Hem Personlig Utveckling/ Självutveckling Vilken Personlighetstyp Är Du?

Vilken Personlighetstyp Är Du?

Vi alla är olika på alla möjliga sätt. Ingen är den andra lik, varken på utsidan eller insidan. Evolutionen, Universum eller Gud är intelligent och ser till att vi blir skapade i många olika variationer. För tänk så himla tråkigt det skulle vara om vi alla vore likadana. Bete oss som alla andra, och se ut som kopior av varandra – det vore ju alldeles hemskt! Jag är glad att vara lite annorlunda, och ha min egna alldeles speciella mix av ingredienser som gör mig till mig. Likaså så borde du vara glad för din unika kärna, din speciella blandning av ingredienser som gör dig till den du är.

Personlighetstyp

Jag tror det är viktigt att känna till sig själv, analysera sig själv och förstå vem man är, veta hur man som person opererar på bästa sätt. Så att man kan växa och lära sig som mest. Vi brukar utgå ifrån att det finns tre typer av personer, och att vi alla hamnar någonstans i, eller emellan dessa. Alla dessa personlighetstyper har sina för- och nackdelar.

Extrovert

När man som person är väldigt utåtgående, social och gärna står i centrum i olika sammankomster, det brukar ofta vara ett tecken på att man lutar mot personlighetstypen extrovert. Som extrovert hämtar man stort nöje och glädje i att tillbringa tid, och ha nära kontakt med andra människor, gärna i större grupper. Man är ofta aktiv i olika adrenalinhöjande aktiviteter. Man framstår ofta som en ”go-getter”, som gör först, tänker sedan – mer praktiskt lagd alltså. Den yttre världen stimulerar en mer; aktiviteter, andra människor och erfarenheter.

reklamannons

Introvert

En introvert är motpolen till en extrovert. Man finner framförallt ro och glädje i den inre världen. Man är mer inåtgående och eftertänksam som person. Som introvert så fungerar man, och arbetar, bättre i mindre grupper. Man misstar ofta den här personen, som en blyg person – men så är inte nödvändigtvis fallet. Vi alla opererar helt enkelt som bäst i olika situationer och sammanhang. Det finns en intressant bok som handlar om just Introvertism, skriven av Susan Cain, boken heter Quite (Tyst: de introvertas betydelse i ett samhälle där alla hörs och syns). Hon har också varit med i ett suveränt Ted Talk.

Ambivert

Personen som hamnar någonstans mitt emellan dessa typer kallar man ambivert, då har man bägge kvalitéerna. Alla personer kommer givetvis ha kvalitéer från både typerna, men som ambivert så hamnar man någonstans i mitten, där man inte kan sätta fingret på någon typ. (Personligen så hamnar jag i den här kategorin.) En ambivert kan vara väldigt utåtgående i vissa sammanhang, men kan också behöva falla tillbaka i avskildhet och ladda upp sina energier. Det är sällan en fråga om svart eller vitt, så de flesta kanske hamnar i den här kategorin.

Vilken typ är du?

Det kan vara enklare att förhålla sig till livets alla situationer om man vet hur man som person fungerar. Då kan man avgöra när man behöver driva tillbaka i avskildhet, och ladda upp utan att skämmas över det. Man kan agerar som en aktiv ledare på jobbet. Vara mer sympatisk, och leva i mer fungerande relationer – eftersom man förstår sig på sig själv och andra. Sen bör man inte slå sig fast, och helt identifiera sig som just en viss person – för man kan alltid utvecklas, och vi förändras med tiderna.

-reklamannons-


Hoppas det här inlägget var av värde för dig. Om du vill hålla dig uppdaterad och få tillgång till exklusiva meddelanden – då kan du skriva in dig på nyhetsbrevet.

All kärlek, lycka och framgång.
Albin Karlsson.

Albinhttps://www.ettpositivtsinne.se
Skriver upplyftande saker.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

65,287FansGilla
22,133FöljareFölj
268PrenumeranterPrenumerera
Vanor, rutiner, förändring, personlig förändring, personlig utveckling, självutveckling, hälsa, lycka, glädje, välbefinnande, välmående, beteendeförändring

Konsten Att Byta Spår – Hållbar Förändring

0
Alla hamnar någon gång i livet vid vägskäl där man känner sig fast, och vid sådana tillfällen kan man ifrågasätta sin egen förmåga att...