Hem Lärorikt Tänk På Djuren - Så Här Varmt Blir Det i Bilen ....

Tänk På Djuren – Så Här Varmt Blir Det i Bilen . . .

Nu när det börjar hetta till ute, så är det extra viktigt att stanna upp och tänka på våra fyrbenta vänner. Speciellt hundarna. Att lämna hundarna i bilen under en varm sommardag kan vara en direkt livsfara. 

annons

annons

Igår så poppade det upp en video på Facebook som fångade mitt intresse. Det var en video där en veterinär demonstrerade hur varmt det kan bli i en bil, och påvisade vad en instängd hund kan få genomlida under en varm sommardag instängd i ett fordon.

Han satte sig i en bil, och satt där i bilen i 30 minuter medan han filmade och mätte temperaturen. För honom upplevdes det nästan olidligt, och då var han lättklädd – och han var människa. Han svettades, och varje del av honom ville lämna bilen. Tänk då, att det mycket, mycket värre för en hund. Därför inspirerades jag till att skriva om detta. Jag har ingen egen jycke, men min mor har en liten blandras, Kalle, och vi är bästa buddies!

annons

Så här varmt blir det

Den svenska Kennelklubben gjorde också sitt egna experiment 2014. Under fyra dagar i juli och juni, så mätte de temperaturen inne i en Toyota. Hör och häpna av resultaten. Den högsta temperaturen som mättes var hela 69 °C. Det är galet hett! Då var det inte ens direkt rekordvarmt ute. (Du kan läsa deras artikel här: SSK)

Så här kan skillnaden vara i och utanför bilen. (Se bild nedan. Källa: SSK.) 

 Vid en akutsituation Om situationen verkar akut, se till att hunden kommer ut. Att krossa en bilruta räknas i det fallet enligt Brottsbalken 24:4 som nödvärn. Se om möjligt till att ha ett vittne och ring polisen först. (Källa - SSK)

Du kan göra skillnad

I extrema fall så kan en hund till och med avlida av överhettning. Därför har du rätt att ingripa om det skulle behövas.

annons

Vid en akutsituation Om situationen verkar akut, se till att hunden kommer ut. Att krossa en bilruta räknas i det fallet enligt Brottsbalken 24:4 som nödvärn. Se om möjligt till att ha ett vittne och ring polisen först.” (Källa – SSK)

Du har alltså rätt att krossa en ruta om du skulle befinna dig i en situation där du ser att en hund är instängd i en varm bil, och anser att det skulle vara akut livsfarligt för hunden. Det första, och det minsta, vi kan göra – är att ringa polisen. Tänk dig att vara den jycken som är inlåst i bilen. Den mänskliga liknelsen skulle väl vara att dra på sig en dunjacka och låsa in sig själv. Det blir hett, väldigt hett i en bil, för både människor och hundar.

Det blir extra varmt för hundarna

Värt att tänka på, är att det är ett helt annat scenario för en människa som är inlåst i en bil. Vi kyler ner vår kropp genom att svettas, hundar gör det genom att flåsa. Att vara instängd i en bil en kort tid för en människa kan kännas olidligt bara det, men det blir till och med ännu mer utmattande för en jycke, med den tjocka huden, allt hår och flåsandet.

Att det blåser ute, gör inte heller skillnad på insidan av en bil, om det är soligt och varmt ute. Som veterinären påpekade i sin video, så gör det inte någon stor skillnad att dra ner fönsterrutorna några centimeter. Står bilen i solen så blir det som en bastu ändå. Du kan kika på videon här om du vill: Veterinären i bilen. 

Så, låt oss tänka på hundarna i sommar, och de andra djuren för den delen. Tänka till både en och två gånger innan vi lämnar dem ensamma i en värmen.


Hej! Dela gärna inlägget vidare så fler får läsa om hur varm det kan bli i en bil under sommaren. Det vore också kul att chatta, så lämna en kommentar nedanför eller på Facebook. Om du vill hålla dig uppdaterad, och få läsa fler upplyftande inspirerande inlägg, så kan du ansluta dig till mitt nyhetsbrev.

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Var snäll och skriv din kommentar här
Skriv ditt namn här

Jag Är Social

56,387FansGilla
18,233FöljareFölj
271PrenumeranterPrenumerera
Bekymmer, oro,Problemlösning, problem, konflikthantering, framgång, lycka, glädje, personlig utveckling, utveckling, personlig framgång, självutveckling, attityd, humör, livsfilosofi.

Hur Du Eliminera Dina Bekymmer

Problem stöter vi alla på i livet, mängder - men många gånger så möter vi fler än nödvändigt. Vissa fabricerar vi, vissa existerar inte ens - en...