Hem Inspiration Varför Du Inte Behöver Vara Perfekt

Varför Du Inte Behöver Vara Perfekt

Perfektion existerar inte, och tur är det

Jag hörde en berättelse: Människor hade samlats runt en vis man i en by. Den visa mannen berättade för klungan av människor att allt i Universum är skapat efter en perfekt design – Universum gör inga fel, inte heller i skapelsen av människan.

Mitt i samtalet så kliver en man fram, med en stor kolossal puckelrygg – och säger till den visa herren – ”Vilket jävla snack! Puh! Allt perfekt, vilket rappakalja – titta på mig! Är jag perfekt?” Då brister den visa mannen ut i skratt och säger – ”Haa! Jag har då aldrig sett en så perfekt puckelrygg i hela mitt liv!”.

Den visa mannen menade nog att vi är perfekta i vår helhet, som människor. Inte som personer. För det låter urtråkigt! När något är perfekt, då är det färdigt. Statiskt. Då vill man inte veta av saken, man går vidare till nästa sak. Om du spelar ett spel, och når toppnivå – förmodligen så känner du då en önskan att spela något annat, något mer utmanande och oförutsägbart.

Så inget når direkt perfektion, och verkligen inte vi människor – vilket är bra! Vi vill bara lära oss och utvecklas som personer. Det är där det roliga ligger! Klyschan är så uttjatad att den inte riktigt fyller sin funktion längre – men resan är ändamålet! 

reklamannons

reklamannons

Fall framåt – så når du dit till slut

Så vi alla strävar efter saker och ting, och för att nå det vi strävar mot – så kommer vi möta på ett och annat hinder och misslyckande. Men det borde inte hindra oss. Carol Dweck, har sett i sin forskning, att unga som ser misslyckande som en nödvändig del av processen för att nå ett mål, och som blir berömda för deras ansträngningar – lyckas i större grad i livet.

Hon kallar det att ha ett dynamiskt mindset (el. growth mindset). Du ser misslyckanden, hinder och svårigheter som feedback som du kan lära dig av, och därigenom bättra du dig – och på så sätt lyckas mer. Men man måste vara villig att misslyckas, villig att vara lite skör. Om man inte är villig att misslyckas, då sätter man sig inte ens vid kontrollen och ger det ett ärligt försök.

Fascinerande och lärorik bok: Mindset – Du Blir Vad Du Tänker, Carol Dweck (affiliate)

För att lyckas med något i livet, och framförallt om man ska bemästra något som kräver erfarenhet – så kommer man återupprepade gånger misslyckas. Varje misslyckande för en närmare ett lyckat resultat. Varje misslyckande är feedback som förstärker oss, om vi tillåter det.

”Så många människor är rädda för misslyckanden – men vad jag har lärt mig, är att misslyckanden är en stor lärare. Och om du är öppen för det, så har varje misslyckande en läxa att erbjuda.” – Oprah Winfrey

En Perfekt bubbla

En annan sak är den ”perfekta” bubblan vi skapar. Om man studerar skönhetstidningar, eller andra glamorösa källor, eller bara tar en titt på ens nyhetsflöde på Facebook – så försöker vi ofta måla upp en så perfekt bild som möjligt av oss själva. Tjejer tar hellre bild på sin kropp under morgontimmen när magen är som slankast. Herr Nilsson arbetar arslet av sig, skrapar ihop sina pengar och köper den fetaste bilen – för att sedan ta en selfie med sig och sin bil.

Men ingen av oss är perfekt – och ju mer man kan förälska sig i idén att man inte behöver vara det – desto skönare blir livet, och bättre går det – man ger mer av sitt allt i allt man gör. För man vet att det du duger. Man är mer av sig själv, och uttrycker alla sina bästa sidor när man inte är rädd för att inte misslyckas – och släpper många tyngder när man inte behöver måla upp en perfekt bild av sig själv. Det är tungt och påfrestande att hålla sig själv tillbaka.

Läs mer: Att Ta Sig Framåt Allt Är Feedback

Vlogg: Konsten Att Vara Sårbart  – Och Lyckas I Livet

reklamannons

Grymt intressanta böcker: 

Var som du är

Så var som du är. Gör det bästa av det mesta, men släpp idén om att du, eller det du gör – måste vara perfekt. För den idén är dynga. Man behöver bara göra sitt bästa i det man gör. Om man gör det, så är det mer än nog – och kommer med all säkerhet skapa fenomenala resultat, speciellt om man är villig att resa sig upp efter misslyckanden och försöka igen. Lycka till! (Som om du skulle behöva det. ;))

reklamannons


Gillade du inlägget? Passa det då vidare till en vän. Vore grymt kul att chatta lite med dig här nedanför i kommentarerna. Du kan enkel hålla dig uppdaterad och få tillgång till fler inspirerande inlägg och fler tips, genom att ansluta dig till mitt nyhetsbrev.

All kärlek, lycka och frihet.
Albin Karlsson.

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Var snäll och skriv din kommentar här
Skriv ditt namn här

Jag Är Social

57,767FansGilla
18,686FöljareFölj
272PrenumeranterPrenumerera
Feedback, välmående, välbefinnande, lycka, drömmar, mål, målsättning, tankesätt.

Konsten Att Ta Sig Framåt – Allt Är Feedback

1
Allt här i livet som sker, är ett ständigt flöde av feedback - som man kan hämta lärdom ifrån. Det är inte bara livets...