Hem Inspiration Var Inte Ett Sådant Ego - Ta Hand Om Dig Själv

Var Inte Ett Sådant Ego – Ta Hand Om Dig Själv

De flesta av oss vill se människorna omkring oss må exceptionellt bra. Men många, går så långt för att se till så precis alla andra är nöjda, att de själva inte riktigt är på topp. Vilket leder till en ond cirkel, där inte riktigt någon vinner i slutänden. I dagens inlägg så vill jag komma med det vågade påståendet – att det kan vara lite egoistiskt att försöka tillgodose alla andras behov, på bekostnad av ens eget välbefinnande.

När du mår optimalt så vill du inkludera andra i din upplevelse. Du vill ge av ditt överflöd. Du vill att andra ska få uppleva det du upplever. När vi däremot inte riktigt är på topp, så blir vi mer slutna. Vår uppmärksamhet blir riktad inåt, mot vårt ”jag”. Tänkt på det, när vi är sjuka, då pratar vi mer i jag-form.  Vi är mer av ett ”ego”.

När vi däremot har tillgodosett våra egna behov, då börjar vi genast blicka omkring oss, och frågar oss själva hur vi kan tjäna och hjälpa. Vill hålla folk borta och är inte lika receptiva för ny information och nya upplevelser. Därför är det lönt att se över sitt eget, ta hand om sig själv – på så sätt blir det snart att man lyfter upp människor här och där utan ansträngning.

reklamannons

Altruism Från Ett Neuropsykologiskt perspektiv

Just nu så läser jag Lena Skogholm bok Bemötandekoden. I den illustreras något som jag länge observerat, i mig själv och andra. Vår hjärna har utvecklats i olika stadier – så vissa områden är äldre än andra. Alla områden utför olika uppgifter. Den yttre delen, hjärnbarken som är det allra yttersta delen av hjärnan – det är den nyaste delen. Den yttersta delen av pannloben, prefrontala cortex,  gör oss människor överlägsna alla andra djur.

Tack vare den så kan vi utföra alla högre kognitiva uppgifter, vad man brukar kalla exekutiva funktioner –  som att sätta mål, tänka abstrakt och logiskt – reflektera över framtiden, förstå oss på orsak och verkan. Sen har vi de äldre avdelningarna, det limbiska känslosystemet och våra mer primitiva områden i hjärnstammen, den nedre delen av hjärnan, och lillhjärnan – vad som brukar  tillhöra ”reptilhjärnan”. Som bland annat hjälper oss med motorik och överlevnadsfunktioner som att andas och svälja, och instinktivt ta till flykt, stelna eller slåss.

Du kan köpa boken här: Bemötandekoden : konsten att förstå sig på människor och få ett bättre (arbets)liv (annonslänk)

När vi är väldigt stressade, överstimulerade – inte riktigt är i ett optimalt tillstånd, då använder vi inte hjärnans nyare områden i samma grad, och blir mer primitiva i vårt sätt att bete oss, tänka och känna. Resurser som skulle användas av vår ”människohjärna”, frontalloben – förflyttas till de äldre delarna, och det har en inverkan i vår vilja, impulsivitet, tålamod, känsloläge och mycket därtill.

Ta t.ex., anledningen till varför vi blir divor och bitchiga när vi inte tillgodosett behovet av mat – våra glukosreserver i hjärnan blir uttömda, vilket snabbt leder till ett kasst humör och försämrad beslutsförmåga.

Så att ta hand om sig själv under dagen, med rörelse, mat, vila, en positiv cirkel av människor och allt sådant – så optimerar man sig själv och hjärnan, ser till så att man är mer av sitt bästa själv. Inte bara som ett gulligt talesätt nu- utan rent fysiologiskt så är man ”sitt bättre själv”, när man tar hand om sig själv. Man fungerar bättre på alla plan. Att se över självets behov, är ett måste för den som vill ge rikligt till andra.

-reklamannons-

Ta hand om dig – Lite Seeeelf love

Missförstå mig inte: Att ta hand om sig själv, behöver inte betyda att du inte tar hand om andra och fortfarande är en hygglig person – men snälla, gör inte som så många gör – försöker göra allt för alla på bekostnad av det egna välbefinnandet, och hälsan. Jag menar, vissa är sådana godhjärtade själar som hjälper allt och alla – förutom sig själva, så de nästintill urholkar sig själva. Vem kan man då hjälpa?

Ge och ta

Som Tony Robbins sagt – The secret of living is giving. Livet handlar om att hitta olika sätt att ge, men för att ge så måste man ha. Så vännen, fyll alltid på ditt eget batteri. Med ett fulladdat batteri kan man ladda upp någon annans. Att ha lite attityd och stunda gränser är sunt, det gör dig inte till en uppblåst egoist. Så ta god hand om dig. 


Gillade du inlägget? Dela det gärna till en vän. Lämna en kommentar här nere så chattar vi lite. Om du vill hålla dig uppdaterad, få tillgång till fler tips och mer inspiration så kan du ansluta dig till mitt nyhetsbrev.

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

65,280FansGilla
22,133FöljareFölj
268PrenumeranterPrenumerera
Mål, vision, målsättning, planering, framtidstro, framtidsvision, utveckling, framgång, personlig utveckling, självutveckling, personlig framgång, attityd, glädje, lycka, ett positivt sinne, blogg, bloggare.

En Vision För En Vackrare Framtid

0
Vad gör du om fem till tio år, eller, vad gör du nästa veckan? Många har inte en aning. Man tar en dag i...