Hem Personlig Utveckling/ Självutveckling Vad-I-Helvete-Effekten - Hur Du Undviker Självsabotage

Vad-I-Helvete-Effekten – Hur Du Undviker Självsabotage

Inlägget innehåller annonslänkar

När det kommer till att förstå oss på oss själv, och varför vi gör som vi gör, så har vi konstigt nog väldigt lite koll. I de flesta fall så fumlar vi i omkring i mörkret och testar oss fram.

Självkritik = Självsabotage

Självkritik är en sådan sak, som de flesta förväntar sig ska vara hjälpsamt och nödvändigt då man ger sig på utmaningar i vardagen – men som faktiskt oftast gör mer skada än nytta.

reklamannons

Många gånger så sker motsatsen då vi (eller andra) ger oss onödig och obefogad kritik – det slår tillbaka på oss. Det skapar skam, och andra negativa känslor inom oss – och vad gör vi för att stilla våra känslor? Ofta ger vi in och gör det vi inte borde göra – vänder oss till snabb belöning. Som att ge sig på den där chipspåsen eller byttan med Ben And Jerry kanske, eller andra saker som inte nödvändigtvis är i linje med vad man egentligen vill.

Vad I Helvete – Skit Samma

Det har namngetts ”Vad-i-helvete-effekten”, fenomenet som sker då vi ger upp i våra åtaganden, för att vi känner att vi sumpat vår chans; då vi försöker lätta våra negativa känslor genom att göra sådant, som ofta fick känslorna att uppkomma från första början.

Som rökaren som stått emot i en vecka, som i ett svag ögonblick ger in – och nu känner att vad i helvete är det för mening, varför inte fortsätta när man väl börjat (suck!). Rökaren bommar en cigarett av sin vän, tänder den med skakiga fingrar, därefter uppkommer en känsla av ångest och skam – så rökaren försöker still sina nerver genom att röka ännu mer. (Yep, ingen logik alls i det.)

Intressanta böcker om ”Vad-I-Helvete-Efftern, och mer:

-reklamannons-

Förlåt fort och fortsätt kämpa med dina åtaganden. Det finns ingen anledning till att göra mer skada genom att klanka ner på sig själv. Även om du klantar till det, så förstå att du är människa, och att det är mänskligt att fela – så skaka av dig det. Skapa inte en massa onödiga ”Vad-i-helvete-effekter”. Ta inte dig själv och dina misslyckanden alltför seriöst. Vi fungerar som bäst då vi mår som bäst – så arbeta alltid på det.


Diggade du inlägget? Dela då gärna med dig och lämna en kommentar nedanför. Du kan hålla dig uppdaterad genom att skriva in dig på nyhetsbrevet – så får du tillgång till mer inspirerande och upplyftande information.

All framgång, lycka och kärlek.
Albin Karlsson

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

2 KOMMENTARER

  1. GILLAR! Just så… när man står med huvudet i kylskåpet på kvällen och summerar dagen som skit eller YOLO: allt för att få tugga i sig allsköns blandning av sån’t man inte behöver där och då.
    TACK för bra inlägg 🙂 Kram fr sö Dalsland.

    • Härligt! Precis. Lätt hänt att känslorna styr vad munnen gör. 🙂
      Varsågod. Kram Jeanette Sandelin.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

65,287FansGilla
22,133FöljareFölj
268PrenumeranterPrenumerera
Nuet, Närvaro, medvetenhet, mindfulness, välmående, vision, drömmar, målsättning.

Att Finna Lycka I Nuet (Och Jaga Sina Drömmar)

0
Jag tror på att ha drömmar, att passionerat brinna för saker och ting - och sätta upp mål för sig själv. Men så länge man...
Förändring, förändra allt, Inspiration, motivation, framsteg, självkänsla, självförtroende, mål, målsättning, glädje, depression, vision, värderingar, välbefinnande, positivavibbar, ett positivt sinne

Nya Val Kan Förändra Allt