Hem Personlig Utveckling/ Självutveckling Varför Förändring Är Så Svårt!

Varför Förändring Är Så Svårt!

När kroppen Tänker

För länge sedan så ägde jag en upplåst telefon som krävde en 28 siffrors lång kod för att kunna startas upp. En sådan kod är oerhört krävande att memorera i huvudet, det kräver något sorts associationssystem, eller något externt verktyg, som papper och penna, eller dylikt. Som tur var så behövde jag inte komma ihåg koden i huvudet, mitt procedurminne skötte jobbet – precis som en pianist inte medvetet tänker på varje rörelse, så tänkte inte jag på siffrorna som skulle slås, ”fingrarna” kom ihåg mönstret som skulle följas helt enkelt.

En Envis Oxe – Vanor

Just det fenomenet är en stor anledning till varför det kan vara så oerhört svårt att skapa förändring, speciellt på det personliga planet. Eftersom vi lärt kroppen att sköta tänkandet. Även om vi, med vårt medvetna vill en sak, så kan vi ha lärt vår kropp att arbeta för en annan sak. Som en vän uttryckte sig nyligen när hon ville ut och springa, hon tyckte hennes kropp var som en oxe som hon behövde rycka i hornen. ”Hon” ville ut och motionera, medan hennes kropp ville slöa i soffan och mumsa på chips.

Programvara I Hjärnan

Forskare har upptäckt att det finns ett område i hjärnan, Basala Ganglia (eller plural, ganglierna) kallas det, som bland annat hjälper oss att styra våra handlingar, och agerar lite som en hårddisk åt våra vanor. Våra vanor lagras, så att de är lättillgängliga för oss i situationer då de behövs. Så mycket av våra beteenden är ”förprogrammerade” i våra kroppar, framförallt i hjärnan. 

reklamannons

Det Tar Tid – Tålamod

Den här vetskapen kan göra det lite lättare då man arbetar för förändring. Du kanske inte är så att du är klen och vek, som får kämpa så oerhört hårt för att skapa förändring, utan det är din kropp som en riktigt sofistikerad jäkla driven oxe. En oxe som du måste kämpa för att programmera om, vilket kan ta tid. 21-dagars regeln är endast en ”standard”, inget universellt mått för hur lång tid det tar att konstruera nya vanor. Så hey, var ödmjuk mot dig själv. Var snäll. Förändring kräver tid och ansträngning.

Vi kan lära oxen att sitta i soffan, och lata oss som Al Bundy, men vi kan också lära den att göra det enkelt för oss att göra allt sådant som vi faktiskt vill göra sådant som vi brinner för. Tar vi den där promenaden tillräckligt ofta så tappar vi intresset av soffan; praktiserar man medkänsla och andra positiva önskvärda beteenden så förstärks även dem.

Gör saken tillräckligt länge, och du har kraften. 

Men beroende på aktivitet så kan det ta ett tag innan både sinne och kropp spelar efter samma noter. Så kämpa ihärdigt på, fortsätt i den skala du klarar av – och snart en dag så är saken enkelt, ett förprogrammerat beteende – en vana. 


Relaterade Inlägg:

-reklamannons-


Hoppas du fann inlägget intressant. Dela det gärna vidare. Glöm inte att du kan hålla dig uppdaterad och få tillgång till mer inspirerande och upplyftande information genom att ansluta dig till nyhetsbrevet. Frågor? Lämna en kommentar nedanför eller kontakta mig via mail [email protected]

All framgång, lycka och kärlek.
Albin Karlsson.

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

64,515FansGilla
20,782FöljareFölj
268PrenumeranterPrenumerera
Ett inlägg om vetenskapen varför man blir som man umgås.

Du Blir Som Du Umgås – Vikten Av Positiva Relationer

0
Man får ofta höra att man blir som man umgås, men det är nog inte så att vi greppar hur sant det faktiskt är....