Hem Livsstil Varför Du Blir Som Du Umgås

Varför Du Blir Som Du Umgås

Tänk dig scenariot där en slunga med människor på 400 pers står och dansar i en period av en månads tid, helt utan någon märkbar anledning. Bisarrt ju!  Fler och fler deltog i dansen som skedde i 1518 i det Tysk-romerska riket, folk var så frenetiska i dansandet att somliga dog av utmattning, hjärtattack eller stroke. Dansande Pesten har den här händelsen kallats, och liknande fenomen av ”dansmani” har uppståt i andra delar av Europa.

Dansmani

Det började med att kvinnan Frau Troffea började dansa intensivt på Frankrikes gator, under hela fyra till sex dagars tid. Efter en vecka så hade ytterligare  34 människor deltagit i dansen, och i slutet av månaden, så hade en kolossal mängd människor samlats i den vilda dansen – hela 400+ människor, hoppade omkring och skakade sina kroppar.

Var de påtända?

En populär teori varför detta skedde, var att en svampform från råg, ergot, som kan skapa liknande effekter som LSD, kunde ligga bakom dansmanin. Men den teorin är väldigt osannolik, den skulle framkalla hallucinationer, möjliga spasmer och dylikt, inte få dem att dansa loss, i dagar.

reklamannons

Masshysteri?

Vad forskare tror låg bakom händelsen, är masshysteri. Under dessa tider så levde många under tuffa förhållanden, människor led av hungersnöd och näringsbrist, fattigdom och andra svårigheter. Så de levde med stress och oro – möjligtvis så dansade de tillsammans i en form av trans. De var även väldigt vidskepliga, de trodde att ett helgon hade förmågan att förbanne dem till impulsiv dans. Så deras hysteri, ledde till ett kollektivt agerande. Virriga människor gjorde som virriga människor gjorde. 

Apa ser, Apa gör

Förmodligen så var det delad rädsla och oro som lät galenskaperna pågå. En annan anledning är, ”apa ser, aga gör”. Vi gör som andra gör. I studier så har forskare sätt att människor som upplever något som är fel, socialt bland andra människor, som inte reagerar på det som är fel – så minskar risken att en själv gör något åt saken.

Ett exempel är när en grupp med människor sitter i ett rum, och det börjar ryka, om andra i rummet tycks vara ointresserad och inte uppmärksammar det som sker, så minskar risken att man som person reser sig upp och gör något. Åskådareffekten kallar man det fenomenet.  Man förlitar sig på andras omdöme och överlåter ansvaret. 

(Sen finns alltid den där frigående personen som går emot normen och står upp för det som är rätt, oavsett om det är socialt accepterat eller ej.)

Du Blir Som Du Umgås

Det är även välkänt att ens midjemått, till stor del, avgörs av vilket midjemått och matvanor dina vänner har. Vi gör som varandra gör, och som anser acceptabelt i den cirkel vi rör oss i.

När vi observerar varandras beteende, och vad som händer andra människor, så skjuter speciella neuroner i våra hjärna kallade spegelneuroner, dessa nervceller, är vad som gör att vi kan få en subjektiv upplevelse av vad den andra personen upplever. Det är ett system som hjälper oss att känna empati.

-reklamannons-

[tweet]”Du är genomsnittet av de fem personerna du spenderar som mest tid med. – Jim Rohn”[/tweet]

Om vi ser någon få en fotboll slungad i alla kraft på sin näsa, så håller kanske vi för vår egen näsa i skräck. I samma ögonblick som vi ser personen slå sig, så skickas samma nervsignaler i vår hjärna, som om det hände oss – bara det att vi slipper smärtkänslorna som är förknippade med den fysiska smällen mot vår kropp. Det är förmodligen på grund av samma spegelsystem som vi speglar varandras kroppsspråk.


Diggade du inlägget? Dela det gärna vidare. Du kan hålla dig uppdaterad och få tillgång till mer inspirerande och upplyftande information genom att delta i nyhetsbrevet.

All framgång, lycka och kärlek.
Albin Karlsson.

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

65,284FansGilla
22,133FöljareFölj
268PrenumeranterPrenumerera
Inspiration, motivation, livsstil, hälsa, framgång, personlig utveckling, självutveckling, självkänsla, självförtroende, framsteg, livet, texter, citat, Ett Positivt Sinne, Positiva vibbar.

3 Viktiga Frågor Som Kan Förändra Allt

0
I frågorna finns svaren. Om man ställer rätt sorts frågor, så kan man nå svar som förändrar ens liv. Här nedanför kan du läsa...