Hem Personlig Utveckling/ Självutveckling Vetenskapen Bakom Personlig Förändring (En Ny Hjärna)

Vetenskapen Bakom Personlig Förändring (En Ny Hjärna)

Ibland säger folk att det lönlöst att försöka, för det är som det är, och man är som man är. Så vad tjänar ens ansträngningar till? Men är det verkligen lönlöst? Är vi offer för den stimulering och de situationer vi blivit utsatta och exponerade för i tidigare skede? Heeeell nooo!

När det kommer till våra vanor, och våra vardagliga beteenden – likaså attityder – så är de oerhört formbara. Man är inte dömd till att vara en viss person hela livet ut, man kan alltid lära sig nya saker; utvecklas på alla möjliga sätt och rent ut sagt transformeras till en bättre version av sig själv.

Den Formbara Hjärnan

Vår hjärna är plastisk, vilket betyder att den är formbar. Om du tar en titt i din handflata, så ser du inte samma hud där som du såg häromveckan. Det tar blott en vecka för våra hudceller att förnyas och alltså skapa ny hud kring kroppen.

reklamannons

Samma sak händer ständigt inom hela vår kropp – inklusive i vår hjärna. Att hjärnan formar om sig kallar man Neuroplasticitet, neuro syftar på hjärnceller och plasticitet på dess formbarhet. Förr i tiden så trodde man att hjärnan var ett statiskt objekt, som en maskin, där olika delar utför vissa uppgifter – den teorin kallar forskare för lokaliseringsteorin – vilket också är sant. Olika delar ansvarar för olika aktiviteter, en del för tal, en annan del ansvarar för fingrarnas rörelse och så vidare.

Flickan med en hjärnhalva

I boken The Brain That Changes Itself , så skriver författaren Norman Doidge om en kvinna vars namn är Michelle Mack. Kvinnan hade en mer problematisk barndom än de flesta, hon hade svårt med saker som att hantera sina känslor och dylikt. Men hon klarade sig ganska väl. När Michelle fyllt 27 så fick hon klarhet över varför hon haft somliga problem under hennes uppväxt – hon hade bara en höger hjärnhalva.

Den vänstra hemisfären hade inte utvecklats. Att hon enbart hade en hjärnhalva hade visserligen skapar lite trubbel för henne i livet, men hon hade trots det tagit sig igenom skolan och lyckats leva ett normalt liv. Den högra hjärnhalvan hade tagit upp arbetet som den vänstra egentligen skulle utföra. Så trots frånvaron av en vänster hemisfär så kan hon idag prata och röra sig – hon har dock problem med mer abstrakt tänkande.

Du är konstruerad för utveckling, förändring och framgång

Så med tanke på att hjärnan kan producera nya hjärnceller, och skapa nya nätverk av neuroner i hjärnan – så finns det stora möjligheter till förändring för var och en av oss. Om vi utför ett beteende tillräckligt länge, och skickar de nödvändiga signalerna, då kommer hjärnan svara med att skapa nervbanor för det beteendet, eller den vanan.

-reklamannons-

Vad jag vill få sagt är det att varje cell i vår kropp är skapad för att möta och anpassa sig till förändring. Våra kroppar är skapade för att anpassa sig och utvecklas till en föränderlig miljö. Vi har naturens intelligens på vår sida – det är alltid möjligt att skapa personlig förändring. Vår intelligens, våra beteenden, attityder – eller vanor – är inte något som är inristat i sten. Vi kan alltid transformeras till det bättre – på alla plan, om vi så önskar.

Läs Mer: Varför Förändring Är Så Svårt


 Hoppas du gillade inlägget. Vill jättegärna veta vad du tyckte. Lämna en kommentar här nedanför. Om du vill hålla dig uppdaterad så kan du ansluta dig till mitt nyhetsbrev.

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

65,289FansGilla
22,133FöljareFölj
268PrenumeranterPrenumerera
Kärlek, kärleken, Självutveckling, Personlig Utveckling, lycka, framgång, glädje.

Kärleken är blind – Finns för alla

3
Kärleken är blind, den finns för alla. Du måste inte vara av ett visst slag för att förtjäna kärleken – den finns för alla...