Hem Livsstil Vad Optimism Är Och Hur Man Blir Bättre På Det

Vad Optimism Är Och Hur Man Blir Bättre På Det

Vad handlar Optimism om?

Optimism är inte bara en fråga om positivt tänkande. Det är ett lösningsorienterat mindset, där man ständigt strävar efter positiva lösningar och utgångar på livets alla situationer. Jag skulle säga att det är det mest rationella och lönsammaste förhållningssättet man kan utgå ifrån, i de flesta situationerna. Men ibland är det befogat att vara pessimistisk, t.ex. då man inte borde leva allt för riskfyllt – i ett sådant läge så kan pessimism leda till en positiv utgång.

När Pessimism Är bättre

Förr i tiden, i min ”ungdom”, så fastnade jag och vänner i spelvärden, i ”träsket” som man kallar det. Nu är det år sen jag spelade onlinespel, köpte någon triss eller liknande. Jag har en pessimistisk attityd till det, eftersom jag ödslade så mycket tid vid datorn. Så i vissa sammanhang så är det lönt att ha en pessimistisk attityd. Den före detta alkoholisten, borde vara väldigt pessimistisk till sin förmåga att dricka alkohol.

Relaterat: Hur Pessimism Kan leda Till Framgång

reklamannons

https://www.youtube.com/watch?v=eo28Wx95_c0

Vem påstår att det är sant?

Vi alla har en massa pessimistiskt tjatter innanför skallbenet. Självkritik i olika former. Personligen har jag haft den här idén att jag inte är matematiktypen. Men det finns inte direkt någon realism i det. Visst, jag är inget mattesnille, men inte för att jag inte är kapabel, utan för att jag inte har studerat matematik speciellt mycket, jag har inget större intresse av det. Därför borde man ifrågasätta allt sorts pessimistiskt nonsens. Fråga sig själv, ”vänta nu, är det verkligen så? På riktigt? Enligt vilka grunder?” Alla negativa påståenden borde ifrågasättas. Så man ser saker i sitt rätta ljus.

[tweet]Allt som inte är gynnsamt borde ifrågasättas.[/tweet]

Vi alla har fått kritik från olika håll, som lätt kan lägga sig som en programvara i det undermedvetna. Jag hade en lärare som skrek på mig och hävdade att jag skulle sluta som en nolla för många år sedan. (Jag var den busiga och ifrågasättande eleven); många har lärare, mentorer eller föräldrar som kan råka slänga ut sig fel saker, som lätt kan bli en ”valda sanning”.

Valda Sanningar

Kritik från människor man ser upp till, kan lätt leda till vad Martin Seligman kallar för en förklaringsstil. Ett valt utgångsläge och förhållningssätt. Likaså så anamma vi andras förklaringsstilar genom att observation – barn är duktiga på att anpassa sig, inte efter vad föräldrar säger, utan efter hur de själva lever.

Tänk dig att du är sen till jobbet en måndagsmorgon. Ett förklaringssätt är att du är en kass förare (personligt), och du upplever stress, oro och ilska. Ett annat sätt är att du inte tar det personligt, för problemet ligger förmodligen hos trafiken – vilket du inte har någon kontroll över (så fuck it! Lugna andetag). Det är galenskap att oroa sig för saker som är bortom ens kontroll.

[tweet]Man borde inte ta sig själv eller sina valda sanningar allt för seriöst – vara flexibel. Redo att ifrågasätta både sig själv och andra – och tänka om. [/tweet]

Skruva in sig på kanalen framgång & Optimism 2.0.

Även i motgång och svårigheter, så är sällan en situation statisk, låst i evigheten och dömd att för alltid vara så. Sällan så är vi själva roten till problemet. Det ligger ofta små möjligheter till förändring och lurar här och där, om man är villig att söka efter dem. Man borde sträva efter att välja optimistiska ”sanningar”, anamma en positivt och optimistisk förklaringsstil. Ifrågasätta allt som inte för en framåt – även om det betyder att kritisera påståenden från föräldrar, mentorer, lärare eller vänner – och inte minst sagt sig själv.

-reklamannons-

Två intressanta böcker * : 

(* Affiliatelänkar)


Diggade du det du läste? Dela det då gärna vidare till en vän. Du kan hålla dig uppdaterat och få tillgång till fler tips och inspiration om du ansluter dig till nyhetsbrevet.

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

65,721FansGilla
22,133FöljareFölj
268PrenumeranterPrenumerera
Relationer, singel, kärlek, personlig utveckling, utveckling, självutveckling, framgång, mening, syfte.

Vad Man Kan Lära Sig Av Singellivet

0
En bekant skrev på sin Facebook att han fann det otroligt jobbigt med singellivet, och han önskade att hitta någon att hålla om igen....