, App, psykologi, hälsa, välbefinnande, välmående, värderingar, självkänsla, självförtroende, glädje, lycka, ett positivt sinne, inspiration, motivation

En Psykologisk App – ”Den Digitala Kompisen”

0
Teknologin kan användas för att få oss att må bra, och hjälpa oss i vardagen. Jag tror att de flesta som läser det här...