Hem Personlig Utveckling/ Självutveckling Trasiga & Förvirrade Män i Den Nya Världen (Metoo)

Trasiga & Förvirrade Män i Den Nya Världen (Metoo)

Du som jag, tycker säkert att våldtäktsmän och andra förövare ska få ett saftigt straff för sina handlingar. Det är inte mer än rätt att vuxna människor tar ansvar för sitt handlande, och bestraffningarna idag när det kommer till våldtäkt och dylikt, är sällan proportionerliga till den skada brotten orsakar.

I en story på Instagram häromdagen, så fick jag se att det hade skett en våldtäkt där fyra män var misstänkta. Därefter så var det en omröstning om vi höja straffen för våldtäkt. Tror det blev en 98% som röstade för ett högre straff.

Som nämnt ovan, alla ens handlingar bör man få stå till svars för. Och straffet borde vara proportionerligt till det skada man vållat. Idag är det sjukt att pengabrott väger ofta mycket mer en grov våldtäkt. Men samtidigt, så kommer inga straff i värden rätta till problemet och minska våldet. Där måste man tänka förebyggande. Gå till själva orsaken. Nu tror inte jag att jag har svaren på en sådan komplex fråga. Men jag vill dela med mig av mina tankar, och låt oss diskutera saken.

annons

Trasiga pojkar, trasiga män.

Män står för majoriteten av alla våldsbrott. Men det är långt i från alla män som är våldsamma. Det är inte som vissa extremfeminister vill påstå, att män är djävulens avkomma, och att vi är här för att släppa lös vår vreden. Jag tror att alla män som våldför sig på kvinnor, eller ger hän till något sorts obefogat våld över huvud taget, riktat mot någon alls – har på något sätt själva trauman och sår de inte låtit läka. De själva är trasiga. Nu vill jag inte göra dem till offer. Som sagt, vuxna människor bör ta ansvar för sina handlingar. Men jag vill kasta ljuset på en annan fråga.

Världen är inte densamma

I gamla kulturer, så har det alltid funnits ritualer och riter, där en pojke fått övergå till manskap. Det är okänt territorium. I alla tider så har vi sett vikten av faderskap och mentorskap. Ett stort problem i dagens kultur, tror jag, är att många pojkar inte har rätt sorts förebilder och fadersfigurer att gestalta. Får inte rätt sorts verktyg för att möta en komplicerad värld.

Jag kan bara gå tillbaka till mig själv. Min far dog när jag var nio. I min tonår så spelade jag ut en del, skolkade i skolan, hamnade i några bråk. Men i äldre tonåren så sökte jag mig till män och mentorer att lära mig av. Det gjorde stor skillnad. Även om det så var genom böcker och online. Jag skyller inte ifrån mig, men mina små hyss jag själv har haft för mig – har varit en direkt återspegling av innehållet i min omgivning.

Pojkar behöver en trygg miljö att växa i

Om vi vill minska alla dessa #metoo scenarier, där pojkar i manskroppar som aldrig riktigt mognade och växte upp, våldför sig och missbrukar sin makt, ofta mot kvinnor – om vi verkligen vill lösa det problemet – så måste vi nog ändra hela det kulturella tankesättet. Vi män måste tänka om. Installera nya värderingssystem.

Men också, kanske viktigare – skapa utrymmen där pojkar får möjligheten att växa upp i trygga miljöer, där de sakta men säkert kan växa in i rollen som en man. Med starka män runt omkring sig. Där de får utrymme att möta sina känslor, vara sårbara; få goda värderingar reflekterade till sig, demonstrerade av män i sin omgivning. Bli sedda och bekräftade. Många föräldrar idag, är mer intresserade av vad som händer i telefonen, än vad som hände på skolgården.

annons

Starka män, som är starka i sig själva – går inte loss och skadar andra. Varken andra kvinnor eller män. Så visst bör man göra allt man kan för att höja straffen, se till så att kvinnor känner sig trygga – men framförallt, arbeta intensivt för att inte pojkar ska hamna på fel spår i livet, där de praktiskt taget inte växer upp. Blir monster.

annons

annons

När unga får växa upp i en trygg miljö, får lära sig av andra vuxna hur man är en stark människa, en ”god människa” i samhället, och får alla möjliga redskap inför det vuxna livet – så kommer det inte finnas som alternativ att skada en annan. 

Hur tänker du kring det här? 

Jag är intresserad att läsa vad du tycker och tänker. Dela med dig av en kommentar här nedanför eller på Facebook.


Om du gillade inlägget så vore det kul om du delar det vidare. Om du vill hålla dig uppdaterad så kan du ansluta dig till mitt nyhetsbrev.

 

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Jag Är Social

36,490FansGilla
13,066FöljareFölj
228PrenumeranterPrenumerera
Personlighetstyp, extrovert, introvert, ambivert, Personlig Utveckling, personlig framgång.

Vilken Personlighetstyp Är Du?

Vi alla är olika på alla möjliga sätt. Ingen är den andra lik, varken på utsidan eller insidan. Evolutionen, Universum eller Gud är intelligent och ser...