Hem Hälsa Varför Kaffe Är Bra För Dig

Varför Kaffe Är Bra För Dig

Kaffe är världens mest utnyttjade drog, som många aldrig någonsin skulle kunna tänka att vara utan. Är du en av dem? Själv konsumerar jag kaffe, för tillfället. Frågan är om det är bra eller dåligt för oss att dricka kaffe? Läs vidare så får du veta.

Minskad dödlighet?

Det har gjorts en del studier på kaffe. Så här skriver Tim Spector i sin bok Matmyten:

 En kombination av tjugoen enskilda prospektiva studier om kaffevanor hos över en miljon människor i Europa, USA och Japan, som följdes under flera år tills 128 000 av dem hade dött, gav kraftfulla data.

Det visade sig att måttliga kaffedrickare, tre eller fyra koppar om dagen, minskade risken att dö med cirka 8 procent och i hjärtsjukdomar med 20 procent. 

Andra studier har kommit till liknande slutsatser. Så det verkar som att kaffe absolut inte är farligt för oss åtminstone! Men det kan finnas många dolda anledningar bakom kaffevanorna och den ökade livslängen, som ökat socialt samspel, ekonomi och dylikt.

Glada bakterier

Bakterier är oerhört viktigt för vår hälsa. Det verkar som att bakterier i vår tarm gillar att mumsa på fibrer som finns i kaffet, och sedan i sin tur producerar dessa små organismer ämnet butyrat (smörsyra) som kan skydda mot cancer och inflammation.

reklamannons

Kaffe är fullsmockad med andra kemikalier, som polyfenoler. Som anses vara en antioxidant. Det visade sig att ett högt koncentrat av polyfenoler i urinen var associerat med minskad dödlighet i en italiensk studie. (Oliver/olivolja är rikt på polyfenoler och antioxidanter.)

Tim Spector påpekar också att stora intag av kaffe kan leda till ångest, dålig sömn och hjärtarytmier. Så man vill inte gå överbord med sitt kaffedrickande. Själv blir jag ganska så lätt stimulerad av kaffe, te och choklad.

Vad du behöver veta om koffein (Varning)

Koffeinet höjer ditt kortisol, kroppens ”stresshormon” som håller dig i liv, och aktiv under dagen. Konsumerar man mycket kaffe och ofta, så kommer kroppens respons på koffeinet bli lägre, så man producerar mindre kortisol .[1] Koffein blockerar också receptorer för signalsubstansen adenosin i hjärnan, som tvärtemot koffein, stimulerar trötthet.

Kaffe kommer oundvikligen tillfälligt öka kroppens kortisolnivåer,  vilket kan störa den naturliga dygnsrytmen. När jag var yngre så brukade jag sitta uppe med grabbarna och lira online, och häva i mig kaffe, cola och annan skit. Det är inget att rekommendera! För kroppen är inställd för sömn på kvällen, hormonellt, biologiskt  – och man går emot de evolutionära mekanismerna när man stör den normala hormonella cykeln. Man bråkar helt enkelt med kroppen.

Har man problem med utmattningssyndrom, eller dylikt, så kanske det är bäst att vara snälla mot binjurarna och inte dricka alltför mycket kaffe. Även om det är nyttigt. Te kan vara ett bättre alternativ, det innehåller mindre koffein.

Både det ökade koffeinintaget, som blockerar signalsubstansen adenosin genom att uppta dess receptorer i hjärnan, och utsöndringen av kortisol stör sömnen – så det är en anledning till att inte dricka kaffe alltför sent på dagen.

-reklamannons-

Även om man kan somna, så kommer inte kroppen och hjärnan vara speciellt entusiastiska över det. Ju mindre kaffe man dricker, desto starkare effekt får det på ens vakenhet och prestationsförmåga. Mindre är mer i det fallet. 

En ”hälsodryck”, vid rätt tider och i rätt mängder

Det verkar som att kaffe, i rätt mängder och vid rätt tider, möjligen är bra för hälsan, och till och med kanske kan öka ens livslängd. Men som allt annat, så räcker det inte med att pimpla kaffe ,eller ta ett piller – det är en fråga om att försöka utforma en ”sund” livsstil, som främjar ens hälsa och energi. För att dra nytta av de hälsosamma effekterna så rör det sig om en 3 till 4 (+-) koppar om dagen, och inte intagna alltför sent.

En intressant och läsvärd bok om kaffe, magbakterier, choklad och mycket därtill: Matmyten – Vetenskapen om vad vi äter och hur det påverkar oss.

Dricker du kaffe? Lämna gärna dina tankar här nedanför i kommentarerna. Vore kul om du passar inlägget vidare. Om du vill hålla dig uppdaterad och få fler uppdateringar, med maxad vardagsinspirations och livsstilstips för ökad välbefinnande och energi, så kan du ansluta dig till mitt nyhetsbrev.

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

65,720FansGilla
22,133FöljareFölj
268PrenumeranterPrenumerera
Ett inlägg om vetenskapen varför man blir som man umgås.

Du Blir Som Du Umgås – Vikten Av Positiva Relationer

0
Man får ofta höra att man blir som man umgås, men det är nog inte så att vi greppar hur sant det faktiskt är....